Țelina – „mătura reumatismelor”
Sunt peste 3.000 de ani de când țelina este folosită în scop terapeutic.
Grecii și romani care practicau medicina o prescriau deseori în reumatism, gută, hipertensiune arterială sau nevroze.
Cuprins
Țelina – compoziție și proprietăți
Beneficiile sale pentru sănătate se datorează compoziției sale chimice diverse.
Țelina conține numeroase săruri minerale, precum fosfor, calciu, potasiu, fier, magneziu și iod.
Este o sursă bună de vitamine – A, B1, B2, B6, K.
La fel ca pătrunjelul, țelina conține apigenină, o substanță cu proprietăți antioxidante și anticancerigene.
Alți compuși antioxidanți din țelină sunt: acidul cafeic, acidul ferulic, acidul p-cumarin, kaempferolul, acizii fenolici, luteolina, saponinele și taninurile.
Uleiul volatil, responsabil pentru aroma puternică specifică și efectele antibacteriene, conține apiol, berapten și anhidridă sedanoică.
Citește și – Țelina merită clasificată drept un medicament natural
Un aliment întineritor
Țelina este considerată un aliment care redă tinerețea organismului.
Fitoterapeutul Constantin Milică spune că această legumă prelungește tinerețea biologică.
Autorul citează efectele sale benefice în surmenajul fizic și intelectual, astenia fizică și psihică, stres, migrene, vertih, nervozitate, dureri de cap și insomnie.
Este indicată în menopauza prematură, tulburări vasculare, endocrine, nervoase și metabolice.
Țelina reglează hormonii și remediază problemele de fertilitate.
Întărește imunitatea și ajută la refacerea și protejarea organismului prin acțiunea detoxifiantă. Mărește vitalitatea, remineralizează.
Este recomandată în convalescență, debilitate, afecțiunile digestive, cardio-metabolice, pulmonare și nervoase.
Studiile au confirmat utilitatea ei în tulburări mentale, hepatice și hormonale, infertilitate, anemie, boli neurologice și renale.
Țelina scade glucoza și grăsimile din sânge. Reduce tensiunea arterială și fortifică inima.
Citește și – Țelină cu lămâie – tonică, antireumatică, diuretică
Țelina – mătura reumatismelor
Țelina a fost supranumită „mătura reumatismelor”. Fiind un aliment antiinflamator, calmant, detoxifiant și depurativ, are efecte bune în bolile reumatismale și articulare.
Reduce inflamațiile, curăță corpul de toxine și calmează durerile articulare.
Conținutul bogat în vitamina K susține sănătatea oaselor și scade riscul de apariție a fracturilor.
Profesorul Constantin Milică recomandă țelina în următoarele afecțiuni:
- reumatism infecțios
- artroză
- lumbago
- gută
Preparatele din țelină sunt folosite de mii de ani în bolile dureroase și inflamatorii.
Țelina poate fi folosită la salate de crudități, singură sau împreună cu alte rădăcinoase, precum morcov, sfeclă, pătrunjel.
Este bună și la supe, ciorbe, tocănițe, piureuri și sufleuri.
Din rădăcinile ei se pot prepara de asemenea sucuri,ceaiuri, siropuri, tincturi sau vinuri cu efecte tonice.
Studiile au arătat că inclusiv semințele sale pot fi folosite în scop medicinal.
Citește și – Sucul de țelină – întărește nervii, elimină toxinele, protejează inima, susține oasele
Comparabilă cu antiinflamatoarele de sinteză
Extractul alcoolic din semințele de țelină a demonstrat efecte analgezice și anti-artritice. La șobolani, reduce inflamațiile.
S-a dovedit la fel de eficient în poliartrită ca antiinflamatoarele sintetice, precum Aspirina, Ibuprofenul sau Naproxenul.
Mai mult decât atât, mărește eficiența antiinflamatoarelor nesteroidiene și totodată protejează împotriva leziunilor gastrice provocate de acestea.
Semințele de țelină dau efecte bune și în alte afecțiuni, precum bronșită, astm, febră, oboseală oculară, vărsături, psoriazis și tumori.
Alimentația în bolile articulare
Persoanele care suferă de artrită reumatoidă sunt sfătuite să reducă consumul de carne, alcool și tutun.
Mult mai indicată în cazul lor este dieta vegetariană, sau dieta Mediteraneană, bazată pe multe fructe, legume, verdețuri, plante aromate și grăsimi sănătoase.
Exemple de alimente benefice în artrita reumatoidă
- prune uscate
- struguri
- afine
- rodie
- banane
- mango
- piersici
- mere
- grepfrut
- ovăz
- grâu integral
- orez integral
- turmeric
- ghimbir
- ulei de măsline, ulei de pește
- ceai verde
- iaurt
- leguminoase
- nuci
Consumate cu regularitate, aceste alimente pot ajuta la controlul bolilor reumatice și articulare.
Surse articol:
1. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Țelina, Alimentația Rațională Pentru O Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, pp. 32-34
2. Michael C Powanda, Michael W. Whitehouse, Kim Drummond Rainsford, Celery Seed and Related Extracts with Antiarthritic, Antiulcer, and Antimicrobial Activities, October 2015, Fortschritte der Arzneimittelforschung. Progress in drug research. Progrès des recherches pharmaceutiques 70:133-153, Research Gate: https://www.researchgate.net/publication/282687164_Celery_Seed_and_Related_Extracts_with_Antiarthritic_Antiulcer_and_Antimicrobial_Activities
3. Megan Ware, What Are The Health Benefits of Celeriac, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320374
4. Wesam Kooti and Nahid Daraei, A Review of the Antioxidant Activity of Celery (Apium graveolens L), J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Oct; 22(4): 1029–1034: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/
5. Ana Sandoiu, Jasmine Collier, Study Lists 33 Foods Proven to Relieve Rheumatoid Arthritis, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320029
6. Arthritis Foundation, Foods That Can Help RA Symptoms: https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/treatment-plan/tracking-your-health/foods-that-can-help-ra-symptoms