Ce trebuie să mănânci pentru un creier sănătos și funcțional – neurochirurgului Vlad Ciurea

Fiecare organ preferă un anumit tip de hrană, care-i poate oferi nutrienții necesari.

În ceea ce privește creierul, acesta nu este foarte pretențios. Însă trebuie să-i dăm doar hrană naturală.

Ce trebuie sa mananci pentru un creier sanatos si funcțional - neurochirurgul Vlad Ciurea

Ce trebuie sa mananci pentru un creier sanatos si funcțional – neurochirurgul Vlad Ciurea: Iusti Fudulu

Profesorul doctor Vlad Ciurea a enumerat într-o emisiune recentă câteva alimente care fac bine creierului.

Semințele

Includeți în dietă diverse tipuri de semințe și nuci. Dr. Ciurea recomandă în mod special semințele de dovleac. Antioxidanții din ele protejează creierul de daunele radicalilor liberi.

În semințele de dovleac se găsesc minerale importante pentru activitatea creierului, precum zinc, magneziu, cupru și fier.

Zincul este esențial pentru semnalizarea nervoasă. Deficitul de acest mineral poate duce la boli neurologice, precum Alzheimer, Parkinson sau depresie.

Magneziul este important pentru memorie și învățare. Lipsa de magneziu poate cauza depresie, migrene sau epilepsie.

Cuprul ajută la controlul semnalelor nervoase. Și carența de acest mineral poate cauza afecțiuni neurodegenerative, precum Alzheimer.

Fierul este necesar pentru buna funcționare a creierului. Unul din motivele pentru care avem acea senzație de „ceață mentală” este lipsa de fier.

Nucile

Alte tipuri de oleaginoase care fac bine creierului sunt nucile. Acestea conțin grăsimi sănătoase și minerale care susțin diferite funcții cognitive.

Nucile sunt în mod special bune pentru conservarea memoriei. Acestea au fost asociate de asemenea cu un risc mai mic de depresie.

Nucile, migdalele și caju conțin triptofan. Acest aminoacid eliberează serotonina, care induce o stare de calm și bună-dispoziție. Un alt beneficiu al nucilor este că luptă împotriva inflamației.

Acizii grași Omega-3, magneziul, fibrele și antioxidanții din nuci contribuie la scăderea markerilor inflamatori asociați cu Alzheimer, bolile cardiovasculare și insulinorezistența.

Reducerea consumului de carne și creșterea consumului de nuci poate ajuta la scăderea inflamației din creier și a riscului de accidente vasculare cerebrale.

Fibrele insolubile din nuci ajută la diminuarea plăcii acumulate în artere și în creier.

Vitamina E și luteina sunt doi antioxidanți din nuci care previn depunerea de plăci de amiloid din creier și a plăcilor de grăsime din pereții arteriali.

Dietele bogate în nuci întârzie apariția demenței.

Legume

Creierului îi plac foarte mult alimentele vegetale. Toate legumele sunt bune pentru creier deoarece acestea furnizează compuși care susțin buna funcționare a sinapselor.

Apa

78% din compoziția creierului este apă. Ea este critică pentru funcționarea optimă a creierului și transmiterea sinapselor. Apa trebuie să fie filtrată și de calitate.

Usturoiul

Persoanele care mănâncă des usturoi ar trebui să aibă o sănătate mai robustă. Această plantă miraculoasă este consumată în scop preventiv și curativ de milenii.

Usturoiul stimulează activitatea celulelor nervoase și a sinapselor. Este de asemenea un bun stimulent al imunității.

Un alt motiv să includeți usturoiul în dietă este acela că ajută la curățarea vaselor de sânge de depunerile de colesterol.

Plantele aromatice

Busuiocul, salvia, rozmarinul și pătrunjelul sunt mirodenii benefice pentru creier și starea de spirit.

Acestea au efecte antioxidante și neuroprotectoare. Stimulează memoria, reduc inflamația, anxietatea și protejează neuronii.

Rozmarinul, salvia și lavanda ar putea fi utile în tratarea tulburărilor neurologice, precum Alzheimer, Parkinson și migrene.

Avocado

Acesta este un fruct minunat pentru creier, spune dr. Vlad Alexandru Ciurea. Avocado, care se găsește acum și la noi, este foarte bogat în grăsimi benefice.

Un studiu apărut în 2021 în jurnalul „Frontiers in Nutrition” a arătat că adulții vârstnici care consumă avocado au o cogniție mai bună.

Acest fruct are un profil lipidic aproape identic celui din uleiul de măsline. Oferă de asemenea cantități mari de vitamine din grupul B (B2, B3, B5, B6, acid folic).

Nu mai puțin importanți sunt antioxidanții: luteina, vitamina E și vitamina C.

Un avocado între pe zi ajută la îmbunătățirea memoriei de lucru și a capacității de soluționare a problemelor.

Peștele și carnea de curcan

Cea mai bună proteină pentru creier este proteina din pește. Dr. Ciurea recomandă somonul, peștii răpitori și peștele sălbatic în general, capturat la undiță.

Grăsimile Omega-3 pe care peștele le conține se potrivesc cu structura cerebrală și activitatea sinaptică de la nivelul creierului.

Carnea de curcan are cele mai puține calorii dintre toate tipurile de carne. Are o proteină foarte bună pentru creier.

Salatele

Toate salatele sunt bune pentru creier. Aici putem include salata verde sau lăptuca, rucola, cicoarea, diferite tipuri de varză, broccoli și conopidă. Aceste conțin foarte mulți antioxidanți.

Cafeaua, ciocolata, vinul

Creierul iubește alimentele stimulatoare, însă nu cele artificiale din comerț (procesate, rafinate).

Cafeaua neagră, ciocolata neagră și vinul roșu consumate cu moderație sunt bune pentru creier. Cafeaua nu trebuie consumată după-amiază deoarece vatămă celula nervoasă.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe acest subiect:

Alzheimer. Cum poate fi prevenită „boala uitării”. Profesorul Ciurea: Toată lupta se dă în creier
Ceaiul care pune creierul în funcțiune – neurochirurgul Vlad Ciurea
3 elemente esențiale pentru sănătatea neuronilor – dr. Vlad Ciurea

Surse articol:

1. Iusti Fudulu, Obiceiuri sănătoase pentru creier – Dr. Alexandru Vlad Ciurea – iTHINK: https://www.youtube.com/watch?v=8j4IS5qsFW4&t=1s&ab_channel=IustiFudulu
2. Cheng FW, Ford NA, Taylor MK. US Older Adults That Consume Avocado or Guacamole Have Better Cognition Than Non-consumers: National Health and Nutrition Examination Survey 2011-2014. Front Nutr. 2021 Oct 14;8:746453. doi: 10.3389/fnut.2021.746453. PMID: 34722611; PMCID: PMC8551489.
3. Faridzadeh A, Salimi Y, Ghasemirad H, Kargar M, Rashtchian A, Mahmoudvand G, Karimi MA, Zerangian N, Jahani N, Masoudi A, Sadeghian Dastjerdi B, Salavatizadeh M, Sadeghsalehi H and Deravi N (2022) Neuroprotective Potential of Aromatic Herbs: Rosemary, Sage, and Lavender. Front. Neurosci. 16:909833. doi: 10.3389/fnins.2022.909833
4. Laura M. Ali, The top 5 nuts for brain health – a delicious way to boost your brain power: https://www.lauramali.com/nuts-for-brain-health/
5. Kathy W. Warwick, Kerri-Ann Jennings, 11 Best foods to boost your brain and memory, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/11-brain-foods#TOC_TITLE_HDR_7

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.