Spanacul are o valoare medicinală deosebită

Articol documentat

Pe lângă faptul că este un aliment foarte hrănitor și gustos, spanacul are și o valoare medicinală remarcabilă.

Într-una din cărțile sale, academicianul Ovidiu Bojor menționează câteva din proprietățile sale nutritive și terapeutice.

Spanacul are valoare medicinala

Spanacul are valoare medicinala: Foodiesfeed – www.freepik.com

Spanacul – proprietăți

Spanacul nu este bogat doar în fier, așa cum s-a vehiculat multă vreme. El conține cantități mult mai mari de alte minerale, precum calciu, potasiu și fosfor. Este de asemenea o sursă excelentă de vitamina A.

Este apreciat pentru efectul său de remineralizare a organismului. Are de asemenea o acțiune diuretică și depurativă pronunțată.

Citește și: Spanacul crește sațietatea, reduce foamea și dorința de a mânca între mese

Spanacul activează procesele de eliminare a toxinelor din corpului. Din acest motiv, este considerat un aliment valoros pentru curele de detoxifiere de la începutul primăverii.

Pe lângă sărurile minerale, spanacul conține și protide, arginină și lizine – substanțe care ajută la combaterea anemiei. Este de asemenea benefic în perioada de recuperare după o boală și în hemoragii.

Citește și: Mâncați spanac – întărește mușchiul inimii și previne accidentele vasculare cerebrale!

Iată și alte întrebuințări ale spanacului:

» tonifică mușchiul cardiac

» ajută în lipsa de vitamina C

» stimulează secrețiile gastrice, biliare și pancreatice

» elimină toxinele din umori

» scade ușor tensiunea

Studiile moderne au asociat consumul de spanac cu încetinirea creșterii cancerului. Efectul său anticancerigene se datorează unor compuși bogați în sulf, numiți MGDG și SQDG.

Aceștia împiedică progresia tumorilor cervixului, scad riscul de cancer la prostată și previn cancerul mamar.

Leacuri cu spanac

Spanacul nu trebuie să lipsească din alimentația copiilor, vârstnicilor și a persoanelor slăbite, anemice sau convalescente.

Se poate consuma ca atare, crud sau fiert înăbușit cu ceapă și usturoi sau cu ciuperci.

Suc de spanac

Se bea câte 1 pahar de suc de spanac dimineața, pentru combaterea depresiei. O combinație benefică pentru vedere este sucul de spanac cu morcov. Această asociere furnizează nutrienți importanți pentru ochi (beta-caroten, luteină, zeaxantină), dar și pentru întregul organism.

Extrage sucul de la 2 morcovi mici și de la 5-6 frunze de spanac. Se diluează cu apă și se bea.

Vin de spanac

Se amestecă 200 ml de suc de spanac cu 700 ml de vin. Se consumă câte 100 ml înainte de masă. Are efect tonic.

Semințe de spanac

Se pun 2 lingurițe de semințe de spanac la infuzat într-o cană cu apă. infuza se bea pentru stimularea digestiei și eliminarea constipației.

Cataplasma cu spanac

Frunzele de spanac se zdrobesc ușor ca să lase zeamă. Se aplică apoi pe locurile afectate de plăgi atone și pecingine. Cataplasmele se pot face și cu frunze de spanac fierte în ulei.

Mască de față cu spanac

Nu este de mirare că spanacul face bine pielii, dat fiind că este bogat în vitaminele A, C și E. Amestecă 200 ml de suc de spanac cu 1 lingură de miere și 2 linguri de apă de trandafiri. Aplică loțiunea pe față și las-o să acționeze 20 de minute. Acest remediu poate ajuta în acnee, coșuri și piele îmbătrânită.

Contraindicații la spanac

Spanacul conține cantități mari de oxalați. Din acest motiv, persoanele care suferă de artrită, litiază oxalică, gută sau reumatism trebuie să evite consumul acestei plante. Chiar și cei predispuși la calculi renali trebuie să consume spanac cu moderație.

Datorită conținutului bogat în vitamina K, spanacul poate interfera cu medicamentele pentru subțierea sângelui. Nu consumați cantități mari de spanac dacă luați anticoagulante, precum Warfarină.

Surse bibliografice:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Spanacul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 107-108
2. Kris Gunnars, Spinach 101: Nutrition Facts and Health Benefits, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/foods/spinach#benefits
3. Shreya Srivastava, Home Remedies Of Spinach, Farmzen: https://www.farmizen.com/homeremediesofspinach/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.