Siropul de violete ajută în afecțiunile respiratorii – rețetă simplă

Siropul din frunze de violete și miere poate fi folosit în caz de afecțiuni respiratorii: tuse, dureri în gât, bronșită, răceală.

Se prepară extrem de ușor în casă. Practic, trebuie să faceți mai întâi un ceai din frunzele de violete și apoi să îl amestecați cu miere.

Sirop de violete pentru tuse

Sirop de violete pentru tuse: Marcu Ioachim

Violetele – descriere

Violetele care sunt comestibile și pot fi folosite în scop medicinal sunt cele care cresc în natură, din specia „Viola”.

Se mai numesc în limbaj popular „toporași”.

Asemenea panseluțelor sălbatice, pot fi consumate ca atare, sau adăugate în salate, deserturi sau băuturi – atât florile, cât și frunzele.

Proprietăți

Frunzele de la baza plantei, care se recoltează primăvara, conțin de 2 ori mai multă vitamina C decât aceeași cantitate de portocale.

De asemenea, au de două ori mai multă vitamina A decât spanacul.

Siropul din florile de violete are efecte laxative, expectorante și antiinflamatoare.

Ajută în caz de constipație, tuse sau bronșită.

Nativii americani foloseau planta în boala canceroasă. Proprietățile anticancerigene sunt menționate de „American National Cancer Institute” încă din anul 1950.

Un studiu recent a arătat că tinctura de Viola inhibă înmulțirea limfocitelor activate și răspunsul imunitar exagerat.

Acest lucru înseamnă că planta este utilă în bolile asociate cu un sistem imunitar este hiperactiv.

Frunzele de violete se folosesc cel mai des la băuturi, în timp ce florile se pun în salate sau deserturi.

Frunzele conțin mucilagiu, o substanță care calmează țesuturile iritate. De aceea sunt utile în tuse și dureri în gât.

Datorită acidului salicilic, reduc durerea și inflamațiile.

Citește și – Cum să faci sirop din flori de violete 

Sirop de violete și miere pentru tuse – rețetă

Frunzele de violete se recoltează din locuri curate, nepoluate.

Dacă sunt proaspete, spălați-le și lăsați-le să se zvânte, apoi puneți-le la uscat câteva zile.

Ingrediente

  • 1 lingură de frunze de violete uscate
  • 450 ml de apă rece
  • miere

Mod de preparare

Puneți frunzele de violete într-un borcan. Turnați peste ele apa rece și lăsați-le la înmuiat o noapte, în frigider.

A doua zi, fierbeți amestecul un sfert de oră.

O altă variantă este să infuzat frunzele în apă clocotită timp de 10 minute.

Strecurați ceaiul. Măsurați cantitatea de lichid și puneți-l în cratiță. Adăugați de două ori mai multă miere.

Formula de bază pentru siropuri este 1 parte ceai de plante și 2-3 părți de miere.

Încălziți amestecul la foc mic (sub 43 de grade Celsius). Amestecați ușor, până când mierea se dizolvă și se incorporează complet.

Nu fierbeți siropul.

Când mierea s-a dizolvat, turnați siropul într-un borcan sterilizat. Puneți capacul și strângeți-l bine.

Păstrați siropul de violete în frigider. Poate fi consumat în termen de o lună.

Dacă vreți să îi măriți durata de valabilitate, adăugați câteva linguri de vodcă sau brandy.

Citește și – Tonic de primăvară din violete și păpădie – curăță sângele, ficatul și tenul

Mod de administrare

Siropul de violete poate fi consumat ca atare, sau amestecat în diverse preparare sau ceaiuri, în locul mierii obișnuite.

De pildă, îl puteți adăuga în ceai sau în tincturi.

Se pot lua câte 5 linguri pe zi, la nevoie. Doza pentru copii este de 1-2 lingurițe pe zi.

Nu dați miere sau siropuri cu miere copiilor sub 1-2 ani.

Ceai din violete cu alte plante

Dacă vreți să faceți doar ceai din frunze de violete, îl puteți asocia cu alte plante de primăvară, precum păpădie, urzică, trifoi roșu și mentă.

Acest ceai acționează ca un tonic depurativ pentru organism.

Pentru un ceai cu efect calmant, combinați violetele cu frunze de tei, flori de soc și verbenă sau roiniță.

Un ceai bogat în calciu, fier, vitamina C și vitamina A poate fi obținut din frunze de violete, paie de ovăz, coada-calului, trifoi roșu, frunze și flori de păducel, mușețel și frunze de zmeură.

Citește și – Violetele – flori de primăvară care curăță și vindecă organismul (cum să le folosești)

Precauții

Violetele conține substanțe asemănătoare saponinelor, ceea ce înseamnă că în cantități mari pot provoca deranjamente stomacale.

Surse articol:

1. Jan Berry, Violet & leaf honey cough syrup, The Nerdy Farm Wife: https://thenerdyfarmwife.com/violet-leaf-honey-cough-syrup/
2. The herbal Academy, The virtues of violets – Health benefits of violets: https://theherbalacademy.com/health-benefits-of-violets/
3. Awkward Botany, Tea Time: Violet leaf tea: https://awkwardbotany.com/2020/04/15/tea-time-violet-leaf-tea/
4. Wild Foods & Medicine, Violets: http://wildfoodsandmedicines.com/violet/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.