Gem de DOVLEAC aromat cu scorțișoară, cuișoare, vanilie (și ghimbir) – rețetă

Dovleacul nu rezistă foarte mult ca gem sau dulceață. De aceea nici nu prea este posibilă o rețetă fără zahăr – care ajută la conservare. Este necesar în acest sens să folosiți fructe citrice, portocale sau lămâi. Dovleacul are o aciditate scăzută, iar sucul de citrice va ajuta la conservare și va accentua totodată aroma dovleacului.

Gem de Dovleac Rețetă

Gem de Dovleac Rețetă

Gem de dovleac – rețetă

Puteți adăuga la acest gem morcovi sau mere. Ca și aromatizante, puteți folosi scorțișoară, cuișoare, vanilie și/sau ghimbir. În unele zone din lume, spre final, se adaugă în gemul de dovleac nucă de cocos rasă. În Portugalia, nuca de cocos este înlocuită cu miez de nucă sau migdale.

Ingrediente

• 1 kg de dovleac plăcintar
• 500 g de zahăr brut
• 2 lămâi
• 2 bețe de scorțișoară
• 4 cuișoare

Ingrediente opționale

• ½ linguriță de ghimbir ras
• 75 g de nucă de cocos sau miez de nucă
• 1 păstaie de vanilie

Preparare

Curățați dovleacul de coajă și tăiați-l felii, apoi cubulețe mici. Cu cât mai mici vor fi bucățile, cu atât mai repede vor fierbe.

Puneți bucățile de dovleac într-o cratiță cu pereții groși, în care faceți de obicei dulceața sau marmelada. Adăugați zahărul, scorțișoara, cuișoarele și păstaia de vanilie, sucul de lămâie proaspăt stors de la cele 2 lămâi și coaja rasă de la 1 lămâie (spălată în prealabil cu bicarbonat și oțet).

Amestecați, acoperiți cratița și puneți-o la foc mic, lăsând zahărul să se dizolve.

Când observați că dovleacul și zahărul au început să lase mai mult suc (lichid), luați capacul și lăsați gemul să fiarbă în continuare la foc mic, până când se îngroașă, amestecând din când în când.

Pasați o parte din dovleac în timp ce fierbe cu o furculiță sau cu un blender vertical. Acest lucru este opțional. (Dacă doriți, puteți pasa la final toată cantitatea de dovleac fiert, pentru a obține un gem mai fin.)

Adăugați la final nuca de cocos sau miezul de nucă măcinat. Amestecați bine.

După ce dovleacul este bine fiert, scoateți bețele de scorțișoară și cuișoarele (dacă le mai găsiți). Pentru a evita acest lucru, puteți pune scorțișoară (2 lingurițe) și cuișoare măcinate (1 vârf de cuțit) la început, care vor rămâne în gem.

Transferați gemul de dovleac în borcane de sticlă sterilizate. întoarceți-le cu capacul în jos, și lăsați-le să stea așa 5 minute. Lăsați-le să se răcească la temperatura camerei, apoi păstrați-le la frigider sau la loc rece.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.