O masă pe zi, o zi pe săptămână – slăbire garantată, beneficii profunde pentru organism

Ce beneficii îți aduce un post de 24 de ore? Despre aceasta vorbește dr. Anthony Balduzzi într-un videoclip recent pe canalul său de Youtube.

Dr. Balduzzi consideră postul intermitent un ritual valoros pentru sănătatea fizică, mentală și spirituală. Îl practică de ani de zile și îl recomandă inclusiv femeilor care au luat în greutate după sarcină.

O masa pe zi - slabire garantata, detoxifiere celulara, energie mentala

O masa pe zi – slabire garantata, detoxifiere celulara, energie mentala: The Fit Mother Project

Ce este postul de 24 de ore și cum se face

Postul la care face referire dr. Balduzzi este un post total. Cu alte cuvinte, timp de 24 de ore nu trebuie să mănânci nimic.

Nu este practic o zi întreagă și o noapte întreagă de post.

„O zi pe săptămână, vreau să mâncați doar o masă pe zi. Acesta este cunoscut și sub numele de postul de 24 de ore”.

Postul de 24 de ore îți permite să ai o masă pe zi. Nu trebuie să postești de dimineață până a doua zi.

În ziua în care te hotărăști să începi acest post, după ce ai luat masa, trebuie să aștepți 24 de ore până la următoarea masă.

De exemplu, dacă iei astăzi cina la ora 19:00, până mâine la ora 19:00 nu trebuie să mai mănânci nimic. Ai voie doar apă, ceai (verde) sau cafea neagră (adică fără zahăr, lapte sau alte adaosuri).

Poți alege orice zi din săptămână, de exemplu luni, miercuri sau vineri, când oricum avem postul rânduit de Biserică.

De asemenea, poți alege orice oră din zi în care să te oprești din mâncat pentru următoarele 24 de ore.

Ce beneficii ne aduc 24 de ore de post total

Beneficiile postului total asupra corpului sunt uimitoare.

Beneficiul nr. 1 – creșterea sensibilității la insulină

Pe durata celor 24 de ore de nemâncare, zahărul din sânge încetează să mai crească. Acest lucru duce la îmbunătățirea sensibilității la insulină.

De ce este acesta un beneficiu, chiar și pentru non-diabetici? Deoarece creșterea sensibilității corpului la insulină ajută foarte mult la slăbit și la construirea de masă musculară.

Cu cât mai lungă este pauza dintre mese, cu atât mai bine vom sta cu insulinorezistența.

Beneficiul nr. 2 – detoxifiere celulară

Un alt beneficiu al postului negru este autofagia. Acest proces este de fapt o detoxifiere celulară.

În intervalele mari de timp în care nu mâncăm corpul face un fel de curățenie generală. Mai exact, descompune celulele vechi, îmbătrânite, deterioriate sau afectate.

Această curățenie care se petrece la nivel profund, celular, are loc doar când postim negru.

O singură zi pe săptămână de post total ne poate aduce așadar un beneficiu major.

Beneficiul nr. 3 – pierderea grăsimii corporale, încetinirea îmbătrânirii

Postul de 24 de ore stimulează hormonul de creștere. Când hormonul de creștere se mărește, procesele de pierdere a grăsimii corporale, construire de masă musculară și încetinirea îmbătrânirii se îmbunătățesc.

Toate aceste beneficii le putem dobândi fără să facem practic nimic.

Beneficiul nr. 4 – limpezime mentală

Nu doar corpul fizic are parte de beneficii în urma unui post de 24 de ore, ci și psihicul.

Dr. Balduzzi spune că te vei simți mult mai bine la nivel mental. Postul face creierul mai activ. Acest lucru înseamnă o gândire mai clară și o capacitate mai bună de concentrare și atenție.

„Când postim, creierul nostru crește anumiți neurotransmițători care ne fac mai vigilenți și atenți și ne simți foarte productivi”.

Întrucât nu vei mânca o periodă bună de timp, energia corpului nu va mai fi canalizată exclusiv pe digestie. Acest lucru înseamnă că vei avea mai multă energie pe parcursul zilei. În plus, chiar nu vei consuma timp pentru prepararea hranei.

Postul de 24 de ore este o practică potrivită pentru zilele aglomerate, în care avem mult sarcini și nu ne stă gândul la mâncare. Sau efectiv nu avem timpul necesar să stăm la masă.

Dr. Balduzzi preferă ziua de duminică pentru postul de 24 de ore. Consideră duminica o zi încărcată de spiritualitate, în care simte nevoie de relaxare și detașare.

Beneficiul nr. 5 – întărirea voinței

Postul este un exercițiu de lucrare a voinței. Cu siguranță veți simți o senzație acută de foame. Ea trece la scurt timp dacă vă rezistați tentației de a mânca.

Spuneți-vă gândului care vă îndeamnă să mâncați că ați făcut deja alegerea de a posti și nu veți da înapoi. Veți aștepta cuminți până la următoarea masă, bucurându-vă între timp toate beneficiile menționate mai sus.

Această opunere și rezistență nu face decât să vă întăriți voința și să obțineți un control mai bun al minții asupra corpului și poftelor.

Dr. Balduzzi consideră acest lucru o putere spirituală pe care o dobândești. Aproape toate religiile lumii practică o formă de post sau alta.

În ortodoxie, postul Paștelui este foarte aspru, în care se ajunează în fiecare zi de luni, miercuri și vineri până la ora 15:00. Ajunare înseamnă a nu mânca nimic. În plus, în aceste zile se mănâncă hrană vie sau uscată, fără preparare termică, fără vin sau ulei.

Postul extins la 36 de ore

Pe măsură ce corpul și mintea se obișnuiesc cu perioadele lungi de nemâncare, puteți extinde postul la 36 de ore.

Postul de 24 de ore are beneficii profunde. Iar dacă vrei să slăbești, te ajută foarte mult, deoarece creează un deficit caloric mare. Încearcă să îl practici în fiecare săptămână.

Asigurați-vă că acea masă unică din zi este sănătoasă și hrănitoare. Ea trebuie să conțină din toate câte puțin: proteine, fibre, grăsimi, carbohidrați.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre postul negru sau postul intermitent:

Postul intermitent poate duce diabetul de tip 2 în remisie totală
Postul de 16 ore crește calitatea vieții, reduce oboseala și dezvoltarea tumorilor
Postul de 36–48 de ore înfrânează îmbătrânirea corpului și aduce fericirea 
Vindecarea începe cu adevărat după 3 zile de post total

Sursă articol: The Fit Mother Project, 24-Hour fast – why you should try it: https://www.youtube.com/watch?v=-wXAJp1yjV4&ab_channel=TheFitMotherProject-FitnessForBusyMoms

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.