Violetele – flori de primăvară care curăță și vindecă organismul (cum să le folosești)

Violetele (Viola spp.) întregesc peisajul proaspăt de primvară prin coloritul lor albastru.

Cresc în grădina multora, însă puțini sunt aceia care le cunosc valoarea.

Violetele curata organismul, hranesc si vindeca

Violetele curata organismul, hranesc si vindeca

În ciuda gingășiei lor, sunt dăruite de Dumnezeu cu o forță vindecătoare uimitoare.

Violete – calități vindecătoare

Violetele sunt flori comestibile și vindecătoare. Au proprietăți emoliente, astringente, amare, antiinflamatoare, expectorante, diuretice, depurative, limfagoge, vulnerare, antitumorale, antireumatice, ușor laxative.

Asemenea altor plante alterative, violetele ajută la purificarea sângelui. Îmbunătățesc funcțiile digestive, hepatice, renale și limfatice și stimulează eliminarea deșeurilor din corp.

Sunt utile în afecțiunile respiratoriituse convulsivă, bronșită. Pot fi asociate cu rădăcini de lemn-dulce și nalbă-mare.

Violetele stimulează limfa și sunt utile în ganglionii limfatici măriți.

Violetele sunt benefice pentru persoanele cu o constituție uscată: gură și gât uscat, membrane mucoase uscate, piele uscată, eczeme, răceli la cap, răceli în piept, urină închisă la culoare și cu miros puternic.

Fiind bogate în mucilagiu, ele lubrifiază țesuturile uscate, calmează și reduc durerea țesuturilor inflamate.

Mucilagiul subsțiază mucusul și favorizează eliminarea lui din plămâni când tusea este uscată.

O altă calitate a violetelor este aceea de a liniști spiritele mâinioase, temperamentele colerice, copiii care țipă mult, persoanele care răspund dur la stres.

Citește și – E vremea toporașilor! Ce beneficii au și cum să îi folosim în scop medicinal – prof. Ovidiu Bojor

Datorită conținutului de salicilat de metil, au efecte antiinflamatoare și analgezice ușoare.

Fibrele solubile pe care le conțin favorizează eliminarea excesului de colesterol și îmbunătățirea florei intestinale.

Rutina este un antioxidant care combate inflamația, ajută la subțierea sângelui. Alimentele bogate în rutină (precum hrișca) sunt benefice pentru cei cu hemoroizi sau varice.

Cum să folosești violetele în scop medicinal

Violetele sunt foarte hrănitoare. Pentru a beneficia de conținutul maxim de minerale, fibre, rutină, vitamina A și vitamina C, consumați-le ca atare.

Salate

Florile și frunzele tinere, fragede pot fi adăugate în salate. Ajută la calmarea durerilor în gât.

Sau pot fi inserate în diverse rețete (ex. fursecuri, clătite etc.)

Citește și – Tonic de primăvară din PĂPĂDIE și VIOLETE – curăță sângele, ficatul și tenul

Violete

Violete

Infuzie la rece

Pentru extragerea mucilagiilor și obținerea unui ceai benefic pentru tuse și gât iritat, puneți 30 de grame de violete uscate la macerat într-un litru de apă rece, minim 3 ore.

Infuzie hrănitoare

Se folosesc aceleași cantități ca în rețeta anterioară. Doar că violetele se pun la infuzat în apă clocotită și se lasă 4-8 ore, sau peste noapte.

Sirop de violete

Se pun 2 căni de flori de violete proaspete la infuzat în 250 ml de apă clocotită. Se lasă 24 de ore, apoi se strecoară. În infuzie se adaugă sucul de la ½ lămâie, pentru a le da o culoare violet.

Puneți ceaiul într-o cratiță și adăugați 2 căni de zahăr. Lăsați focul la mic. Amestecați până când zahărul se dizolvă. Siropul nu trebuie să fiarbă. Zahărul poate fi înlocuit cu miere.

Siropul de violete obținut după această metodă rezistă până la 1 lună în frigider.

Tinctură de violete

Florile și/sau frunzele proaspete de violete se toacă mărunt și se umplu cu ele un borcan de sticlă. Se toarnă peste ele alcool alcool sau vodcă de 100%. Se lasă minim 2 săptămâni la macerat, apoi se strecoară.

Spălături nazale și oculare

Infuzia de violete extrasă la rece se strecoară și se adaugă sare. Proporția este de ¼ linguriță de sare la 200 ml de infuzie.

Amestecați soluția până se dizolvă sarea. Folosiți-o apoi la spălături nazale sau oculare.

Cataplasmă

Zdrobiți violetele proaspete și aplicați-le extern. Cataplasmele sunt răcoritoare, calmante și antiinflamatoare.

Ajută în leziuni, piele uscată, mușcături de insecte, eczeme, varice, hemoroizi.

Ulei de violete

Frunzele și florile de violete ofilite se pun în ulei și se fierb la bain-marie câteva ore sau o zi întreagă.

Contraindicații

Violetele sunt contraindicate persoanelor cu anemie hemolitică.

Citește și – Panseluțele – plante medicinale cu beneficii neștiute

Surse articol:

1. Herbal Remedies Advice, Violet Herb ny Jim McDonald: https://www.herbalremediesadvice.org/violet-herb.html
2. Homesong, Wild Violets 4 Ways: Simple Syrup, Tincture, Candies and Lemonade: https://homesongblog.com/spring/wild-violets-4-ways-simple-syrup-tincture-candies-and-lemonade/
3. Juliet Blankespoor, Violet’s Edible and Medicinal Uses, Chestnut School of Herbal Medicine: https://chestnutherbs.com/violets-edible-and-medicinal-uses/
4. Meghan Gemma, Gentle Spring Cleansing with Violet, Chestnut School of Herbal Medicine: https://chestnutherbs.com/gentle-spring-cleansing-with-violet/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.