Cum să faci ulei de lavandă pentru păr și piele

Dacă ați cules sau cumpărat lavandă vara aceasta sau aveți lavandă uscată de anul trecut, puteți face din ea un ulei cosmetic, benefic pentru piele și păr.

Levănțica este o plantă renumită pentru efectele ei calmante. Florile sale sunt folosite în fitoterapie, precum și în industria parfumurilor sau a cosmeticelor.

Ulei de lavanda

Ulei de lavanda

Din lavandă se pot prepara ceaiuri, tincturi, uleiuri sau oțet medicinal.

Lavanda – proprietăți și uz extern

La nivel intern, exercită efecte sedative, colagoge, carminative, antispastice și diuretice. În ceea ce privește beneficiile sale la nivel extern, ele se datorează proprietăților:

  • hidratante
  • calmante
  • antiinflamatoare
  • antifungice
  • antiseptice
  • cicatrizante
  • analgezice

Citește și – La ce puteți folosi înmiresmata lavandă – 18 utilizări practice în gospodărie

Ulei de lavandă – rețetă

La prepararea uleiului se vor folosi doar florile uscate.

Frecați între palme tulpinile de lavandă deasupra unui bol mare, pentru a colecta florile.

Umpleți un borcan de sticlă cu flori uscate de lavandă. Completați cu ulei, până la gura borcanului. Apăsați cu o lingură pentru ca florile să se scufunde bine în ulei.

Închideți borcanul ermetic și lăsați plantele la macerat timp de 1 lună.

Nu uitați să agitați borcanul zilnic.

După perioada de macerare, strecurați uleiul și păstrați-l în sticle închise la culoare.

Îl puteți folosi ca ulei pentru masarea scalpului. Datorită proprietăților antifungice și antiseptice combate mătreața.

Ajută la reglarea nivelului de sebumului. Stimulează circulația sângelui și implicit creșterea părului.

Se poate adăuga de asemenea în șamponul cu care vă spălați părul (1 linguriță).

Uleiul de lavandă face părul mai moale și mai frumos mirositor.

Citește și – Uleiul esențial de lavandă, cel mai eficient în tratamentele tenului (cum se prepară în casă)

Sugestii de utilizare

Dacă vreți să folosiți uleiul de lavandă exclusiv pentru sănătatea pielii capului și a părului, puneți florile la macerat în ulei de măsline sau în ulei de cocos.

Pentru îngrijirea tenului sau a pielii corpului, puteți folosi ulei de argan sau de jojoba. Hidratează pielea uscată. Hrănește, tonifică pielea. Reduce inflamațiile. Combate acneea și coșurile.

Este de asemenea un remediu util în arsuri solare sau arsuri de foc. Poate fi folosit și în caz de eczeme.

Amorțește durerea cauzată de răni și accelerează procesul de vindecare a tăieturilor, zgârieturilor, juliturilor și a ulcerațiilor pielii.

Uleiul de lavandă poate fi utilizat împotriva infecții fungice.

Aplicați-l direct pe piele, sau adăugați-l în cremele sau loțiunile pentru ten sau corp.

Citește și – Pastă de miere și lavandă pentru arsuri – o rețetă simplă dar eficientă

Surse articol:

1. Secretele Frumuseții, Cum facem ulei de lavandă: https://www.youtube.com/watch?v=q_Q491DqItE
2. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Levănțica, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 96
3. Robert Tisserand, Lavender oil – skin savior or skin irritant? https://roberttisserand.com/2011/08/lavender-oil-skin-savior-or-skin-irritant/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.