Poți să mănânci dovleac dacă ai diabet?

Cum se împacă dovleacul cu diabetul? Destul de bine, dacă vorbim despre porții mici.

Diabeticii au foarte multe restricții în ceea ce privește dieta. Accentul trebuie să cadă pe reducerea consumului de zahăr și carbohidrați.

Poti sa mananci dovleac daca ai diabet

Poti sa mananci dovleac daca ai diabet

Toate fructele au zahăr, unele în doze mai mici, alte în doze mai mari. Dovleacul este o alegere potrivită pentru diabetici, deoarece vine la pachet cu multe fibre și are un conținut redus de carbohidrați per porție.

Calorii și carbohidrați în dovleac

100 de grame de dovleac copt are în jur de 50 de calorii, 11 g de carbohidrați și zero grăsimi. 10% din compoziția sa este reprezentată de fibre. Mai mult decât atât, furnizează foarte multe vitamine, minerale și antioxidanți.

Indicele glicemic și încărcătura glicemică a dovleacului

Dovleacul are un indice glicemic (IG) de 75. Este o valoare mare și la prima vedere pare că nu ar fi potrivit în diabet.

Indicele glicemic indică măsura la care un aliment crește nivelul de zahăr din sânge. Acesta nu măsoară însă și numărul de carbohidrați dintr-un aliment.

Trebuie luată în considerare și încărcătura glicemică (GL) a unui aliment, care arată cât de mult zahăr din carbohidrații unui aliment ajung în fluxul sangvin. Alimentele cu un GL sub 10 au un impact minim asupra zahărului din sânge.

Dovleacul are un impact mic asupra zahărului din sânge

În ceea ce privește dovleacul, acesta are un GL de 3. Impactul asupra zahărului din sânge este așadar foarte mic.

Nutriționistul Tyagi Pretty consideră dovleacul un aliment sigur pentru diabetici. O singură porție de dovleac nu va afecta semnificativ zahărul din sânge.

Un studiu pe animale a arătat că dovleacul conțin un tup de carbohidrați (polizaharidele) și un compus (puerarină) care ajută la reglarea zahărului din sânge.

De asemenea, conținutul ridicat de fibre din dovleac previne creșterile glicemice mari prin faptul că încetinește digestia. Alimentele și mesele bogate în fibre fac ca eliberarea zahărului în corp să se producă gradual, neprovocând astfel vârfuri glicemice periculoase.

Nu doar pulpa dovleacului poate fi consumată de diabetici, ci și semințele. Acestea au multe minerale, între care și magneziu, care favorizează scăderea glucozei din sânge.

Conține vitamine antioxidante

Dovleacul este o sursă bogată de vitamine antioxidante precum vitamina A, C și vitamina E. Acestea protejează ochii și pielea și ajută la detoxifierea corpului.

Vitamina C previne daunele la nivelul vaselor de sânge din cauza excesului de glucoză sangvină și încetinește descompunerea insulinei.

Atenționări și precauții

În concluzie, dovleacul poate fi inclus în regimul diabeticilor, însă cu moderație. În cantități mari, acesta va avea un efect opus: va crește zahărul și insulina din sânge, provocând probleme diabeticilor.

O altă atenționare importantă este asocierea dovleacului cu zahăr, făină sau alte ingrediente specifice deserturilor.

Retețe cu dovleac

Cele mai bune rețete cu dovleac pentru diabetici sunt rețetele de supă-cremă, dovleac fiert sau copt cu scorțișoară, hummus, tarte sărate și salatele cu dovleac.

Evitați prăjiturile și plăcintele cu dovleac care conțin zahăr și făină. Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete cu dovleac care pot fi incluse și în dieta celor cu diabet.

Gogoșele din dovleac și ovăz, fără făină sau zahăr – 2 ingrediente!
Ai dovleac în casă? Fă acest desert simplu fără zahăr și făină!
Tartă cu dovleac și ciocolată – doar 2 ingrediente
Cheesecake cu dovleac fără zahăr – bun și pentru diabetici

Surse articol:

1. Lifestyle Desk, What should a diabetic keep în mind when having pumpkin? The Indian Express: https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/diabetes-patients-pumpkins-benefits-7941185/
2. Aditi Shenai, Is pumpkin good for diabetics? Finding the answer, Healthify Me: https://www.healthifyme.com/blog/pumpkin-for-diabetics/
3. Diabetes Food Hub, Top 10 diabetes friendly pumpkin recipes: https://www.diabetesfoodhub.org/articles/top-diabetes-friendly-pumpkin-recipes-roundup.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.