Prăjitură cu iaurt și banane – unul din cele mai simple deserturi, fără făină

Cele mai bune deserturi pentru corpul nostru sunt fructele proaspete sau uscate, consumate în starea lor naturală.

Uneori însă, simțim nevoia să mâncăm și ceva gătit. Ideal ar fi să folosim tot fructele pe post de îndulcitor.

Prăjitura cu iaurt si banane - unul din cele mai simple deserturi, fara faina

Prăjitura cu iaurt si banane – unul din cele mai simple deserturi, fara faina: Freepik.com

Deserturi fără zahăr și făină

Zahărul alb este o bombă chimică pentru sănătatea noastră. Afectează toate organele și sistemele corpului.

Dacă ne punem puțin mintea la contribuție putem găsi diferite moduri de a prepara deserturi sănătoase, cu fructe în loc de zahăr.

Un alt ingredient care nu ar trebui să fie folosit în prăjituri este făina albă. Și aceasta poate fi înlocuită cu alternative mai sănătoase (ex. făinuri din semințe sau pseudo-cereale). În unele rețete poate fi exclusă cu totul.

Un model de rețetă de prăjitură sănătoasă, fără zahăr și făină, găsiți mai jos.

Este un desert foarte simplu și rapid. Satisface papilele gustative și potolește nevoia de dulce, fără să afecteze sănătatea sau silueta.

Veți vedea că este una din cele mai ușoare prăjituri pe care le-ați făcut vreodată în casă.

Prăjitură cu iaurt și banane – rețetă

Ingrediente

  • 2 banane
  • 2 ouă întregi
  • 3 albușuri
  • 300 g de iaurt grecesc
  • îndulcitor, după gust (eritritol, stevia, zahăr de cocos, xylitol)

Mod de preparare

Tot ce trebuie să faceți este să decojiți bananele, să le rupeți bucăți și să le puneți în vasul blenderului.

Adăugați toate celelalte ingrediente și mixați câteva secunde. Trebuie să rezulte o compoziție fină și omogenă.

Turnați-o într-o formă rotundă, potrivită ca dimensiune pentru cantitatea de compoziție.

Tapetați tava cu hârtie de copt. Dacă nu este o tavă detașabilă (inel culinar, lăsați hârtie și pe marginile tăvii ca să puteți scoate mai ușor prăjitura la final.

Prăjitura se coace mai bine cu ajutorul aburului. De aceea este indicat să puneți o crăticioară sau o tavă cu puțină apă pe raftul cel mai de jos al cuptorului.

Dați prăjitura în cuptor la 180 de grade Celsius. Se coace timp de 40 de minute. Este gata când a devenit fermă deasupra și ușor aurie. Se lasă la răcit complet, după care se porționează. Se taie ca pe tort sau tartă.

Note și sugestii

Prăjitura poate fi servită așa cum este, merge bine alături de o ceașcă de cafea sau ceai. Sau puteți pune peste ea câteva fructe proaspete, ciocolată topită sau alte topping-uri.

După ce terminați de mixat compoziția o puteți gusta. Dacă este suficient de dulce pentru gustul vostru, nu mai adăugați îndulcitor.

Autorul rețetei a folosit 50 de grame de zahăr. Acesta poate fi înlocuit cu o cantitate egală de zahăr din curmale sau cu o cantitate mai mică de zahăr de cocos, stevia sau eritritol.

Îndulcitorii – chiar și cei care provin din surse naturale – sunt procesați și nu fac bine sănătății pe termen lung. Aceștia trebuie folosiți cât mai rar posibil.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de prăjituri fără făină și zahăr:

Prăjitură din iaurt, banane și cacao – doar 3 ingrediente
Prăjitură cu iaurt și fulgi de cocos, fără zahăr și făină (keto, diabet)
Prăjitură keto cu iaurt și cocos, fără zahăr (desert pentru diabet și cura de slăbire)
Prăjitură keto fără zahăr și făină – din iaurt și ciocolată (2 g de carbohidrați/porție)

Sursă rețetă: Furculița, Prăjitură cu iaurt grecesc și banane, fără făină: https://www.youtube.com/shorts/TztvdYG_k6I

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.