Vreți să știți care este secretul longevității mele? Prof. dr. Leon Dănăilă (+90 ani)

Genialul neurochirurg Leon Dănăilă a atins venerabila vârstă de 90 de ani. În ciuda anilor din buletin, medicul încă profesează și se menține cât se poate de bine în formă.

Mulți sunt curioși să afle care este secretul longevității sale. A primit foarte multe întrebări de acest fel.

Secretul longevitatii mele - dr. Leon Danaila

Secretul longevitatii mele – dr. Leon Danaila: Leon Danaila Pagina Oficiala

Activ în profesia de neurochirurg la 90 de ani

Deși am trecut de pragul de 90 de ani, încă profesez ca neurochirurg. Și asta nu pentru că sunt special, ci pentru că am un secret, pe care vi-l voi dezvălui”.

Dr. Dănăilă este un om modest, smerit am putea spune. Nu se laudă cu realizările sale, nici nu le pune întru totul pe seama sa. Talentul pe care îl are în meseria sa este un har de la Dumnezeu cu care s-a născut și pe care a știut să îl cultive.

Talantul acesta l-a pus întotdeauna în slujba bolnavilor, având nenumărate operații pe creier soldate cu reușite impresionante.

Secretul longevității mele

Neurochirurgul este expert în domeniul creierului și știe ce anume îl stimulează și îl menține în viață. Secretul său este cititul.

Domnia sa spune că cititul este o activitate intelectuală care stimulează creierul. Pe lângă faptul că aduce cunoștințe la nivelul minții, cititul are o acțiune benefică asupra neuronilor.

Nu numai că îmbogățește mintea, dar joacă și un rol crucial în susținerea acestei neuroplasticități”.

Un organ extrem de mic din creier, care are un rol important în plasticitatea neuronală, este amigdala. Aceasta comandă emoțiile noastre și ne ajută să facem față la stres, la frici, la anxietate, depresie.

Acest mic nucleu din adâncul creierului nostru joacă un rol esențial în modularea emoțiilor și a reacțiilor la stres […] De asemenea, amigdala este profund implicată în procesul de neuroplasticitate”.

Neuroplasticitatea se referă la „capacitatea creierului de a se remodela și adapta în răspuns la experiențe noi”.

Cititul este un stimul extraordinar în acest sens. Profesorul Dănăilă obișnuiește să citească cărți de ficțiune, care antrenează agilitatea creierului.

Cititul stimulează agilitatea creierului

Lectura regulată poate fi văzută nu doar ca o sursă de cunoaștere, ci și ca un exercițiu vital pentru menținerea sănătății și agilității amigdalei, contribuind astfel la o viață emoțională mai bogată și mai echilibrată”.

Ce poate fi mai simplu, mai ușor și mai relaxant decât să citim câte ceva în fiecare zi? Această activitate recreativă nu ne costă nimic, decât timp de calitate, investit în propria noastră sănătate și stare de bine.

Doctorul Dănăilă ne provoacă la citit, punându-ne înainte nu doar exemplul său, ci și al altor personalități care și-au menținut sănătatea fizică și mentală până la vârste foarte mari.

Dragilor, acesta este marele meu secret. Și nu doar al meu. Dacă vă uitați la persoanele care la vârsta de 90 de ani încă își păstrează sănătatea mentală și tonusul, să știți că au citit nu doar o carte, ci biblioteci întregi”.

Este important să citim, însă nu orice. Să facem o lectură de calitate, să selectăm doar informațiile utile, pozitive, frumoase.

Alegeți cu grijă de la cine învățați, pentru că cel mai bun mentor nu este cel care vorbește frumos, ci cel care îți dovedește prin puterea exemplului”.

Neurochirurgul Leon Dănăilă este, fără doar și poate, un exemplu viu în acest sens, de la care avem multe de învățat.

Acesta consideră că creierul nostru are o plasticitate uimitoare și capacitatea de a da viață la noi neuroni. Îl putem ajuta printr-un stil de viață sănătos.

Un creier sănătos și activ poate face minuni – stimulați-l!

Stimularea adecvată a creierului prin sport, o alimentație echilibrată, un somn odihnitor și exerciții mentale pot crește eficiența acestuia”.

Trebuie să știm că nu contează atât de mult câți neuroni avem, ci cum funcționează aceștia și cât de une sunt conexiunile dintre ei.

Un creier sănătos și activ poate face minuni. Așadar, să ne preocupăm de sănătatea creierului nostru și să continuăm să îl stimulăm în moduri pozitive”.

Cine vrea să se bucure până la bătrânețe de „o minte ascuțită și de reziliență mai mare în fața provocărilor vieții” trebuie să se îngrijească de acest fabulos organ.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Dr. Leon Dănăilă: 7 modalități simple de a ne stimula creierul și agilitatea mentală la orice vârstă
Alzheimer. Cum poate fi prevenită „boala uitării”. Profesorul Ciurea: Toată lupta se dă în creier
Ce trebuie să mănânci pentru un creier sănătos și funcțional – neurochirurgului Vlad Ciurea
Cel mai bun medicament pentru creier, care nu costă nimic – neurochirurgul Vlad Ciurea

Surse articol:

1. Leon Dănăilă Pagina Oficinală: https://www.facebook.com/leondanailaoficial/posts/pfbid03BDUTVEBe6sYCv1rHmerhaRmcZCC9j6sANBmDmMZn87RaHhou3xpFLdPqjbD4aFzl
2. Codruț Burdujan, Acad. Prof. dr. Leon Dănăilă: „Să nu uităm niciodată că există speranță și că suntem în măsură să influențăm procesul de vindecare a creierului nostru, Sănătatea TV: https://sanatatea.tv/acad-prof-dr-leon-danailasa-nu-uitam-niciodata-ca-exista-speranta-si-ca-suntem-in-masura-sa-influentam-procesul-de-vindecare-a-creierului-nostru/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.