Postul de 16 ore crește calitatea vieții, reduce oboseala și dezvoltarea tumorilor

Articol bazat pe studii științifice

Postul intermitent este o strategie eficientă pentru îmbunătățirea stării de sănătate.

Cercetătorii germani au descoperit că repaosul alimentar de 16 ore mărește calitatea vieții și reduce oboseala. Studiul lor a fost publicat în octombrie 2022 în jurnalul „Nutrients”.

Postul de 16 ore creste calitatea vietii, reduce oboseala si dezvoltarea tumorilor

Postul de 16 ore creste calitatea vietii, reduce oboseala si dezvoltarea tumorilor: Suksao

Postul intermitent este un model de alimentație care presupune alternarea perioadelor de abstinență și hrănire

A crescut foarte mult în popularitate în ultimele decenii, fiind folosit în mod special pentru scăderea în greutate.

Ce este postul intermitent?

Postul intermitent presupune alternarea perioadelor de abstinență și hrănire. Există mai multe tipuri de post intermitent. Cel mai popular este postul de 16/8, în care 16 ore faci rapos alimentar total, iar în fereastra de 8 ore poți mânca.

De exmplu, dacă iei cina la ora 19:00, nu mai mănânci nimic până a doua zi la ora 11:00. Dacă cinezi mai târziu, la ora 21:00, nu mai mănânci nimic până a doua zi la ora 13:00. Trebuie să ai un interval de 16 ore de postire totală între cină și următoarea masă. 

Ce beneficii are postul intermitent?

Postul intermitent previne creșterea glicemiei și apariția rezistenței la insulină. De aceea este adesea recomandat și practicat în cadrul dietei keto, fiind extrem de eficient în ceea ce privește arderea grăsimii corporale.

Cercetările recente au dezvăluit că postul intermitent este mai mult decât o unealtă eficientă de slăbit.

Prin faptul că scade tensiunea arterială, colesterolul, trigliceridele și nivelul stresului oxidativ, este util în afecțiunile cardiometabolice. Acesta îmbunătățește markerii sănătății metabolice la persoanele obeze sau supraponderale.

Postul intermitent reglează apetitul și crește diversitatea microbiomului intestinal.

Citește și – Postul de 17 ore stimulează repararea celulelor și vindecarea organismului

În studiul menționat mai sus, cercetătorii de la Universitatea Mainz și Charite din Germania au investigat efectele postului intermitent de 16 ore asupra calității vieții.

Participanții incluși în studiu erau adulți sănătoși. Aceștia au postit câte 16 ore pe zi, cel puțin 5 zile pe săptămână, fără să facă alte modificări în stilul lor de viață. Studiul a durat 3 luni de zile.

Autorii au colectat datele oferite de analizele sangvine și de chestionarele privind calitatea vieții. Totodată, au măsurat nivelul de oboseală și scorul de severitate al oboselii.

Aceste evaluări au fost făcute la începutul studiului, la 2 săptămâni, la 4 săptămâni și 1 și la final, după cele 3 luni de intervenție.

Postul de 16 ore îmbunătățește calitatea vieții

Rezultatele chestionarelor au arătat că postul intermitent a îmbunătățit/ameliorat mai multe aspecte ale sănătății participanților:

  • condiția fizică
  • sănătatea mentală
  • durerile corporale
  • oboseala
  • surmenajul psihic

Un rezultat important a fost reducerea proliferării factorului de creștere de tip insulinic (IGF-1), care accelerează dezvoltarea de tumori și evoluția acestora.

Acest rezultat înseamnă un beneficiu potențial al postului intermitent pentru bolnavii de cancer.

Citește și – Vindecarea începe cu adevărat după 3 zile de post total

Analizele sangvine nu au arătat modificări ale parametrilor de laborator care să pună în pericol viața participanților.

Concluzia autorilor a fost că postul intermitent de 16:8 pe o durată de 3 luni îmbunătățește mai multe aspecte ale calității vieții și reduce oboseala la persoanele sănătoase.

Acest tip de dietă poate fi practicat și de persoanele care lucrează în schimburi.

Surse articol:

1. Varady KA, Cienfuegos S, Ezpeleta M, Gabel K. Cardiometabolic Benefits of Intermittent Fasting. Annu Rev Nutr. 2021 Oct 11;41:333-361. doi: 10.1146/annurev-nutr-052020-041327. PMID: 34633860.
2. Anic K, Schmidt MW, Furtado L, Weidenbach L, Battista MJ, Schmidt M, Schwab R, Brenner W, Ruckes C, Lotz J, Lackner KJ, Hasenburg A, Hasenburg A. Intermittent Fasting-Short- and Long-Term Quality of Life, Fatigue, and Safety in Healthy Volunteers: A Prospective, Clinical Trial. Nutrients. 2022 Oct 10;14(19):4216. doi: 10.3390/nu14194216. PMID: 36235868; PMCID: PMC9571750.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.