Nucile și fructele de pădure protejează creierul

Creierul uman conține circa 80% apă. De aceea am putea crede că apa este cel mai important element de care el are nevoie.

Însă pe lângă apă, el are nevoie și de un interval adecvat de somn, de exersare regulată, precum și de anumiți nutrienți din dietă.

Cafea, ciocolată neagră, pește, turmeric, broccoli, ouă, portocale, ceai verde – iată doar câteva din alimentele sale preferate.

Citește și: Nutrienți care afectează creierul și starea de spirit (+meniu pe o zi)

Legătura dintre nutriție și cogniție a fost investigată în numeroase studii realizate în ultimii 20 de ani.

Cercetările pe animale au arătat alte două categorii de alimente cu o influență pozitivă asupra sistemelor neurale și a funcțiilor cognitive. Este vorba despre nuci și fructele de pădure.

Există și câteva studii umane, ceva mai limitate, care confirmă efectele lor benefice asupra memoriei, a cogniției globale și a depresiei. Cele mai bune rezultate se văd la persoanele vârstnice.

Citește și: Știți care este cel mai bun prieten al creierului? Zâmbetul! – dr. Alexandru Vlad Ciurea

Ce câștigi dacă incluzi mai multe nuci în dietă? Vei avea un risc mai mic de:

– boli coronariene

– hipertensiune arterială

– sindrom metabolic

– obezitate abdominală

– pietre la bilă

În egală măsură, consumul regulat de fructe de pădure poate îmbunătăți rezultatele în:

– cancer

– boli cardiovasculare

– imunitate

– infecții urinare recidivante

Atât nucile, cât și fructele de pădure reduc daunele cauzate de stresul oxidativ. Acest lucru înseamnă foarte mult în ceea ce privește combaterea inflamațiilor și a bolilor cronice.

Totodată, acestea scad reactivitatea vasculară, agregarea plachetară și îmbunătățesc funcțiile sistemului imunitar.

Citește și: 2 secrete ale unui creier sănătos la bătrânețe

Beneficiile lor asupra creierului sunt oarecum descoperite recent. Consumate separat, dar mai cu seamă împreună, ar putea servi ca un adjuvant în prevenirea și tratarea unor boli neurodegenerative și disfuncții cerebrale cauzate de vârsta înaintată.

La fel ca și fructele de pădure, nucile susțin sănătatea vasculară și mediază stresul oxidativ și inflamația. Prin aceste mecanisme îmbunătățesc sănătatea cognitivă.

Nucile românești sunt cele mai consumate la noi. Pe locul al doilea se află migdalele, apoi alunele de pădure, caju-ul, fisticul și celelalte nuci mai puțin cunoscute (pecan, macadamia, braziliene).

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’3860, 11070, 3478, 7905′ button=’Cumpără aici’]

Sunt bogate în proteine, fibre, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, cupru, seleniu, melatonină și polifenoli.

În ceea ce privește fructele de pădure, cele mai bune sunt afinele și căpșunile.

Surse:

1. Peter Pribis, Barbara Shukitt-Hale, Cognition: the new frontier for nuts and berries, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 100, Issue suppl_1, July 2014, Pages 347S–352S, https://doi.org/10.3945/ajcn.113.071506: https://academic.oup.com/ajcn/article/100/suppl_1/347S/4576446

2. Kerri-Ann Jennings, 11 Best Foods to Boost Your Brain and Memory, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/11-brain-foods#section1

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.