Mâncărică de dovleac, roșii și ardei – rețetă de post, cu beneficii

Dacă vă place dovleacul, vă sfătuim să încercați această rețetă simplă. Este o mâncărică ușoară și rapidă, bazată pe legume.

O puteți prepara în perioadele sau zilele de post din an sau săptămână. Este gustoasă, hrănitoare și sățioasă.

Mancarica de dovleac - reteta de post cu beneficii

Mancarica de dovleac – reteta de post cu beneficii: Freepik.com

Mâncare de dovleac de post – rețetă

Nr. de porții: 6

Ingrediente

  • 2 kg de dovleac
  • 3-4 roșii
  • 2 ardei
  • 1 ceapă
  • 1 lingură de boia de ardei
  • 1 legătură de mărar
  • 3-4 linguri de smântână din soia sau cocos
  • sare, după gust

Mod de preparare

Decojiți dovleacul și dați-l prin răzătoare. Curățați ceapa de coajă și ardeii de cotoare. Spălați-le și tăiați-le mărunt. Puneți-le în cratiță și presărați-le cu puțină sare. Turnați puțină apă și căliți-le în abur.

După ce s-au înmuiat, adăugați dovleacul ras. Mai puneți o jumătate de cană de apă. Căliți-l timp de 10 minute, apoi adăugați roșiile. Tăiate cuburi sau mărunt, după preferință.

Amestecați ușor și gustați de sare. După câteva clocote, puneți smântâna de soia și omogenizați.

La final se presară deasupra mărarul tocat mărunt și se stinge focul. Mâncărica se lasă sub capac 15-20 de minute, apoi se poate servi.

Beneficiile dovleacului pentru sănătate

Avem multe motive să includem dovleacul în alimentație. Cercetătorii îl consideră un aliment multi-funcțional, bogat în nutrienți și puternic combatant al bolilor.

În scop culinar și medicinal, de la dovleac se folosește miezul sau pulpa, dar și semințele. Acestea conțin proteine, carbohidrați, fibre, acizi grași mononesaturați, acizi grași polinesaturați, carotenoide, tocoferoli, flavonoizi, triptofan, steroli, alcaloizi și alți compuși fitochimici.

Dovleacul este o sursă bună de minerale și vitamine: calciu, potasiu, fier, fosfor, magneziu, sodiu, vitamina A, vitamina E, vitamina C și vitamine din grupul B.

Dintre carotenoizi amintim luteina, zeaxantina și beta-carotenul. Acești antioxidanți susțin sănătatea ochilor și vederea.

La capitolul flavonoizi, dovleacul ne oferă rutină, kaempferol, isoquercetină, astragalină, miricetină și quercetină. Aceștia au proprietăți anticancerigene, antidiabetice și neuroprotectoare.

Dintre acizi, cei mai abundenți sunt acidul galic, acidul vanilic, acidul clorogenic, acidul 4-hidroxi-benzoic, acidul protocatechuic, acidul cafeic, acidul cumaric, acidul ferulic și acidul sinapic.

Aceștia sunt antioxidanți puternici cu efect cardiopotector, gastroprotector, neuroprotector. Sunt de asemenea benefici pentru metabolism.

Dovleacul este înzestrat cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobiene, anti-ulcerative, antihelmintice, antiiabetice și anticancerigene.

Consumul de dovleac susține sănătatea inimii și reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare. Este un aliment benefic pentru ficat.

Reduce stresul oxidativ și ajută la prevenirea bolilor cronice.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete inedite pe bază de dovleac:

Prăjitură cu dovleac și gust de ciocolată – rețetă de post fără zahăr, gluten, ulei
Tartă cu dovleac și semințe de in – fără zahăr, făină sau ulei
Tartă cu dovleac și mere, cu fulgi de ovăz – fără zahăr și făină

Surse articol:

1. Florin Chirilă, Mâncare de dovleac, Rețete vegetariene pentru fiecare gust, Ediția a 2-a, Editura Păzitorul Adevărului, Făgăraș, 2010, p. 85
2. Batool M, Ranjha MMAN, Roobab U, Manzoor MF, Farooq U, Nadeem HR, Nadeem M, Kanwal R, AbdElgawad H, Al Jaouni SK, Selim S, Ibrahim SA. Nutritional Value, Phytochemical Potential, and Therapeutic Benefits of Pumpkin (Cucurbita). Plants (Basel). 2022 May 24;11(11):1394. doi: 10.3390/plants11111394. PMID: 35684166; PMCID: PMC9182978.
3. Yadav M, Jain S, Tomar R, Prasad GB, Yadav H. Medicinal and biological potential of pumpkin: an updated review. Nutr Res Rev. 2010 Dec;23(2):184-90. doi: 10.1017/S0954422410000107. PMID: 21110905.
4. Batool M, Ranjha MMAN, Roobab U, Manzoor MF, Farooq U, Nadeem HR, Nadeem M, Kanwal R, AbdElgawad H, Al Jaouni SK, Selim S, Ibrahim SA. Nutritional Value, Phytochemical Potential, and Therapeutic Benefits of Pumpkin (Cucurbita). Plants (Basel). 2022 May 24;11(11):1394. doi: 10.3390/plants11111394. PMID: 35684166; PMCID: PMC9182978.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.