Budincă de hrișcă, fără zahăr, gluten, lactate – mai sănătoasă decât terciul de ovăz

Această budincă de hrișcă poate fi considerată un desert natural și sățios. Dacă obișnuiți să vă începeți ziua cu un terci de ovăz, încercați să mai schimbați meniul cu această rețetă. 

Este un înlocuitor mult mai sănătos și nutritiv.

Budinca din hrisca reteta

Budinca din hrisca reteta

Hrișca scade glicemia, colesterolul și tensiunea

Hrișca are un impact redus asupra zahărului din sânge. Este chiar un aliment indicat în dieta diabeticilor deoarece ajută la scăderea glicemiei, a tensiunii arteriale și a colesterolului.

Are un indice glicemic scăzut și combate rezistența la insulină. În plus, susține sănătatea vaselor de sânge.

Este slabă în calorii și grăsimi, motiv pentru care este utilă în curele de slăbire. Nu are gluten, fiind o alternativă la alte cereale.

Ce conține hrișca

Conține numeroase substanțe nutritive și antioxidanți. 168 de grame de hrișcă gătită au în jur de:

  • 155 de calorii
  • 33,5 g de carbohidrați
  • 4,5 g de fibre
  • 5,7 g de proteine
  • 1 g de grăsimi
  • 34% din doza zilnică recomandată (DZR) de mangan
  • 32% din DZR de magneziu
  • 12% din DZR de fosfor
  • 12% din DZR de cupru
  • 8% din DZR de vitamina B3
  • 7% din DZR de zinc

Hrișca ne oferă aminoacizi și antioxidanți valoroși, precum rutină, quercetină, acid clorogenic, orientină, isoorientină, vitexină și isovitexină, taninuri, D-chiro-inositol.

Este o sursă bună de proteine ușor digerabile pentru vegani și nu numai. 100 de grame de hrișcă au în jur de 11-14 g de proteine, mai mult decât orezul.

Are în compoziție 12 aminoacizi și 2 aminoacizi esențiali care lipsesc din majoritatea cerealelor (lizină și arginină).

Cum se gătește / consumă hrișca

Hrișca poate înlocui orezul. Se gătește la fel ca acesta. Se poate pune în salate, în ciorbe. Poate fi consumată și după ce a stat câteva ore la înmuiat, fără fierbere.

Pe piață se găsește hrișcă maro (adică prăjită) și hrișcă verde (adică crudă), dar și făină de hrișcă pe care o putem folosi la prepararea de pâine, clătite, biscuiți. Hrișca maro poate fi mixată în blender pentru a o transforma în făină. 

Hrisca fiarta

Hrisca fiarta

Un mod simplu de a consuma hrișca este sub formă dă budincă sau terci. Încercați rețeta de mai jos.

Budincă de hrișcă – rețetă

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru a fierbe hrișca trebuie să folosiți o cantitate dublă de apă. Cănița cu care am măsurat hrișca are în jur de 200 de grame.

Am pus semințele de hrișcă într-un ibric împreună cu apa și curmalele (fără sâmburi). Am lăsat-o pe foc circa 20 de minute, până a înflorit complet și s-a înmuiat.

După ce s-a răcorit puțin, am adăugat laptele de cocos și scorțișoara și am pasat totul cu blenderul vertical.

Trebuie să obțineți o pastă fină și groasă. Dacă este prea densă pentru gustul vostru, mai puteți adăuga lapte.

Întrucât am folosit doar 3 curmale, budinca nu a fost foarte dulce, așa că am mai pus o linguriță de miere. Vă sfătuiesc să folosiți în jur de 5-7 curmale pentru a da mai multă dulceață preparatului.

Transferați budinca de hrișcă într-un bol sau în recipientele dorite. Decorați cu miez de nucă tocat grosier.

Terci de hrisca

Terci de hrisca

Dați budinca la frigider. Lăsați-o să stea la rece câteva ore, apoi o puteți servi. Pentru o notă mai acrișoară, o puteți servi cu puțin magiun de prune fără zahăr.

Budinca din hrisca

Budinca din hrisca

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu hrișcă pe care le puteți încerca:

Clătite pufoase din hrișcă și apă minerală – rețetă fără zahăr, gluten, lactoză, ouă
Pâine fără gluten – din hrișcă și ovăz
Biscuiți crocanți din hrișcă – fără făină, fără gluten
Pâine de hrișcă și năut, bogată în fibre și proteine – fără gluten, fără ulei
Biscuiți din făină de hrișcă și cacao (fără gluten)

Sursă articol: Jillian Levy, Buckwheat nutrition: is this gluten-free grain good for you? Dr. Axe: https://draxe.com/nutrition/buckwheat-nutrition/

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.