Cel mai bun medicament pentru creier, care nu costă nimic – neurochirurgul Vlad Ciurea

Sunt multe lucruri care fac bine creierului. Apa, activitatea mentală regulată, mișcarea fizică, somnul – iată câteva din ele.

Neurochirurgul Vlad Ciurea are multe sfaturi privind menținerea sănătății creierului. Vorbește despre cele mai bune alimente, dar subliniază importanța somnului.

Cel mai bun medicament pentru creier - dr. Vlad Ciurea

Cel mai bun medicament pentru creier – dr. Vlad Ciurea: Freepik.com

Odihna este cel mai bun medicament pentru creier

S-a dovedit științific că creierul are anumite perioade de activitate maximă și respectiv de repaos.  

Este un ciclu al creierului. Acest ciclu arată că maximul de activitate cerebrală este dimineața, între orele 10:00-12:00 și al doilea după-amiază între orele 14:00-18:00”.

Mulți greșesc fiindcă beau cafea în a doua parte a zilei, când activitatea creierului scade în mod firesc.

Aceasta este perioada în care trebuie să lăsăm corpul și creierul să se destindă ușor, pentru a putea merge la somn într-o stare relaxată.

Poți să apelezi ocazional la o cafea tare după-amiază dacă ai de îndeplinit o sarcină foarte importantă pe seară și trebuie să fii la cote maxime. Însă acest obicei nu este deloc sănătos pentru creier.

Nu mai biciuiți celula nervoasă cu cafele și energizante seara

Cei care beau cafea sau alte energizante în a doua parte a zilei pentru a putea lucra până târziu își biciuiesc practic celula nervoasă.

Creierul și neuronii nu mai trebuie stimulați seara sau noaptea, deoarece organismul se va prăbuși, spune profesorul Ciurea.

Dacă storci creierul prea mult, la un moment dat nu va mai da randament. El are nevoie de repaos pentru a funcționa optim.

Este dovedit că unul din medicamentele majore pentru supraviețuirea și funcționarea bună a creierului este odihna”.

Fără un somn suficient, celula nervoasă nu se curăță 

Somnul este perioada în care celulele nervoase se liniștesc. Doar în somn celulele nervoase sunt curățate și pregătite pentru a face face unei noi zile.  

În cazul în care celula nervoasă nu este curățată și aceste gunoaie se acumulează, mintea noastră nu mai poate funcționa”.

Atunci când celula nervoasă nu mai merge bine, se formează niște plăci care se numesc beta-amiloizi. Acestea blochează transmiterea sinaptică și duc la prăbușirea rețelei de neuroni.

Acumularea de beta-amiloizi în creier este principala cauză de apariție a maladiei Alzheimer.

Odihna activă face bine creierului

Nu doar somnul intră la categoria „odihnă”, ci și activitățile plăcute. Există un tip de odihnă activă care presupune recrearea în diverse moduri.

De pildă, dacă ați stat la calculator câteva ore bune, mergeți apoi să faceți o plimbare.

Excursiile regulate, întâlnirea cu o persoană dragă, practicarea unui hobby – acestea sunt exemple de activități care destind creierul.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Cum să scapi de gândurile care îți pricinuiesc insomnie și neliniște – Sf. Paisie Aghioritul
Trei somnifere naturale fără efect secundar – dr. Maria Pop
Lipsa de somn te face să fii mai egoist în relația cu ceilalți (studiu)
Mănânci prea mult? Lipsa de somn ar putea fi de vină

Sursă articol: Iusti Fudulu, Obiceiuri sănătoase pentru creier – Dr. Alexandru Vlad Ciurea – iTHINK: https://www.youtube.com/watch?v=8j4IS5qsFW4&t=1s&ab_channel=IustiFudulu

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.