Sucul de spanac susține vederea, sănătatea pielii, părului și inimii

O vedere mai bună, o piele mai frumoasă. Un păr mai rezistent și o inimă mai sănătoasă.

Acestea sunt câteva din beneficiile de care ne putem împărtăși consumând suc de spanac.

Spanacul furnizează un cocktail de vitamine și minerale.

Conținutul de antioxidanți fac din el un super-aliment.

Apărare celulară

Spanacul se remarcă prin concentrația bogată în luteină, beta-caroten, violaxantină, acid cumaric și acid ferulic.

Acești compuși antioxidanți declară război moleculelor de oxigen reactiv care provoacă boli cronice.

Un studiu mic a arătat că sucul de spanac împiedică daunele oxidative la nivelul ADN-ului.

Participanții au obținut aceste efecte consumând zilnic 240 ml de suc de spanac timp de 16 zile.

Citește și – Spanacul are o valoare medicinală deosebită

Protecția vederii

De ce este spanacul benefic pentru vedere? Efectul protector la nivelul ochilor se datorează celor doi carotenoizi conținuți: luteina și zeaxantina.

Acești antioxidanți protejează retina și previn bolile oculare care pot duce la pierderea vederii, precum degenerescența maculară.

O recenzie pe 6 studii a arătat că un aport crescut de luteină și zeaxantină poate reduce riscul de cataractă.

Sucul de spanac furnizează o doză generoasă de vitamina A, un alt nutrient care susține sănătatea ochilor.

Deficitul de vitamina A poate duce la scăderea acuității vizuale pe timp de noapte și la uscarea ochilor.

240 ml de suc obținute din 120 g de spanac crud poate furniza 63% din doza zilnică recomandată de vitamina A.

Piele și păr sănătoase

Aceeași vitamina A menționată mai sus este importantă și pentru piele.

Ea contribuie la generarea optimă de celule ale pielii.

Totodată, este răspunzătoare pentru producția de mucus, o substanță cu efect protector împotriva infecțiilor.

240 ml de suc de spanac furnizează de asemenea 38% din doza zilnică recomandată de vitamina C.

La fel ca vitamina A, ea are rol de antioxidant în corp. Ajută la sinteza colagenului, o proteină care asigură elasticitatea pielii și vindecarea optimă a acesteia în caz de leziuni.

Vitamina C protejează pielea de inflamație, stres oxidativ, boli și îmbătrânire.

Vitamina C susține indirect sănătatea părului prin faptul că ajută la asimilarea fierului. De multe ori, căderea părului este cauzată de o lipsă de fier în organism.

Scăderea tensiunii arteriale

Beți suc din frunze proaspete de spanac dacă aveți tensiunea arterială mare.

Acesta conține mulți nitați, compuși cu acțiune vasodilatatoare.

La fel ca sfecla roșie, spanacul ajută la scăderea tensiunii arteriale și stimularea fluxului sangvin.

Un studiu pe 27 de persoane a arătat că supa de spanac consumată zilnic a redus tensiunea arterială și rigiditatea arterelor. Studiul a durat 1 săptămână.

Într-un alt studiu, sucul de spanac bogat în nitrați a redus tensiunea arterială sistolică și a îmbunătăți statusul oxidului de azot.

240 ml de suc de spanac acoperă 14% din doza zilnică recomandată de potasiu.

Acest mineral ține sub control cantitatea de sodiu eliminată prin urină. Este esențial pentru reglarea tensiunii arteriale.

Citește și – Sucul de spanac, un tonic excelent pentru depresia fizică și psihică

Prevenirea cancerului

Un alt motiv să bem suc de spanac este acela că poate combate cancerul.

Planta conține anumite substanțe care împiedică creșterea celulelor maligne.

Conform unui studiu pe șoareci, sucul de spanac a redus în 2 săptămâni numărul de tumori ale cancerului de colon cu 56%.

Altă cercetare pe șoareci a arătat că un compus din spanac sporește efectele radioterapiei în cancerului pancreatic.

Acest compus se numește monogalactozil diacliglicerol.

În studiile pe oameni, legumele cu frunze verzi au fost corelate cu un risc mai mic de cancer la sân, cancer la plămân, cancer colorectal și de prostată.

Suc de spanac – sugestie de rețetă

Ingrediente

  • 30-50 g de frunze de spanac
  • 2 mere verzi
  • ½ grepfrut
  • 2 tulpini de apio
  • 1 bucățică de ghimbir

Preparare

Se trec toate ingredientele prin storcătorul de fructe în această ordine: spanac, grepfrut, mere, ghimbir și apio.

Dacă nu aveți un storcător de fructe, puteți folosi blenderul.

Tocați mărunt ingredientele. Puneți-le în blender și mixați-le până se fac pastă. Dacă nu merge blenderul, adăugați puțină apă.

Strecurați apoi pasta prin tifon pentru a extrage doar sucul limpede.

Citește și – Suc cremos de avocado și spanac – suficient de hrănitor pentru a înlocui o masă

Atenționări

Spanacul conține o cantitate mare de vitamina K, ce poate interfera cu medicamentele care subțiază sângele.

Din cauza cantității mari de oxalați pe care o conține, există un avertisment pentru persoanele care au artrită, gută, reumatism sau pietre din oxalați. 

Informații preluate din: 5 Science-backed benefits of spinach juice, Food.News: https://www.food.news/2022-04-09-5-science-backed-benefits-of-spinach-juice.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.