Experiment: Poți să mănânci banane dacă ai diabet? Da, cu o singură condiție!
Fructele nu sunt o interdicție absolută în diabet. Unii nutriționiști chiar le recomandă și consideră o eroare excluderea lor completă din dietă.
Diabeticii trebuie să fie atenți la indicele glicemic al alimentelor, care arată impactul lor asupra zahărului din sânge.
Cuprins
Fructe permise în diabet
Fructele în general au un IG mare, deoarece conțin fructoză. Unele pot fi consumate fără mari restricții, altele în cantități foarte mici.
Dintre fructele care nu cresc mult glucoza din sânge fac parte:
- fructele de pădure (afine, coacăze, căpșuni, zmeură)
- avocado
- vișinele
- cireșele
- merele
- perele
- prunele
- piersicile
- caisele proaspete
- kiwi
- portocalele
- lămâile
- grepfrutul
Cum rămâne însă cu fructele mai dulci, precum bananele? Pot fi ele consumate de un diabetic? Cineva a făcut un experiment în acest sens. A mâncat o banană goală, iar după o oră și-a luat glicemia.
Rezultatul a arătat că o crește destul de mare a zahărului din sânge, de la 92 la 120. După 2 ore, glicemia a revenit aproape la nivelul inițial (97).
Poți să mănânci banane dacă ai diabet?
Bananele inspiră multă frică diabeticilor și majoritatea se feresc să le consume. O banană medie are în jur de 27 de carbohidrați. Cu cât mai coaptă este, cu atât mai mult zahăr conține.
Persoana care a făcut testul de mai sus a constatat că nu poate să mănânce banane goale, spre deosebire de alte fructe.
„Corpul meu poate să gestioneze merele și afinele, nu și bananele. Înseamnă asta oare că va trebui să scot bananele definitiv din viața mea?”
Nu s-a mulțumit să renunțe așa ușor. Deși acest fruct i-a crescut glicemia cu aproape 3 puncte, a fost curioasă să vadă ce s-ar întâmpla dacă ar asocia banana cu alte alimente.
A încercat un nou experiment în care a combinat banana cu o sursă de proteine și grăsimi. Acești macronutrienți atenuează creșterile glicemice.
Nu mâncați bananele „goale”
A luat o banană medie și a tăiat-o felii. A uns fiecare felie cu puțin unt de migdale și a presărat câteva semințe de cânepă deasupra. Aceste două ingrediente adiționale sunt bogate în proteine și grăsimi sănătoase.
A testat zahărul din sânge înainte de masă și apoi la o oră după. Glicemia a avut o creștere ușoară de la 103 la 110.
După 2 ore a revenit la 101. Acest test demonstrează că proteinele și grăsimile chiar mențin zahărul din sânge la un nivel scăzut.
„Grăsimile și proteinele sănătoase chiar fac diferența în ceea ce privește reglarea zahărului din sânge”.
Cum să mănânci banane dacă ai diabet
Experimentul făcut i-a arătat persoanei respective că poate include bananele în dietă, atâta timp cât le asociază cu o sursă de grăsimi și proteine. Acest lucru este valabil și pentru alte alimente bogate în carbohidrați.
Asociați bananele cu iaurt, brânză, smântână, unt de arahide, ouă, oleaginoase sau semințe. Iată câteva rețete în care carbohidrații din banane sunt „îmbrăcați” cu proteine, fibre și grăsimi și nu produc vârfuri glicemice prea mari:
- clătite din banane, ouă și cocos
- budincă din banane cu semințe de chia
- budincă din banane, lapte și cacao
- smoothie de banane cu avocado și lămâie
- prăjitură din ouă, banane și cacao
- prăjitură cu banane și iaurt
- chec cu banane și brânză
- fursecuri din banane, nuci și semințe de susan
Acesta este un exemplu personal. Fiecare persoană răspunde diferit la alimentele pe care le consumă. De aceea diabeticii trebuie să își verifice glicemia după ce consumă fructe pentru a vedea cum reacționează corpul.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Diabeticii pot avea o masă de fructe dimineața
Cheesecake cu fructe pentru diabetici – fără zahăr și gluten
„Mă crucesc să văd că în diabet se scot fructele din alimentație” – dr. Roman Morar
Poți să mănânci dovleac dacă ai diabet?
Surse articol:
1. The Good Enough Mama, Blood sugar experiment – fruits bad for blood sugar? https://www.youtube.com/watch?v=QjV2FwYOJZc&ab_channel=TheGoodEnoughMama
2. Elea Carey, Jerlyn Jones, 10 Low-glycemic fruits for diabetes, Healthline: https://www.healthline.com/health/diabetes/low-glycemic-fruits-for-diabetes