CREIERUL iubește CIOCOLATA neagră – dr. Alexandru Vlad Ciurea
Dacă există un aliment pe care creierul îl preferă și vrea să îl mâncăm mai des, acela este ciocolata neagră.
Profesorul dr. Alexandru Vlad Ciurea enumeră ciocolata neagră, cacao, mierea de albine și apa printre alimentele de care are nevoie cel mai mult creierul uman.
Ce legătură există între ciocolata neagră și sănătatea creierului? Cercetătorii au descoperit că antioxidanții din cacao îmbunătățesc funcțiile cognitive.
Această descoperire este foarte importantă, dat fiind îmbătrânirea accelerată a populației actuale. În contextul înmulțirii cazurilor de demență, Alzheimer, declin cognitiv și tulburări de memorie, este esențial pentru oamenii de știință să descopere noi metode de conservare a sănătății creierului până la vârste înaintate.
Antioxidanții din cacao – responsabili pentru beneficiile ciocolatei negre, se numesc flavonoide. Acestea au demonstrat efecte benefice în domeniul cardiovascular și metabolic:
– scad tensiunea arterială
– reduc rezistența la insulină
– contribuie la scăderea greutății corporale la persoanele cu sindrom metabolic
Studiile de dată recentă au dezvăluit că flavonoidele din ciocolata neagră îmbunătățesc memoria, atât la persoanele cu deficiențe cognitive, cât și la cei sănătoși.
Ciocolata neagră are cel mai mare conținut de antioxidanți. Este de asemenea bogată în teobromină și cafeină metilxantină – substanțe care au de asemenea capacitatea de a influența funcțiile neurocognitive.
Studiile epidemiologice au asociat consumul regulat de flavonoide cu rate mai mici de demență, declin cognitiv și deficiențe cognitive. Totodată, rezultatele au arătat o îmbunătățire a performanței cognitive la persoanele de vârstă medie și pe termen lung (10 ani), a funcțiilor executive, a atenției și a memoriei.
Nu se cunosc încă mecanismele prin care flavonoidele modulează și protejează funcțiile cognitive.
Un studiu din 2018, a evaluat efectele ciocolatei negre bogate în flavonoide asupra compoziției corporale și a performanței cognitive. Participanții au avut vârsta medie de 24 de ani. Aceștia au fost împărțiți în 2 grupuri:
– grupul de intervenție a primit 103.72 mg de ciocolată neagră per kg corp (bogată în flavonoide și săracă în calorii)
– grupul de control a primit doar lapte, cu un conținut redus de calorii
Ciocolata a fost administrată zilnic, timp de 8 zile. Înainte de administrare a fost efectuată o primă electroencefalogramă (EEG). A doua EEG a fost efectuată la 30 de minute de la administrare.
În ziua a 8-a a fost realizată a treia și a patra electroencefalogramă, înainte și după ultima doză de ciocolată.
Rezultatele au arătat că grupul de intervenție a prezentat oscilații la nivelul undelor cerebrale alfa, teta și delta, în timp ce grupul e control nu a avut modificări semnificative în ceea ce privește oscilațiile electrice ale creierului.
Surse:
1. Efraín Santiago-Rodríguez, Brenda Estrada-Zaldívar, and Elba Zaldívar-Uribe, Effects of Dark Chocolate Intake on Brain Electrical Oscillations in Healthy People, Foods. 2018 Nov; 7(11): 187: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6262453/
2. Valentina Socci, Daniela Tempesta, Giovambattista Desideri, Luigi De Gennaro,3 and Michele Ferrara, Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids, Front Nutr. 2017; 4: 19: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5432604/