Dr. Leon Dănăilă: Rugăciunea antrenează creierul, îmbunătățește starea psihică și crește imunitatea
Academicianul Leon Dănăilă este un doctor care crede în Dumnezeu și nu se sfiește să o afirme public.
„Eu când eram acasă făceam rugăciunea înainte de masă. Înainte de a ne culca spuneam Tatăl nostru”.

Rugaciunea antreneaza creierul: Lumina Cuvântului
Este mare lucru ca un om de știință, un savant sau un medic să recunoască intervenția divină în ceea ce ei fac sau studiază.
Dr. Dănăilă vorbește despre credință din perspectiva neuroștiinței. Consideră credința unul din factorii importanți pentru ca un neurochirurg să opereze mai bine.
„Cel care face chirurgie trebuie să fie credincios […] trebuie să fie altruist […] și să aibă har. Dacă nu are har, nu poate să dea rezultate scontate”.
Într-o emisiune pentru TRINITAS TV, profesorul a vorbit despre rolurile și beneficiile rugăciunii în raport cu creierul uman.
„Rugăciunea este foarte importantă prin faptul că antrenează, sau face ca activitatea fiziologică a creierului să fie foarte benefică”.
Rugăciunea stimulează în mod pozitiv funcțiile cognitive. Dar nu numai creierul ca organ funcționează mai bine când ne rugăm, ci și starea de spirit se îmbunătățește.
„Rugăciunea activează atât starea fiziologică, cât și starea fizică. Rugăciunea face ca și starea psihică a individului respectiv să se schimbe”.
Un alt beneficiu al rugăciunii este creșterea imunității.
„Atunci când te rogi lui Dumnezeu, când faci rugăciune, ai o stare foarte bună, o stare care mărește și sistemul imunitar al organismului”.
Răspunsul imunitar este puternic influențat de starea de bine, de optimism și speranță – care în ortodoxie se numește nădejde.
În acest sens se poate spune că cei care practică rugăciunea cu regularitate sunt mai feriți de boli fizice și psihice. „Rugăciunea are un rol important în procesul de vindecare a bolilor”.
Nu trebuie să subestimăm rugăciunea, spune neurochirurgul, mai ales când vine vorba de prevenirea sau tratarea bolilor.
„S-a constatat, la bolnavii psihici, că cei care au o stare depresivă pot să facă diferite boli. Le scade nivelul de imunitate. Bolnavii depresivi pot să facă chiar și cancer”.
Majoritatea oamenilor încep să se roage sau se roagă mai fierbinte atunci când se îmbolnăvesc.
Rugăciunea în boală este esențială pentru procesul de vindecare, deoarece mărește optimismul.
„Rugăciunea nu este un cuvânt spus așa, aiurea. Rugăciunea are un rol foarte important în activitatea această cerebrală, în mărirea dorinței individului respectiv de a se face bine și a optimismului. Bolnavii care sunt optimiști au sistemul imunitar foarte bun”.
Dr. Leon Dănăilă aduce în atenție și rugăciunea pe care o facem pentru alții – de exemplu pentru cei bolnavi sau aflați în necazuri. O consideră mai primită decât cea făcută pentru propriile noastre interese.
„Când te rogi pentru binele altuia, atunci este mai bine primită această rugăciune”.
Citește și:
Rugăciunea creşte valoarea nutriţională a mâncării și ne ajută să o digerăm mai bine – dr. Ghe. Mencincicopschi
Știința confirmă faptul că rugăciunea vindecă boli
Credința și rugăciunea cresc producția de endorfine și ajută la vindecarea bolnavilor – neurologul Ovidiu Tudor
Rugăciunea crește optimismul, imunitatea, starea de bine și de relaxare – efecte asupra bolnavilor dezvăluite de studii
Surse articol:
1. TRINITAS TV, Dieta alimentară a academicianului Leon Dănăilă: https://www.youtube.com/watch?v=W54hwOCfMuc&ab_channel=TRINITASTV
2. TRINITAS TV, Leon Dănăilă – Impactul rugăciunii asupra psihicului uman: https://www.youtube.com/watch?v=MElN7eGwZgY&ab_channel=TRINITASTV
3. Lumina Cuvântului, Acad. Prof. dr. Leon Dănăilă – Despre rugăciune: https://www.facebook.com/watch/?v=1023504838549986