Salată de țelină cu morcov și maioneză de post

Salata de țelină cu morcov și maioneză de post este o salată de post de care te îndrăgostești de la prima degustare.

Este dulce, aromată, crocantă și deosebit de satisfăcătoare. O poți servi ca garnitură, însă este atât de hrănitoare încât poate constitui un fel principal la prânz sau la cină într-o zi de post.

Salata de telina cu morcov si maioneza de post

Salata de telina cu morcov si maioneza de post

Dacă îți place salata de țelină crudă, cu siguranță vei aprecia această combinație dintre țelină și morcov.

Citește și – Țelina redă o nouă tinerețe – prof. Ovidiu Bojor

Salată de țelină cu morcov – rețetă

Ingrediente

• 1 țelină medie
• 2 morcovi
• opțional: 1 rădăcină de păstârnac
• maioneză vegană / iaurt de cocos
• sare, după gust

Mod de preparare

Curățați rădăcinoasele de coajă. Spălați-le și dați-le prin răzătoarea cu găuri mari.

Pentru a obține o salată mai diversă și mai aromată, adăugați și o rădăcină de păstârnac.

Dacă nu aveți, nu-i nicio problemă. Țelina este suficient de aromată.

Presărați sare peste legume și amestecați-le bine. La final puneți maioneza sau iaurtul și omogenizați.

Noi am folosit maioneză de năut. Este o maioneză de post ideală, deoarece dă salatelor și mâncărurilor de post în general un plus de proteine și fibre.

Dacă nu știți cum se face maioneza din năut, accesați ACEST ARTICOL pentru a vedea rețeta.

De fapt, maioneza se face din apa în care a fiert năutul sau din apa dintr-o conservă de năut.

În cazul în care nu aveți năut la îndemână, puteți folosi orice alt tip de maioneză vegană vă place.

O altă sugestie este să înlocuiți maioneza cu un iaurt vegan. O alegere bună este iaurtul de cocos de la Ldl (simplu, fără arome).

Salata de telina cruda cu maioneza de post

Salata de telina cruda cu maioneza de post

Salata de țelină cu morcovi este neașteptat de gustoasă! Dacă nu ați mai mâncat așa ceva până acum, o veți îndrăgi din prima.

Rădăcinoasele sunt bogate în fibre și asigură un grad ridicat de sațietate. În plus, textura teioasă a țelinii îți dă impresia că mănânci ceva cu carne.

Ce beneficii are țelina

Rădăcina de țelină este o legumă hipocalorică, potrivită în curele de slăbire.

100 g de țelină crudă conțin:

→ 42 de calorii
→ 9,2 g de carbohidrați totali
→ 1,8 g de fibre
→ 1,5 g de proteine
→ 43 mg de calciu
→ 300 mg de potasiu
→ 8 mg de vitamina C

Țelina este o sursă bună de vitamina K. O recenzie din 2017 a arătat că persoanele cu un aport crescut de vitamina K au un risc de fracturi osoase cu 22% mai mic.

Citește și – În ce afecțiuni ajută țelina – prof. C-tin Pârvu

Rezultatele dintr-un alt studiu au arătat că persoanele care consumă multe rădăcinoase au un risc cu 13% mai mic de de a dezvolta diabet de tip 2.

Țelina taie pofta de mâncare, ajută la prevenirea obezității și la menținerea tinereții corpului.

Rețete similare

Există și alte variante populare pe care le puteți încerca, precum salată de țelină cu morcov și măr, sau salată de țelină cu măr.

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de salată de țelină pe care vă invităm să le încercați:

Salată de țelină cu muștar sau cu măr și nuci
Salată de țelină și gulie – benefică pentru inimă, ficat și digestie
Salată de țelină cu măr și pătrunjel – pentru prevenirea cancerului și afecțiunilor neurologice
Salată de țelină cu morcov, avocado și ton

Surse articol:

1. Natalie Olsen, Megan Ware, What are the health benefits of celeriac? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320374#nutrition
2. Fat Secret, Celeriac: https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/usda/celeriac?portionid=59062&portionamount=100.000

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.