Chec de post fără zahăr, gluten sau ulei – din făină de hrișcă
Acest chec de post se prepară foarte repede, cu ajutorul unui blender. Este o versiune mai dietetică decât rețetele tradiționale, deoarece nu conține făină de cereale, nici zahăr sau ulei.
Este îndulcit în mod natural cu fructe. Ca și făină, se folosește făina din hrișcă. Aceasta se găsește de cumpărat ca atare, sau se poate face în casă din semințe de hrișcă (crude sau prăjite, măcinate la blender).
Checul are o consistență umedă, densă. Nu este pufos sau aerat. Seamănă cu o turtă dulce.
Cuprins
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete pe bază de hrișcă pe care vă recomand să le încercați:
Prăjitură de post din hrișcă și apă minerală, fără zahăr
Budincă de hrișcă, fără zahăr, gluten, lactate – mai sănătoasă decât terciul de ovăz
Grisine din hrișcă și semințe – fără făină, ouă, lactoză
Prăjitură de post pufoasă, cu hrișcă și portocale – fără zahăr
Pâine din hrișcă fermentată – fără drojdie, fără ulei
Chec din făină de hrișcă fără zahăr, gluten, ulei
Ingrediente
- 270 g de banane
- 240 ml de lapte vegetal
- 240 g de făină de hrișcă
- 1 pliculeț de praf de copt
- 30 g de cacao
- 1 linguriță de scorțișoară (sau alte mirodenii)
Mod preparare rețetă
- Decojiți bananele și puneți-o în vasul blenderului. Eu am avut doar o banană și am completat până la 270 de grame cu mere (le-am pus și pe ele în blender).
- Adăugați laptele, pudra de cacao și scorțișoara. Mixați câteva secunde, până când fructele se macină și rezultă o compoziție fină.
- Puneți făina de hrișcă într-un bol. Adăugați praful de copt și amestecați cu telul.
- Turnați peste făină compoziția lichidă din blender și amestecați bine cu telul, până rezultă o compoziție omogenă. Gustați dacă este suficient de dulce. Se poate adăuga un îndulcitor suplimentar, precum stevia, xilitol sau eritritol.
- Turnați compoziția în tava de chec tapetată cu hârtie de copt. Nivelați și presărați deasupra nuci mărunțite, dacă vreți.
- Dați tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru 40-50 de minute, sau până când scobitoarea iese curată.
- Lăsați checul să se răcească de tot înainte de a-l tăia.