Știți care este cel mai bun prieten al creierului? Zâmbetul! – dr. Alexandru Vlad Ciurea

Creierul are la fel de multe pretenții ca și alte organe din corp. Hrana lui este foarte diversă. Pe lângă nutrienții esențiali din alimente, are nevoie de somn și odihnă și de stimuli pozitivi.

Profesorul doctor Alexandru Vlad Ciurea, care are la activ peste douăzeci de mii de operații pe creier, consideră că cel mai bun prieten al creierului este zâmbetul.

Zambetul este cel mai bun prieten al omului: Katemangostar – www.freepik.com

Acest zâmbet trebuie să fie „emis” chiar de noi, nu neapărat de ceilalți. Este încântător să vezi o persoană zâmbind și să intri în contact cu ea, însă la fel de binefăcător pentru creierul nostru este ca noi înșine să purtăm mereu un zâmbet pe buze. Sau, cum spunea Părintele Arsenie Papacioc, să avem mereu un zâmbet ascuns în inimă.

Citește și:

Creierul uman este setat să se odihnească noaptea – dr. Alexandru Vlad Ciurea

Prin zâmbetul interior se înțelege o stare de spirit bună, o gândire pozitivă și plină de optimism. Dr. Ciurea spune că este foarte important pentru sănătatea noastră mentală și spirituală să ne bucurăm de ceea ce avem și de ceea ce putem face.

Oamenii se îmbolnăvesc de multe ori din cauza indispoziției pe care și-o alimentează cu gânduri negative, cu pesimism, cu dorințe irealizabile, pretenții foarte mari de la ei înșiși, cu așteptări mari de la ceilalți.

„Zâmbetul produce în creier o stare de bine”. Un simplu zâmbet poate produce o efervescență intelectuală în creier cu multiple sinapse”.

Cercetătorii au descoperit că zâmbetul are capacitatea de a produce modificări importante în creier. Atunci când zâmbim, creierul conștientizează starea noastră pozitivă. Cu cât zâmbim mai mult, cu atât reducem tendința creierului de a gândi negativ și îl determinăm să funcționeze mai mult după modele pozitive.

Chiar și atunci când zâmbetul nostru este fals sau prefăcut, efectul în creier este același. Creierul înregistrează zâmbetul ca o activitate pozitivă și o preia ca model.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că și fericirea poate fi obținută prin antrenarea creierului. Dacă vrei să fii fericit și optimist, trebuie să muncești în această direcție, ca un atlet. 

Cu cât mai mult ne antrenăm, cu atât repede ne vom însuși o gândire pozitivă, chiar și în situații alarmante. Iar un creier sănătos înseamnă automat mai multă productivitate și creativitate la locul de muncă și în viața de zi cu zi.

Citește și:

Creierul iubește ciocolata neagră – dr. Alexandru Vlad Ciurea

Biochimistul Sondra Barrett spune că atunci când ne detensionăm – prin zâmbet sau altă activitate plăcută – celulele își pierd din rigiditate.

Acest aspect este extrem de important, întrucât s-a dovedit că atunci când bolnavii de cancer se eliberează de un factor de stres puternic, cancerul intră în remisiune.

Ceea ce știința încearcă să ne spună este că zâmbetul – un gest extrem de simplu și gratuit, ne poate îmbunătăți sau chiar salva viața.

Surse:

1. Vivian Giang, How Smiling Changes Your Brain, Fast Company: https://www.fastcompany.com/3041438/how-smiling-changes-your-brain

2. Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea: „Nu avem structura unui mic Napoleon care dicta 7 scrisori deodată“. Cum avem grijă de creier: http://www.alexandruvladciurea.ro/2017/03/prof-dr-alexandru-vlad-ciurea-neurochirurg-nu-avem-structura-unui-mic-napoleon-care-dicta-7-scrisori-deodata-cum-avem-grija-de-creier-2/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.