Plăcintă de dovleac fără aluat – rețetă de post fără gluten, zahăr sau ulei

Dacă vă place dovleacul și deserturile cu dovleac, cu siguranță rețeta de mai jos vă va încânta.

Este o plăcintă inedită, care se face din ingrediente naturale. Nu necesită aluat.

Placinta de dovleac fara aluat, zahar, ulei

Imagine cu titlu sugestiv: Placinta de dovleac fara aluat, zahar, ulei: Freepik.com

Întrucât nu conține făină de cereale, poate fi servită și de cei care au intoleranță la gluten. De asemenea, este potrivită pentru persoanele cu alergie la lactoză sau ouă.

Acest desert este cu atât mai atractiv cu cât nu conține zahăr rafinat. Îl puteți oferi fără probleme și copiilor.

Un alt avantaj important este că se prepară foarte repede, comparativ cu plăcinta de dovleac tradițională.

Plăcintă de dovleac fără aluat – rețetă

Ingrediente

  • 425 g de piure de dovleac
  • 120 g de caju
  • 3 linguri de semințe de in măcinate + 5 linguri de apă fierbinte
  • 75 ml de melasă (sau alt îndulcitor)
  • 12 curmale
  • 1 lingură de mix de mirodenii (scorțișoară, cuișoare, nucșoară)

Mod de preparare

Puneți nucile de caju la înmuiat într-un bol cu apă fierbinte. Lăsați-le minim o oră, sau până se înmoaie.

Fierbeți dovleacul la aburi sau gătiți-l în cuptor. După ce s-a înmuiat, pasați-l cu blenderul până se transformă într-o pastă fină.

Măcinați semințele de in și puneți-le într-un bol cu apa fierbinte. Lăsați-le la hidratat câteva minute, până se îngroașă.

Puneți acest amestec în vasul robotului de bucătărie sau a unui blender. Adugați nucile de caju scurse de apă și mixați bine, până rezultă o compoziție fină.

Puneți apoi dovleacul pasat, melasa, curmalele și mirodeniile. Mixați din nou până când toate ingredientele s-au mărunțit complet.

Opriți robotul de câteva ori pentru a răzui pereții și a mixa bine ingredientele. Compoziția finală trebuie să fie fină și omogenă.

Când este gata, transferați-o într-o formă de tartă sau într-un inel culinar de 20-24 cm.

Nivelați la suprafață și decorați plăcinta după preferință, dacă doriți. De exemplu, puteți pune pe deasupra câțiva mieji de nucă.

Dați tava în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius pentru 50 de minute. Trebuie să fie fermă la atingere. Se scoate din tavă după ce s-a răcorit.

Se taie după ce s-a răcit complet. Se păstrează la frigier, într-o caserolă, sau în tava ei, acoperită. Rezistă la rece până la o săptămână fără probleme.

Note și sugestii

Dacă fierbeți dovleacul în apă, este important să îl scurgeți bine înainte de a-l pasa, pentru a fi cât mai gros.

Dacă nu aveți melasă, puteți folosi doar curmale. 100 de grame sunt suficiente pentru a îndulci această plăcintă.

Dacă nu vă place gustul de dovleac, acesta poate fi înlocuit cu cartof dulce.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete sănătoase cu dovleac pe care vă sfătuim să le încercați:

Tartă cu dovleac și semințe de in – fără zahăr, făină sau ulei
Prăjitură cu dovleac și gust de ciocolată – rețetă de post fără zahăr, gluten, ulei
Tartă cu dovleac și mere, cu fulgi de ovăz – fără zahăr și făină

Sursă rețetă: Larisa în Los Angeles, Cea mai simplă rețetă de plăcintă de cu dovleac americană: https://www.youtube.com/watch?v=GWSrF1IAxjE&ab_channel=LARISAINLOSANGELES

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.