Lavanda reduce simptomele de anxietate, depresie și insomnie la tineri, adulți și vârstnici

Articol bazat pe studii științice

Foarte multe persoane se confruntă cu stări de anxietate, nervozitate, insomnie sau depresie. Plantele medicinale cu efect sedativ ar putea fi utile în stabilizarea dispoziției și atenuarea simptomelor nervoase. 

Lavanda este una din cele mai eficiente plante medicinale pentru calmarea sistemului nervos.

Ceaiul de lavandă – un tratament alternativ ieftin si sigur pentru anxietate, depresie si insomnie

Ceaiul de lavandă – remediu pentru anxietate, depresie si insomnie: Freepik.com

Lavanda – remediu ieftin și sigur pentru depresie și anxietate

Un studiu apărut în anul 2020 în jurnalul „Complementary Therapies in Medicine” raportează că ceaiul de levănțică este un remediu ieftin și accesibil pentru depresie și anxietate.

Cercetătorii iranieni au evaluat efectele lavandei pe vârstnici (60 de ani). Participanții au fost împărțiți în 2 grupuri. Grupul de intervenție a primit ceai de lavandă în fiecare zi, timp de 2 săptămâni.

Ceaiul a fost preparat din 2 g de lavandă. O cană de ceai a fost administrată dimineața, iar alta seara.

Tratamentul a avut efect. Scorurile de depresie și anxietate au fost mai mici la grupul de intervenție. Consumul ceaiului de lavandă a redus nivelul de depresie și anxietate fără să provoace efecte secundare.

Datorită siguranței sale și a costurilor minime, ceaiul de lavandă poate fi folosit ca tratament alternativ pentru persoanele predispuse la depresie și anxietate.

Îmbunătățește starea de spirit la vârstnicii deprimați

Rata de depresie este în creștere la persoanele vârstnice. Preparatele fitoterapeutice sunt preferate tratamentului medicamentos, deoarece au mai puține riscuri și un profil de siguranță mai bun.

Mai multe studii au raportat că levănțica are proprietăți sedative. Această plantă îmbunătățește starea de spirit și somnul la pacienții testați. Ea acționează atât la nivel psihologic, cât și fiziologic.

Mirosul de lavandă dă bună dispoziție

Parfumul ei activează celulele nervoase olfactive. De aceea, simpla mirosire/inhalare a compușilor aromați din ceaiul de lavandă stimulează sistemul limbic. Sistemul limbic este o parte a creierului care are implicații în răspunsurile emoționale și comportamentale.

Expunerea la anumite arome face ca celulele nervoase să elibereze diferiți neurotransmițători. Cu alte cuvinte, mirosurile (parfumurile) pot modifica emoțiile noastre. Lavanda crește nivelul de serotonină – hormonul fericirii și induce o stare de bună-dispoziție.

Reduce tensiunea arterială și ritmul cardiac, reglează somnul

Totodată, acționează și în plan fizic, scăzând ritmul cardiac și tensiunea arterială. Are efecte relaxante și calmante și contribuie la îmbunătățirea somnului la tinerii sănătoși, adulții și vârstnicii cu insomnie.

Studiile au arătat că lavanda reduce simptomele de insomnie și la persoanele cu boala arterială coronariană.

Terpenii pe care îi conține modulează activitatea serotniniei și acidului gama-aminobutiric (GABA), care au un rol important în reglarea somnului.

Îmbunătățește memoria și atenția

Lavanda are efecte pozitive și asupra funcțiilor cognitive. Mai exact, îmbunătățește atenția, memoria și timpul de reacție. Induce concomitent o stare de vigilență și calm.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii pe bază de lavandă:

Tratamente cu lavandă pentru tristețe, anxietate, iritabilitate, insomnie, vertij
Oțetul de lavandă – util în migrene, insomnie, răceală și febră (cum să îl faci în casă)
Cum să faci ulei de lavandă pentru păr și piele
De ce e bine să ai în casă o sticluță cu ulei esențial de lavandă

Surse articol:

1. Bazrafshan MR, Jokar M, Shokrpour N, Delam H. The effect of lavender herbal tea on the anxiety and depression of the elderly: A randomized clinical trial. Complement Ther Med. 2020 May;50:102393. doi: 10.1016/j.ctim.2020.102393. Epub 2020 Mar 30. PMID: 32444033.
2. The University of Queensland, The limbic system: https://qbi.uq.edu.au/brain/brain-anatomy/limbic-system
3. Brain Tea, Lavender: a soothing herb for the mind and body: https://braintea.com/blogs/tea/lavender-a-soothing-herb-for-the-mind-and-body

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.