Cum să faci sirop de violete
Violetele (Viola odorata), cunoscute în limbaj popular și sub numele de „toporași” sau „viorele”, înfrumusețează pădurile și grădinile la început de primăvară.
Florile lor albăstrui, violet și albe sunt o adevărată încântare pentru ochi.
Cuprins
Violetele – comestibile și medicinale
Puțini știu că atât florile lor, cât și frunzele fragede pot fi mâncate.
Violetele sunt plante comestibile, având un conținut nutrițional valoros.
Pot fi folosite în salate sau deserturi. Din flori putem face sirop, oțet, vin, ceai, jeleu sau tincturi.
Totodată, au și virtuți medicinale.
O recenzie apărută în jurnalul „Phytotherapy Research” în 2017 prezintă pe scurt aplicațiile lor în fitoterapie.
Proprietăți și utilizări terapeutice
În medicina persană tradițională, violetele sunt folosite cu precădere în tuse, răceală, febră, dureri de cap, epilepsie, insomnie, palpitații, dispnee, constipație, urinare dificilă și afecțiuni ale pielii.
Aceste utilizări sunt justificate de proprietățile lor farmacologice diverse:
- antiinflamatoare
- analgezice
- antioxidante
- diuretice
- antihipertensive
- antibacteriene
Activitățile farmacologice ale violetelor sunt atribuite conținutului de flavonoide, saponine și alcaloizi.
Preparatele terapeutice din violete – uleiul, decocturile și siropurile – pot fi utile în afecțiuni respiratorii, gastrointestinale, urinare și cutanate.
Uleiul de violete este un remediu eficient pentru insomnie și sindromul ochilor uscați. În ambele afecțiuni se administrează intranazal, sub formă de picături.
Citește și – Violetele – flori de primăvară care curăță și vindecă organismul (cum să le folosești)
Cum să faci sirop de violete – rețetă
Violetele trebuie culese spre sfârșitul dimineții, imediat după ce s-a ridicat roua și înainte ca vremea să devină prea călduroasă.
În a doua parte a dimineții florile sunt mai bogate în principii active și mai aromatice.
Ingrediente
- 1 ½ cană de petale de violete
- 1 ½ cană de apă
- suc de lămâie
Mod de preparare
Desfaceți petalele florilor și umpleți 1 cană și jumătate. Puneți-le într-o cratiță și turnați peste ele o cantitate egală de apă clocotită.
Lăsați-le la infuzat 4-6 ore, sau de seara până dimineața.
A doua zi, strecurați lichidul și turnați-l din nou în oală. Puneți vasul pe foc și adăugați o cantitate egală de zahăr.
Aduceți la punctul de fierbere și amestecați ca să se dizolve zahărul.
Lăsați siropul să fiarbă câteva minute, până se îngroașă puțin.
Adăugați apoi sucul de lămâie, câte 1 linguriță la fiecare cană de lichid.
Zeama de lămâie va reda florilor culoarea specifică violet și o va intensifica.
Dacă vreți să păstrați siropul mai mult timp, folosiți sare de lămâie ca și conservant.
Păstrați siropul de violete în borcane sau sticle, la frigider.
Citește și – Tonic de primăvară din violete și păpădie – curăță sângele, ficatul și tenul
Surse articol:
1. Prospect The Pantry, Lawn Party: Violet Syrup and Cordials: https://prospectthepantry.com/2013/05/05/lawn-party-violet-syrup-and-cordials/
2. Zohre Feyzabadi, Fariba Ghorbani, Yasaman Vazani, Mohammad M Zarshenas, A Critical Review on Phytochemistry, Pharmacology of Viola odorata L. and Related Multipotential Products in Traditional Persian Medicine, Phytother Res. 2017 Nov;31(11):1669-1675: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28948657/
3. Aniseh Saffar Shahroodi, Mahmood Nejabat, Majid Nimrouzi, Hossein Aghaei, Alireza Salehi, Ali Rezaei Mokarram, Effects of intranasal administration of violet oil in dry eye disease, Clin Exp Optom. 2019 Nov;102(6):576-582: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31060104/
4. Zohre Feyzabadi, Fariborz Rezaeitalab, Shapour Badiee, Ali Taghipour, Fatemeh Moharari, Atefeh Soltanifar 6, Mohammad Reza Ahmadpour, Efficacy of Violet oil, a traditional Iranian formula, in patients with chronic insomnia: A randomized, double-blind, placebo-controlled study, J Ethnopharmacol. 2018 Mar 25;214:22-28: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29217495/