POSTUL întărește SISTEMUL IMUNITAR și ajută la vindecarea BOLILOR

Unele surse susțin că postul ar putea fi folosit ca o măsură eficientă de tratarea a bolilor.

Deși pare logic să credem că o alimentație sănătoasă ne poate ajuta să ne recuperăm mai ușor dintr-o boală, unele studii au arătat că abținerea de la mâncare pe perioade mici de timp produce efecte benefice asupra sistemului imunitar.

Postul - Beneficii

Postul – Beneficii

Există mai multe tipuri de posturi:

postul negru (nu se mănâncă și nu se bea nimic pe o perioadă scurtă de timp)
– postul cu apă (se bea doar apă, fără să se consume alimente solide)
– postul cu sucuri (se consumă doar sucuri de fructe și legume, îndeosebi pentru detoxifiere)
postul intermitent

Efectele postului asupra sistemului imunitar

Atunci când nu îl alimentăm cu hrană, corpul nostru caută să își procure energia din altă parte, și astfel recurge la depozitele de glucoză (glicogenul) din ficat și din mușchi. Când și aceste rezerve se golesc, fapt care se petrece după 24-48 de ore de post, corpul începe să utilizeze proteinele din mușchi și grăsimile pentru energie.

Când organismul folosește cantități mari de grăsime ca și combustibil, rezultă anumite subproduse numite cetone. Un tip de corpi cetonici –  numit beta-hidroxibutirat (BHB) s-a dovedit benefic pentru sistemul imunitar. Cercetătorii de la Școala de Medicină Yale au observat că expunerea celulelor umane imune la BHB în cantități mari (asociate cu 2 zile de post) a dus la reducerea răspunsului inflamator.

Studiile mai recent pe șoareci și oameni au arătat că postul de 48-72 de ore stimulează reciclarea celulelor imune afectate, permițând totodată regenerarea celor sănătoase.

Postul ar putea fi util îndeosebi în cazul unei gripe sau răceli. Faptul că nu avem poftă de mâncare atunci când suntem răciți ar putea fi interpretat ca un reacție de apărare a corpului împotriva infecției.

Lipsa apetitului poate ajuta la salvarea energiei. Acest lucru îi permite organismului să se axeze doar pe combaterea infecției. Totodată, lipsa unor nutrienți poate ajuta la limitarea agentului infecțios, precum zincul și fierul.

Un studiu realizat pe șoareci sugerează că postul poate ajuta la vindecarea unei infecții bacteriene, nu însă și la vindecarea unei infecții virale (caz în care este recomandată hrănirea corespunzătoare a organismului).

Postul ar putea ajuta și la tratarea unor boli mai grave, precum diabetul zaharat de tip 2. Postul intermitent ar putea ajuta la prevenirea bolilor prin limitarea inflamației și a stresului oxidativ, și ar putea avea efecte pozitive asupra sănătății inimii și a creierului.

Postul a fost propus de asemenea ca strategie de combatere a cancerului. Pe perioade scurte de timp, postul ar putea proteja bolnavii de cancer de daunele chimioterapiei, ajutând totodată la eficientizarea tratamentului.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate, și pentru a stabili durata de post adecvată pentru diferite boli.

Este de asemenea important să reținem că nu trebuie să postim pe perioade mari de timp sau drastic, fără supravegherea unui medic sau fără binecuvântarea părintelui duhovnic.

Sursă: https://authoritynutrition.com/can-fasting-fight-the-flu-or-cold/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


4 comentarii

  1. De ce credeti ca animalele bolnave refuza hrana o perioada si apoi le vedem ca se refac? Bineinteles, nu vorbim de cele aflate aproape de moarte.

  2. Postul este un miracol pentru vindecarea trupului si sufletului

  3. Asa e!!! Dc nu crezi,, de ce nu pui mana sa incerci?! Nu te costa chiar nimic… Si…, crezi ca degeaba scrie Dumnezeu in biblie sa postim??!El a avut in vedere si anii acestia din urma cu atat de mult cancer si alte boli ,, atunci cand a scris biblia!!!

  4. Tinem post la tinerete, ca sa nu tinem regim la batranete. E testat.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.