Salată de țelină cu muștar sau cu măr și nuci

Țelina (Apium Graveolens) este o sursă foarte bună de minerale și vitamine. Conține vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina K.

Are potasiu, calciu, fier, fosfor, sulf, magneziu, iod, cupru și manganl, aminoacizi, grăsimi și fibre.

Salata de telina

Salata de telina

Ce proprietăți are țelina

Compușii cu potențial farmacologic sunt diverși: apigenină, alfa-pinen, acid lineolic, acid cafeic, acid clorogenic, eugenol, clorofilă, d-limonen, cumarine, calcarinol, acid ferulic, acizi fenolici, timol, tuină, flavonoli, flavoni, luteină, zeaxantină, beta-caroten etc.

Țelina este renumită pentru efectele sale întineritoare și stimulente.

Este diuretică, depuratică, alcalină, nervină, antihipertensivă, anticoagulantă, antiinflamatoare, antiseptică, antibacteriană, carminativă, digestivă, hepatoprotectoare, sedativă, sudorifică, aperitivă, emenagogă și anticancerigenă.

Stimulează imunitatea, scade tensiunea, cimbate bolile canceroase.

Susține sănătatea ochilor și a pielii, a oaselor și a creierului.

Stimulează metabolismul și reduce retenția de apă.

Indicații terapeutice

Consumul de țelină este indicat în:

  • astenie, surmenaj, oboseală
  • convalescență
  • tulburări hormonale
  • nervozitate
  • catar bronșic
  • afecțiuni pulmonare
  • obezitate
  • icter
  • boli de ficat
  • diabet zaharat
  • gută și reumatism, nevralgii
  • tulburări menstruale

Citește șiȚelina – „mătura reumatismelor”

Țelina protejează împotriva răcelilor și infecțiilor respiratorii. Are efecte dezinfectante la nivelul căilor respiratorii.

Salata de telina - retete

Salata de telina – retete: Mike Finn

Salată de țelină cu muștar – rețetă

Ingrediente

  • 3 țeline mediii
  • 250 ml de apă
  • 1 legătură de tarhon
  • 3-6 linguri de ulei
  • suc de lămâie
  • muștar, sare și piper după gust

Mod de preparare

Țelinele se curăță de coajă și se spală. Se pun într-o cratiță și se toarnă apa peste ele. Se adaugă sare.

Se fierb întregi până când furculița pătrunde ușor în carnea lor.

Țelina fiartă se scoate din apă și se lasă să se răcească. Se taie apoi bastonașe sau fideluță.

Se pun într-un bol.

Separat, se face un dressing (sos) din ulei, muștar, suc de lămâie, sare și piper.

Turnați sosul peste țelina tăiată și amestecați ușor.

Gustați de sare și ajustați dacă e nevoie.

Salata de țelină și muștar trebuie să stea minim 2 ore înainte de a o servi pentru a se înmuia puțin.

Salată de țelină cu sfeclă și măr – rețetă

Ingrediente

  • 3 țeline
  • 3 mere
  • 1 sfeclă
  • 15 nuci
  • 4 linguri de maioneză
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Spălați bine sfecla și fierbeți-o în coajă până se înmoaie complet.

Curățați țelina și merele de coajă. Spălați-le și dați-le prin răzătoarea cu găuri mari, într-un bol.

După ce s-a răcorit, decojiți sfecla și dați-o prin răzătoare. Adăugați-o în bol.

Adăugați maioneza și presărați sare. Amestecați ușor.

Măcinați miezul de nucă prin robot sau prin mașina de carne. Presărați-o peste salată.

Salata de țelină, sfeclă, măr și nuci se poate decora cu pătrunjel verde, miez de nucă și sfeclă, dacă aveți musafiri.

Lăsați-o să stea 2-3 ore la frigider înainte de servire.

Salata de telina si nuci

Salata de telina si nuci: jules

Salată de țelină cu morcov și nuci – rețetă

Ingrediente

  • 3 țeline medii
  • 3 morcovi
  • 3 mere
  • 3 cepe
  • 15 nuci
  • 100 g de smântână
  • 1 lămâie
  • pătrunjel verde
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Curățați de coajă țelina, morcovii, merele și ceapa.

Dați-le prin răzătoare și puneți-le într-un bol încăpător.

Măcinați miezul de nucă și adăugați-l peste celelalte ingrediente.

Adăugați sucul de lămâie proaspăt stors, smântâna, pătrunjelul verde tocat fin și sare, după gust.

Amestecați ușor salata. Lăsați-o să stea câteva ore să se înmoaie rădăcinoasele.

Autorii acestei rețete susțin că este o salată cu efecte revigorante. Este plină de vitamine și energie.

Ajută în tulburările hormonale.

Citește șiSirop din rădăcină de țelină cu miere și lămâie – efecte tonice, întineritoare

Surse articol:

1. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Salată de țelină cu muștar / Salată de țelină cu nuci, Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 139-141
2. Herbpathy, Celeriac Herb Uses, Benefits, Cures, Side Effects, Nutrients: https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Celeriac-Cid159

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.