PATEU de post din SFECLĂ și MIGDALE, fără foc
Autoarea acestui pateu ne oferă această rețetă ca o alternativă crudă la hummus sau la alte pateuri preparate termic. Este o metodă inedită de a consuma sfeclă crudă într-o formă deosebit de gustoasă și sănătoasă.
Pateul are o culoare roz atractivă, care îi poate convinge și pe cei mici să deguste.
Pateu de sfeclă cu migdale – rețetă
Ingrediente
• 1 sfeclă mică
• ½ cană migdale
• ¼ lămâie
• ½ cățel de usturoi
• 1 lingură de fulgi de drojdie
• 1 linguriță de semințe de chimen (chimion)
• 1 lingură de apă
Preparare
Puneți migdalele la înmuiat peste noapte într-un bol cu apă (puțin peste nivelul migdalelor).
Dacă nu aveți migdale, le puteți înlocui în această rețetă cu miez de nucă. Se procedează la fel, se lasă la hidratat circa 8 ore.
A doua zi, migdalele/nucile se clătesc cu apă curată și se pun într-un blender .
Motivul pentru care este indicat să înmuiem nucile și semințe înainte de a le consuma sau folosi în rețete este „trezirea” lor la viață. Nivelul de enzime și de nutrienți este mult mai mare în nucile înmuiate decât în cele crude.
Curățați sfecla de coajă și dați-o pe răzătoarea mică. Adăugați-o peste migdale în vasul blenderului.
Pentru a mixa ingredientele puteți folosi un blender manual, sau un robot de bucătărie cu lama S.
Adăugați fulgii de drojdie. Aceștia sunt foarte bogați în vitamine din complexul B și proteine. În plus, dau preparatelor un gust delicat de brânză/parmezan. Vegetarienii îi folosesc adesea în rețetele raw-vegan tocmai datorită aromei lor deosebite.
Adăugați semințele de chimion, sarea și usturoiul curățat și zdrobit prin presa specială.
La final, adăugați apa și sucul de lămâie proaspăt stors (fără sâmburi).
Mixați ingredientele câteva minute până se transformă într-o pastă omogenă și cremoasă, asemănătoare unui pateu.
Poate fi păstrat în frigider 3-4 zile, într-un borcan de sticlă sau într-o caserolă. Devine mult mai gustos după ce stă la rece puțin timp.
Îl putem servi cu pâine, crackers, frunze de salată verde, spanac sau varză, sau cu fâșii de legume crude (morcovi, dovlecel, castravete, ardei grași etc).
De asemenea, poate fi folosit ca sos sau garnitură la cartofi copți.
___________________________________________________________________________________________________________
Sursă: Saskia’s Raw Food Recipes, Beetroot Almond Pate: https://www.youtube.com/watch?v=ehPCH0y4kDI