7 secrete pentru un creier longeviv și sănătos – dr. Leon Dănăilă
Cine vrea să își păstreze creierul agil și creativ până la o vârstă înaintată trebuie să țină cont de câteva lucruri.
Cele mai bune lecții și sfaturi le putem învăța de la medicii neurochirugi. Aceștia au pătruns realmente în tainele creierului.
Cuprins
Dr. Leon Dănăilă – maestrul sănătății creierului
Prof. dr. Leon Dănăilă, ajuns la venerabila vârstă de 91 de ani, a dezvăluit câteva secrete ale longevității creierului.
Domnia sa este încă activ, nu doar în meseria pe care o practică de 66 de ani, din anul 1958 când și-a început stagiatura ca medic.
Îl vedem prezent chiar și pe rețetele de socializare, unde publică regulat subiecte legate de activitatea sa profesională.
Se bucură de o audiență covârșitoare. Popularitatea sa este totalmente justificată. Are în palmares nenumărate operații pe creier, cărți și lucrări științifice publicate.
Este un titan în neurochirurgie și deține toate calificativele pentru a ne da sfaturi care țin de sănătatea creierului.
Secrete ale unui creier longeviv și funcțional
Dr. Leon Dănăilă consideră că sunt câteva elemente necesare pe care trebuie să le respectăm zilnic pentru a avea o minte sănătoasă. Ele se referă atât la partea fizică, biologică, dar și la partea spirituală.
Așadar, nu este doar un singur aliment sau un singur factor care influențează activitatea și bunăstarea creierului.
„Oamenii se leagă de obicei de alimentație și nu e corect. Pentru a descifra această problemă a longevității, sunt mulți factori care intervin. De obicei sunt vreo șapte”.
Succesul, sacralitatea, rugăciunea, somnul, alimentația și sprijinul moral – toți acești factori un rol foarte important.
Dr. Dănăilă crede că dacă cineva respectă acești factori, creierul său poate avea activitate intelectuală chiar și după vârsta de 75 de ani.
Cititul
Lecturarea este un sport al creierului foarte valoros. Prin citirea regulată, creierul se antrenează mereu.
Activitatea intelectuală stimulează creierul, îmbogățește mintea cu noi informații și susține neuroplasticitatea.
„Lectura regulată poate fi văzută nu doar ca o sursă de cunoaștere, ci și ca un exercițiu vital pentru menținerea sănătății și agilității amigdalei, contribuind astfel la o viață emoțională mai bogată și mai echilibrată”.
Prof. Dănăilă citește mult și consideră această activitate a fi unul din marele scerete ale longevității creierului.
„Dacă vă uitați la persoanele care la vârsta de peste 90 de ani încă își păstrează sănătatea mintală și tonusul, să știți că au citit nu doar o carte, ci biblioteci întregi”.
Alimentația
Dr. Dănăilă este deseori întrebat de mănâncă de se menține atât de bine. Oamenii sunt curioși să afle dacă există anumite alimente benefice pentru creier.
Medicul spune că ține cont de alimentație și se ferește de excese. Este important să evităm consumul mare de grăsimi, zaharuri și băuturi alcoolice.
Ca și diete, recomandă regimul mediteranean, regimul Okinawa și dieta DASH (împotriva hipertensiunii arteriale). Aceste diete sunt bazate pe multe fructe și legume naturale.
„Cel mai prost regim este regimul occidental”. Mulți aderă la acest regim deoarece sunt grăbiți și preferă să mănânce ceva rapid, gata amblat, procesat.
„N-au timp, se duc la fast-food-urile astea unde mâncarea este foarte bună la gust, dar are un conținut foarte mare de grăsimi, dulciuri”.
Satisfacțiile de zi cu zi
Cu cât mai împliniți suntem în viața profesională, socială și personală, cu atât mai sănătos va fi și creierul nostru.
Este important să ne placă ceea ce facem la serviciu, acasă, în societate. Rezultatele activității noastre zilnice contează mult pentru moralul nostru și pentru bunăstarea creierului.
„Poți să ții un regim alimentar foarte corect sau foarte intens, dar dacă nu ai în activitatea zilnică satisfacție și succese, atunci totul se poate duce peste cap, pentru că îți dă o stare depresivă, care poate duce inclusiv la cancer”.
Dacă suntem neîmpliniți în viața noastră, putem ajunge la depresie. Iar depresia poate duce la atrofie cerebrală, spune medicul profesor.
Sportul fizic
Pe primul loc, profesorul Dănăilă pune sportul. Mișcarea fizică este crucială nu doar pentru oase, mușchi și inimă, ci și pentru creier.
„Mișcarea este foarte importantă în evoluția creierului. Sportul, mersul pe jos, educația fizică”.
Experții din cadrul Centrelor de Prevenire și Control a Bolilor spun că mișcarea fizică ajută gândirea, capacitatea de învățare și de soluționare a problemelor.
Activitatea fizică este de asemenea importantă pentru echilibrul emoțional, pentru memorie, somn, prevenirea depresiei și anxietății.
Mai mult decât atât, mișcarea fizică reduce riscul de declin cognitiv și demență. Riscul de declinul cognitiv este dublu la persoanele sedentare sau inactive.
Spiritualitatea
Sănătatea creierului depinde și de factori care țin de domeniul spiritual. Pentru medicul și cercetătorul Leon Dănăilă credința în Dumnezeu este crucială.
„Foarte importantă în menținerea unui creier sănătos este sacralitatea, nevoia ca un om să creadă în ceva”.
Persoanele credincioase au o dispoziție mai bună, au gânduri mai frumoase și mai luminoase. Sunt mai optimiste și implicit mai sănătoase.
„Gândurile noastre au o formă materială, să știți. Și pot influența activitatea unor indivizi”.
Somnul
Odihna este esențială pentru un creier curat și funcțional. Prof. Dănăilă spune că, în timpul nopții, doar 10% din creier funcționează.
Activitatea principală a creierului noaptea este aceea de detoxifiere. În această perioadă de somn el elimină substanțele în toxice rezultate în urma metabolismului cerebral. Iată de ce este important să dormim minim 7 ore pe noapte.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Vreți să știți care este secretul longevității mele? Prof. dr. Leon Dănăilă (+90 ani)
Dr. Leon Dănăilă: 7 modalități simple de a ne stimula creierul și agilitatea mentală la orice vârstă
Credința în Dumnezeu îi dă bolnavului o imunitate mai bună – dr. Leon Dănăilă
Alzheimer. Cum poate fi prevenită „boala uitării”. Profesorul Ciurea: Toată lupta se dă în creier
Surse articol:
1. Jurnalul.ro, 7 Secrete ale prof. dr. Leon Dănăilă: https://jurnalul.ro/stiri/observator/cele-7-secrete-longevitate-creier-prof-dr-leon-danaila-minte-sanatoasa-952185.html
2. CDC, Physical activity boosts brain health: https://www.cdc.gov/nccdphp/dnpao/features/physical-activity-brain-health/index.html
3. Leon Dănăilă Pagina Oficială: https://www.facebook.com/leondanailaoficial/posts/892782152207549?ref=embed_post
4. Acad.ro, Leon Dănăilă: https://acad.ro/acad_membri/membri/Danaila_Leon.html