La ce puteți folosi înmiresmata LAVANDĂ – 18 utilizări practice în gospodărie

Dincolo de parfumul ei cuceritor, lavanda ascunde numeroase calități terapeutice și practice pe care le putem exploata pentru sănătatea și bunăstarea noastră. 

Nimeni nu poate rămâne indiferent față de această plantă deosebit de atractivă. Poate fi folosită în stare uscată, sau sub formă de ulei (se prepară ușor în casă).

Dureri de cap

Aplicați câteva picături de ulei esențial de lavandă pe tâmple și masați ușor pielea pentru a scăpa de durere. Mirosul acestei plante are efecte calmante asupra nervilor. Simpla inhalare a mirosului de lavandă poate înlătura tensiunea care provoacă durerea.

Mătreață, păr uscat

Adăugați câteva picături de ulei esențial de lavandă în puțină apă caldă și tamponați părul cu soluția obținută. Clătiți după câteva minut. Sau puneți câteva picături de ulei pe o perie și periați părul.

Odorizant de haine

Amestecați câteva picături de ulei esențial de lavandă cu puțină apă într-o sticlă cu pulverizator. Agitați bine și pulverizați pe haine și pe alte materiale, precum perdele, draperii, cearceafuri, prosoape etc.

Infecții ale urechii

Amestecați câteva picături de ulei esențial de lavandă cu puțin ulei de măsline și încălziți ușor amestecul. Umeziți o bucată de vată în această soluție și introduceți-o în ureche. Va ajuta la vindecarea infecției.

Insomnie

Levănțica este calmantă și relaxantă. Dacă aveți probleme cu somnul, beți o cană de ceai de lavandă seara, înainte de culcare, sau puneți câteva picături de ulei esențial de lavandă pe pernă.

Ajută inclusiv la calmarea bebelușilor. Diluați uleiul esențial de lavandă cu un ulei vegetal în proporție de 1:10 și adăugați amestecul la baie. Sau puteți pune câteva picături de ulei esențial de lavandă în apa în care spălați hainele sau așternuturile bebelușului.

Depresie

Deși are efecte sedative, lavanda crește buna dispoziție și poate ajuta la ieșirea din starea de depresie. Se poate folosi sub formă de aromaterapie.

Acnee

Adăugați câteva picături de ulei esențial de lavandă în loțiunea sau crema pe care o folosiți pentru ten sau corp, pentru a ajuta la vindecarea acneei sau a altor probleme ale pielii. Lavanda are proprietăți antibacteriene naturale și ajută la regenerarea celulelor pielii.

Dezinfectant

Datorită acțiunii sale antiseptice, uleiul esențial de lavandă poate fi folosit la dezinfectarea tocătoarelor de bucătărie. Puneți câteva picături într-o sticlă cu pulverizator și completați cu apă. Agitați și spray-ați pe suprafața tocătoarealor, lăsând soluția să acționeze câteva minute, apoi clătiți. Ajută la uciderea germenilor și a bacteriilor.

Crampe menstruale

Pentru proprietățile sale antiinflamatoare, lavanda poate fi folosită în perioada menstruală pentru ameliorarea crampelor. Se diluează cu un ulei vegetal și se masează abdomenul inferior. Poate fi utilă și în cazul inflamației cauzate de hemoroizi.

Înțepături de insecte

Este unul din cele mai simple remedii împotriva durerilor cauzate de înțepăturile de insecte. Combate totodată o posibilă infecție.

Insecticid

Uleiul esențial de lavandă poate fi folosit și ca insecticid, pentru a ține insectele departe de noi sau de plante. Amestecați câteva picături de ulei cu apă într-un recipient cu pulverizator și spray-ați pe zonele vizate. Ajută inclusiv la îndepărtarea moliilor, dacă este păstrată în dulapurile cu haine.

Infecții ale sinusurilor, răceli

Fierbeți puțină apă și turnați-o într-un bol mare. adăugați câteva picături de ulei esențial de lavandă și inhalați aburii fierbinți și aromați pentru desfundarea nasului și prevenirea infecției sinusurilor.

Arsuri

Indiferent de tipul lor, arsurile pot fi ameliorate cu ajutorul uleiului esențial de lavandă. Aplicați câteva picături de ulei direct pe zona afectată. Va avea un efect calmant și antiinflamator, ajutând procesul de vindecare.

Cicatrici

Uleiul esențial de lavandă în combinație cu vitamina E previne formarea de cicatrici, inclusiv vergeturile, și reduce aspectul cicatricilor vechi.

Lustru pentru mobilă

Lavanda conține compuși care curăță foarte bine mobila din lemn, și care îi conferă totodată un lustru natural. Puteți amesteca uleiul esențial de lavandă cu ulei de măsline sau de cocos pentru a da lemnului un aspect mai lucios.

Soluție anti-mucegai

Datorită proprietăților antifungice, lavanda ajută la distrugerea mucegaiului și previne reapariția acestuia. Poate fi utilizat sub formă de spray pentru baie, acolo unde se păstrează umezeală și crește riscul formării de mucegai.

Dureri musculare

Masați zona dureroasă cu câteva picături de ulei esențial de lavandă pentru detensionarea mușchilor, reducerea durerii și rigidității musculare.

Lavanda în alimentație

Faceți o infuzie de lavandă în apă, strecurați și turnați infuzia în tăvița pentru cuburi de gheață din congelator. Folosiți cuburile la limonadă.

Infuzați flori de lavandă în lapte, apoi strecurați și utilizați laptele la prepararea de înghețată de casă. Adăugați flori de lavandă în fursecuri, biscuiți și alte prăjituri. Florile pot fi adăugate inclusive în salate.

__________________________________________________________________________________________________________

Sursă: DYI Natural, 25 Ways To Use Lavender Oil and Dry Lavender: https://www.diynatural.com/lavender-oil-uses/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.