Salată de morcov și țelină cu avocado și ton
Salatele de legume și verdețuri nu sunt utile doar pentru pierderea în greutate, ci mai ales pentru creșterea aportului de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți și îmbunătățirea calității dietei.
Salatele nu ar trebuie să facă parte doar din curele de slăbire, ci dintr-un stil de viață sănătos. Deși par inofensive la prima vedere, și salatele pot deveni dușmanii siluetei și sănătății noastre dacă nu le preparăm cum trebuie.
Sosurile bogate în grăsimi și calorii pot duce o salată banală la un nivel superior din punct de vedere al gustului, însă îi pot compromite conținutul nutrițional.
Alegeți un dressing simplu, din ulei de măsline și suc de lămâie și câteva mirodenii. De asemenea, avocado poate înlocui cu succes alte surse de grăsimi nesănătoase. Conține grăsimi sănătoase care ajută la absorbția nutrienților din celelalte ingrediente.
Acesta poate fi adăugat în salate tăiat cubulețe sau felii, sau se poate pasa și prepara sub formă de sos sau maioneză, care va lega salata mai bine.
Dacă salata va reprezenta principalul fel de mâncare de la masă, nu uitați să adăugați o sursă de proteine. Acestea sunt important pentru sinteza enzimelor și a hormonilor, pentru construirea de oase, mușchi și cartilaje. Puteți opta pentru piept de pui, ton sau alt tip de pește, boabe de fasole sau năut, sau ou fiert.
Salată de morcov, țelină, avocado și ton – rețetă
Ingrediente
• 1 conservă de ton
• 1 morcov
• 1 rădăcină de țelină
• 1 avocado mare
• 1-2 linguri de ulei
• suc de lămâie
• sare și piper, după gust
Preparare
Curățați de coajă morcovul și rădăcina de țelină. Dați-le pe răzătoarea cu găuri mari, într-un bol încăpător. Adăugați tonul scurs de ulei sau de apă (depinde ce fel de conservă folosiți).
Tăiați avocado în două, scoateți sâmburele și tăiați fiecare jumătate în sferturi. Decojiți-le și tăiați-le cubulețe mici și puneți-le peste legume în bol (avocado poate fi pasat și transformat într-o maioneză vegetală).
Adăugați imediat sucul proaspăt stors de la lămâie, uleiul de măsline, sare și piper. Amestecați ușor și lăsați salata să stea câteva minute, apoi se poate servi.
Păstrați restul la frigider, în caserole închise cu capac. Această rețetă se poate prepara și de post, dacă excludeți tonul.
Surse:
1. Krista Sheenan, What Are the Benefits of Eating Salads: https://www.livestrong.com/article/386542-what-are-the-benefits-of-eating-salads/
2. Gustos.ro, Salata de telina cu ton: https://www.gustos.ro/retete-culinare/salata-de-telina-cu-ton.html