Postul de 36–48 de ore înfrânează îmbătrânirea corpului și aduce fericirea
Postul intermitent, sau postul total și postul cu apă de câteva zile este probabil cea mai importantă descoperire a secolului în domeniul sănătății.
Să nu mănânci nimic – iată cheia tinereții și longevității.
Cuprins
Pauzele alimentare mobilizează grăsimea stocată în corp
Când iei o pauză de la alimente, îi permiți corpului să folosească depozitele „nesănătoase” pe care le-a acumulat de-a lungul anilor, în special depozitele de grăsime.
„Cu cât mai mult postești, cu atât mai mult forțezi inteligența din corpul tău să identifice energia stocată în urmă cu ani de zile”.
Această energie stocată este grăsimea. Postul de 34 de ore mobilizează excesul de grăsime corporală și implicit excesul de glucoză, insulină și toxine. Toxinele se acumulează de regulă în țesutul adipos.
Mai mult decât atât, abstinența alimentară ajută la curățarea și repararea celulelor și chiar la vindecarea bolilor.
Citește și – Postul poate trata bolile cu risc crescut de mortalitate – Dr. Alan Goldhamer
Postul ca terapie în antichitate
Postul este practicat din cele mai vechi timpuri. Dacă în trecut oamenii chiar mâncau pentru a supraviețui, omul de azi a fost educat și crescut să fie un cosumator înrăit. Nu-i de mirare de ce există atât de multe boli pe lume: obezitate, diabet, boli cardiovasculare și cancere.
Nu doar mâncatul frecvent sau în lipsa foamei este problema, ci mai ales consumul de produse procesate care se vând astăzi pe piață.
Postul este vechi de când lumea. Este prima poruncă pe care Adam și Eva au primit-o de la Dumnezeu pe când locuiau în Rai.
Postul este menționat în aproape toate culturile, tradițiile și religiile lumii. Nu există momente în istorie când oamenii nu au postit. Această îndeletnicire a avut fie un scop spiritual, fie unul curativ.
Dacă postul înseamnă astăzi renunțați la alimentele de origine animală, în trecut postul înseamnă abstinența totală de la mâncare.
Marele matematician Pitagora obișnuia să postească 40 de zile fără să mănânce nimic. Filosoful era de părere că postul ascute mintea și crește creativitatea. Beneficiile postului în plan cognitiv și neuronal au fost demonstrate științific.
Plato, ucenicul lui Socrate, era susținătorul unei vieți sănătoase care include postul, aerul curat și soarele. Hipocrate este cel care a transformat postul într-o practică medicală.
Medicul grec era de părere că bolnavii trebuie să primească mai rar mâncare, sau chiar să fie lipsiți complet de mâncare, până când forța bolii își atinge apogeul. Cu cât mai mult hrănești corpul, cu atât mai rău îi faci.
„Dacă pacientul este hrănit prea mult, boala este de asemenea hrănită. Excesul este împotriva naturii”.
Beneficiile postului intermitent
Este fascinant se ce întâmplă în corp atunci când postim. După un interval considerabil de nealimentare, în organism se declanșează anumite procese curățitoare, reparatoare și regeneratoare.
Dr. Mindy Pelz vorbește într-un clip despre beneficiile postului intermitent, care apar după un minim de 15 ore de pauză alimentară.
Citește și – Postul de 17 ore stimulează repararea celulelor și vindecarea organismului
Persoanele care au deja un antrenament în postul intermitent își pot extinde perioadele de nemâncare mai multe ore.
Dacă rezistați fără mâncare 24 de ore, poate fi momentul să mergeți mai departe, la un post total de 34 de ore.
Postul de 34-48 de ore – beneficii incredibile
Este nevoie de minim 34 de ore de post pentru a determina corpul să pornească în căutarea rezervelor glucoză și insulină (grăsime). Cei care se obișnuiesc cu postul de 34 de ore doresc să meargă mai departe.
Postul de 48 de ore provoacă schimbări majore în corp. Pe durata celor 2 zile de postire sunt aprinse anumite întrerupătoare care există în inteligența naturală a corpului:
→ autofagia (eliminarea celulelor deterioarate, moarte)
→ ketoza (preluarea energiei din depozitele de grăsime)
→ hormonul de creștere
→ producția de GABA
→ repararea intestinului
→ utilizarea rezervelor de glucoză
Postul de 48 de ore crește starea de fericire
Când pauza alimentară ajunge la 48 de ore, în organis are loc o resetare a receptorilor de dopamină.
Când mănânci tot timpul, creierul secretă constant dopamină, ceea ce duce la rezistența la dopamină. La fel ca în cazul rezistenței la insulină.
Cine vrea să își îmbunătățească notabil starea de spirit poate să opteze pentru postul de 48 de ore. Acesta nu doar resetează siteurile receptorilor de dopamină, ci stimulează și producția de noi receptori. Acest lucru înseamnă că fericirea ta va crește foarte mult, spune dr. Pelz.
Postul de 48 de ore crește producția de antioxidanți și încetinește îmbătrânirea
Un alt beneficiu pe care îl dobândim în urma unui post de 48 de ore este declanșarea producției de antioxidanți.
Cei care țin acest post în mod regulat încetinesc procesul de îmbătrânire a corpului lor.
Citește și – Postul este una din cele mai ieftine intervenții pentru lungirea vieții – Arhid. Sorin Mihalache
Sumarizând, postul de 34-48 de ore favorizează scăderea grăsimii corporale, înfrânează îmbătrânirea și aduce o stare de fericire.
Surse articol:
1. Dr. Mindy Pelz, How to choose the right fast for you: https://www.youtube.com/watch?v=xWNsaa5UUqY&ab_channel=Dr.MindyPelz
2. Neos Kosmos, The history of fasting: https://neoskosmos.com/en/2015/03/10/life/food-drink/the-history-of-fasting/
Tocmai am încheiat un post de 36 ore și mă simt excelent, cu siguranță după ceva antrenament o să îmi doresc și cel de 48 de ore. A fost puțin greu în timpul zilei să consum doar apă dar se merită, când vezi atâtea beneficii prin care îți poți ajuta corpul să se vindece; efectiv este extraordinar. Recomand tuturor care au anumite probleme de sănătate să încerce postul itermitent. Eu de când am acest obicei bun, mi s-a reglat glicemia(seara nu mai simt nevoia de dulce) și mi s-a reglat tensiunea arterială. Multă sănătate!
Minunat! Mulțumim pentru comentariu.