Cel mai TARE ANTIINFLAMATOR al naturii ( + moduri de utilizare)
Cei mai mulți dintre voi ați intuit cu siguranță că în acest articol vom vorbi despre turmeric. Acest condiment cu iz oriental a câștigat pe bună dreptate poziția întâi în topul celor mai puternice antiinflamatoare naturale, și totodată un loc tot mai conturat în alimentația noastră de zi cu zi.
Locuitorii din Asia, India, Indonezia, Indochina și Hawaii îl folosesc zilnic la asezonarea mâncărurilor, însă utilizările sale medicinale datează din timpuri pre-istorice.
În sistemul indian de medicină Ayurveda, turmericul folosit în scop terapeutic pentru:
– întărirea și încălzirea întregului corp
– îmbunătățirea digestiei și a florei intestinale
– eliminarea viermilor și a gazelor
– curățarea și tonifierea ficatului și a vezicii biliare
– reglarea menstruației
– calmarea durerilor articulare
– reducerea umflăturilor
– purificarea sângelui
– stimularea metabolismului
– tratarea entorselor, arsurilor, tăieturilor, vânătăilor, mușcăturilor de insecte, mâncărimilor (aplicat extern)
– tuse și astm
– slăbiciune și debilitate
Hawaiienii antici foloseau această plantă pentru prevenirea și tratarea infecțiilor sinusurilor (ajută la extragerea mucusului), pentru infecțiile urechii și ulcerele gastrointestinale.
Primele studii au demonstrat că turmericul are proprietăți anti-hepatotoxice și antiinflamatoare. Mai mult, curcumina – compusul său activ – are capacitatea de a preveni fluctuațiile colesterolului din sânge după mese.
____________________________________________________________________________________________________________
→ Cum funcționează ca antiinflamator
Sunt multe de spus despre proprietățile terapeutice ale acestei plante miraculoase. Oprindu-ne însă asupra activității sale antiinflamatoare puternice, trebuie să spunem că acționează împotriva inflamației cronice prin mai multe mecanisme.
În primul rând, inhibă căile inflamatorii COX-2 și NF-Kappa B. Curcumina curăță moleculele de oxigen reactiv care promovează creșterea acidului arachidonic – un hormon supranumit „mama inflamațiilor”.
Totodată, controlează producția de citokine – proteine care funcționează ca mesageri moleculari între celule. Un număr crescut de citokine inflamatorii poate duce la dezvoltarea de inflamații cronice în corp.
Turmericul încetinește sau stopează producția unor enzime care cresc inflamația, precum proteina kinaza.
Acest condiment face totul pentru a preveni și stopa inclusiv dezvoltarea celulelor canceroase. Inflamația cronică este de altfel una din cauzele principale ale apariției cancerului și a altor boli cronice.
În lipsa unei inflamații cronice în corp, nu ar putea avea loc o reproducție distorsionată a celulelor afectate, care se pot transforma în cele din urmă în celule canceroase.
Efectele antiinflamatoare ale turmericului au fost comparate cu cele ale medicamentelor nesteroidiene convenționale. S-a dovedit chiar mai eficient decât Ibuprofenul.
Superioritatea sa se datorează faptului că nu are efecte toxice asupra organismului. Din contră, datorită proprietăților antioxidante, protejează celulele sănătoase și le distruge pe cele maligne.
Turmericul are totodată proprietăți antioxidante, antimicrobiene, coleretice, carminative, anti-diabetice și anti-mutagene.
Este folosit ca remediu natural pentru artrita reumatoidă, uveită anterioară cronică, conjunctivită, cancer de piele, varicelă, infecții urinare, boli hepato-biliare și digestive, icter, boala intestinală inflamatoare, colici, dispepsie, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, psoriazis, cancer de colon.
____________________________________________________________________________________________________________
→ Moduri de utilizare
Pentru artrită, doza recomandată este de 8-60 g de rădăcină proaspătă de turmeric, de 3 ori pe zi, sau 1 linguriță de turmeric pulbere cu ¼ linguriță de piper negru, de 2 ori pe zi (pentru absorbție).
Pentru simptomele de dispepsie, doza este de 1,3-3 grame de turmeric proaspăt pe zi.
Aici găsiți și alte indicații privind modul de utilizare a turmericului:
____________________________________________________________________________________________________________
Contraindicații și precauții
Suplimentele cu turmeric trebuie evitate în următoarele cazuri:
– pe perioada sarcinii sau alăptării
– înainte de o operație
– de persoanele care iau medicamente pentru scăderea glicemiei
– de cei care au pietre la rinichi
– de cei cu blocaj biliar
– de cei cu probleme gastrointestinale
____________________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Kathleen Barnes, Curcumin: Getting Back to Our Roots: https://kathleenbarnes.com/curcumin-getting-back-roots/
2. Dr. Christopher’s Legacy, TURMERIC: http://www.herballegacy.com/Alter_History.html
3. Sahdeo Prasad and Bharat B. Aggarwal, Turmeric, the Golden Spice, Chapter 13, Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects, 2nd edition: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
4. PBS Food, What is the History of Turmeric? http://www.pbs.org/food/the-history-kitchen/turmeric-history/