Mierea este un antioxidant foarte puternic care ne prelungește viața – nu o scoateți din dietă!

Tot mai multe alimente au început să fie demonizate și excluse fără milă din dietă. Unele pe bună dreptate, altele nu. De pildă, mierea face parte din categoria alimentelor sănătoase la care nu ar trebui să renunțăm.

Naturopatul Aurelian Vasile o consideră un aliment valoros datorită capacității sale antioxidante ridicate.

Mierea este un antioxidant foarte puternic

Mierea este un antioxidant foarte puternic

Mierea are un efect antioxidant mai mare decât alte alimente

Da, puțini știu că mierea este un antioxidant puternic. Cei mai mulți dintre noi o vedem ca pe un îndulcitor și atât. Mierea este mai mult decât o sursă de zahăr.

Mierea are o proprietate antioxidantă mai mult puternică decât mulți antioxidanți care au gustul acela acrișor”.

De regulă, alimentele antioxidante au un gust acru și o culoare închisă. Cu cât mai acru este un aliment, cu atât mai mare este capacitatea sa antioxidantă.

Mierea face o excepție în acest caz. Chiar dacă este dulce, are în compoziție compuși antioxidanți uimitori.

Pentru cei care nu știu, antioxidanții sunt molecule care luptă contra radicalilor liberi și a stresului oxidativ.

Antioxidanții captează toxinele rămase libere prin sângele nostru”.

Acei radicali liberi din fluxul sangvin, dacă sunt în cantități mari, predispun la îmbolnăvire și îmbătrânire prematură.

De aceea este crucial să ingerăm o cantitate optimă de antioxidanți. Mierea ne poate oferi o cantitate bună de antioxidanți în dieta zilnică.

Antioxidanții din miere întârzie îmbătrânirea corpului

Dr. Mindy Pelz face parte din tagma susținătorilor dietei keto și a postului intermitent.

Cu toate acestea, are o atitudine pozitivă față de miere, deși nu este un îndulcitor admis în dieta ketogenică.

Mierea are niște calități grozave, despre care trebuie să știi. Și s-ar putea să-ți schimbi părerea”, dacă ai ținut-o afară din dieta ta până acum”, spune medicul.

Într-un clip recent pe canalul său de Youtube, Mindy prezintă câteva din cele mai importante beneficii ale consumului de miere.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci miere în fiecare zi timp de 30 de zile? Adevărate minuni, susține dr. Mindy.

Mierea optimizează funcția mitocondriilor

Este frapant cum de un aliment atât de delicios poate întârzia procesul de îmbătrânire a corpului.

Da, mierea conține niște fitonutrienți cu proprietăți anti-îmbătrânire. Este vorba despre polifenoli și flavonoide.

Polifenolii sunt uimitori prin aceea că repară microbiomul și susțin sănătatea mitocondrială.

Orice ajută funcția mitocondriilor este important pentru sănătatea și longevitatea noastră. Mitocondriile au rol în energie, detoxifiere, reparare și regenerare.

Producția de mitocondrii este practic oprită de stresul oxidativ care duce la acumularea de toxine în celule.

Dacă mitocondriile nu pot detoxifia optim celulele, nu ne mai pot furniza energia de care avem nevoie.

Când adaugi un aliment bogat în polifenoli – precum mierea, susții și împuternicești acele mitocindrii pentru a-și face bine treaba”.

Reduce disfuncțiile celulare corelate cu vârsta

Un studiu din 2021 a arătat că un aport crescut de polifenoli îmbunătățește funcția mitocondrială și totodată ajută celulele să producă mai multă energie.

Mai mult decât atât, polifenolii reduc disfuncțiile celulare asociate cu îmbătrânirea.

Mierea prelungește durata vieții

Cealaltă categorie de antioxidanți din miere este constituită de flavonoizi. Aceștia întîrzie îmbătrânirea, dar mai au un beneficiu: prelungesc speranța de viață.

Un studiu apărut în 2022 în „International Journal of Molecular Sciences” a arătat că dietele bogate în flavonoizi încetinesc procesul de îmbătrânire a corpului și cresc longevitatea.

Nu faceți această greșeală!

Mierea își păstrează efectele antioxidante doar dacă o consumăm în stare crudă. Doar așa vom beneficia de proprietățile ei nutritive și curative.

Mierea poate fi picurată pe diverse deserturi, ca un îndulcitor crud. Poate fi amestecată cu iaurt, cu polen, cu fructe, nuci sau semințe. 

Dacă combini miere cu afine, ai un desert minunat, sănătos, cu proprietăți antioxidative foarte puternice”.

Dacă punem mierea în băuturi fierbinte, în aluaturi și alte preparate gătite la temperaturi mari, acei antioxidanți din miere vor fi distruși.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Cum să folosești mierea când te doare în gât sau tușești – eficiență maximă!
Mierea previne îmbătrânirea prematură a creierului
Amestecă miere cu polen și consumă pasta în fiecare zi – îmbunătățește starea generală de sănătate
Mierea poate reduce severitatea bolilor inflamatorii

Surse articol:

1. Damian Drăghici, Sănătatea psihică și fizică – Stilul de viață sănătos, Aurelian Vasile: https://www.youtube.com/watch?v=9YxRMq3CzZE&ab_channel=DamianDraghici
2. Mindy Pelz, What happens to your body if you eat honey everyday for 30 days? https://www.youtube.com/watch?v=u6FHHS3-Xjg&ab_channel=Dr.MindyPelz

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.