Mierea previne îmbătrânirea prematură a creierului
√ Bazat pe studii științifice
Mierea de albine continuă să fie un subiect captivant pentru oameneii de știință.
Un nou domeniu în care este cercetată este cel neurologic.
Mierea este un aliment mult discutat. Unii o folosesc ca pe un înlocuitor mai sănătos al zahărului.
Chiar dacă este naturală, mierea nu trebuie consumată cu borcanul, deoarece, până la urmă, este un agent de îndulcire și nu un aliment.
Are o compoziție similară zahărului – fructoză și glucoză.
Cu toate acestea, mierea are valoare nutrițională, terapeutică și medicinală.
Cuprins
Efectele medicinale ale mierii de albine
Efectele medicinale ale mierii cuprind efecte cardioprotectoare, hepatoprotectoare, hipoglicemiante, antihipertensive, antibacteriene, antifungice, antivirale, antiinflamatoare și antitumorale.
O recenzie publicată în 2019 în „Iranian Journal of Basic Medical Sciences” a arătat că mierea ar putea ameliora funcțiile cognitive la vârstnici.
Datorită proprietăților sale antioxidante, combate speciile de oxigen reactiv și stresul oxidativ.
Totodată, reface sistemul de apărare celulară.
Mierea ar putea reduce îmbătrânirea creierului tocmai datorită efectelor sale antioxidante și nootropice.
Citește și – Ciocolata neagră protejează neuronii de toxicitatea acrilamidei
Mierea reduce îmbătrânirea creierului
Procesul de îmbătrânire este asociat cu o deteriorare lentă a funcțiilor cognitive. Sunt afectate în special capacitatea de învățare și memorare.
Vârstnicii au un risc mai mare de demență, Alzheimer sau alte tulburări neurodegenerative.
Acumularea de daune oxidative și scăderea apărării antioxidante contribuie la îmbătrânirea organismului și senescența funcțională.
Sistemul nervos central consumă mult oxigen și de aceea este mult mai susceptibil la stresul oxidativ. Comparativ cu alte organe, este de asemenea mai sărac în antioxidanți și enzime care combat speciile de radicali liberi.
Mierea este un antioxidant natural. Are diverse concentrații de flavonoide, acizi fenolici, catalază, derivați de carotenoide, acid ascorbic, acizi organici, aminoacizi și proteine.
În compoziția ei se găsește de asemenea acetilcolină, o substanță esențială pentru buna funcționare a creierului. Acetilcolina funcționează ca neurotransmițător.
Citește și – Nucile mențin creierul tânăr și activ la bătrânețe
Studiile pe șobolani adulți și vârstnici au arătat că consumul de miere ameliorează funcțiile creierului. Aceleași efecte au fost constatate și la femelele post-menopauzale sau cu ovarele eliminate.
Antioxidanții din miere îmbunătățesc structura și integritatea celulelor creierului. Astfel, acești compuși măresc performanța cognitivă.
La persoanele peste 65 de ani cu deficite cognitive ușoare, o lingură de miere pe zi a produs îmbunătățiri.
Mai exact, mierea a prevenit declinul cognitiv și apariția demenței.
În asociere cu alte plante, precum astragalus, rogoz sau șofran, mierea a îmbunătățit scorurile cognitive în tulburările neurocognitive majore.
Polifenolii din miere sunt utili în ameliorarea deficitelor de memorie. Acțiunea lor este la nivel molecular.
Un studiu pe șobolani a raportat că mierea a redus anxietatea și a îmbunătățit memoria spațială. Efectele au fost asemănătoare ca în cazul șobolanilor hrăniți cu zaharoză sau cu o dietă fără zahăr.
Impactul mierii în bolile neurodegenerative, neuroinflamație și plasticitate sinaptică trebuie studiat pe mai departe.
Citește și – Două secrete ale unui creier sănătos la bătrânețe
Surse articol:
1. Azman KF, Zakaria R. Honey as an antioxidant therapy to reduce cognitive ageing. Iran J Basic Med Sci. 2019;22(12):1368-1377. doi:10.22038/IJBMS.2019.14027: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7043876/
2. Mijanur Rahman M, Gan SH, Khalil MI. Neurological effects of honey: current and future prospects. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:958721. doi: 10.1155/2014/958721. Epub 2014 Apr 27. PMID: 24876885; PMCID: PMC4020454: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24876885/