Prăjitură de post pufoasă, cu hrișcă și portocale – fără zahăr
Dacă aveți nevoie de un dulce acum, în perioada Postului Mare, vă recomand să încercați această prăjitură cu suc de portocale și făină de hrișcă.
Este o combinație reușită, mai ales dacă puneți și câteva bucăți de ciocolată.
M-am inspirat dintr-o rețetă care folosește făină albă. Eu am înlocuit făina albă cu un amestec de făină integrală, făină de hrișcă și amidon, pentru a obține ceva mai sănătos.
Cumpără făină hrișcă la ofertă
Dacă aveți intoleranță la gluten, puteți înlocui făina integrală cu amidon, sau puteți încerca să utilizați doar făină de hrișcă (v-o recomand pe aceasta fără gluten).
Prăjitura a ieșit foarte bună. Este fragedă, pufoasă, aromată și cu un gust dulce blând, moderat, întrucât nu are zahăr rafinat. Gustul de hrișcă se simte foarte puțin.
Cumpără bicarbonat de sodiu fără aluminiu la ofertă
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Brioșe cu portocale și ovăz – fără zahăr și făină de grâu
Fursecuri grecești de post (Melomakarona) – cu suc de portocale, scorțișoară, miere și nuci
Prăjitură pufoasă de post, cu suc de portocale
Prăjitură de post din făină integrală și portocale – rețetă de la moldoveni
Prăjitură de post, cu hrișcă și portocale
Ingrediente
- 150 g de făină de hrișcă
- 100 g de făină integrală de grâu (sau amidon)
- 50 g de amidon (sau făină integrală)
- 1 portocală
- 80 g de ulei
- 200-300 ml de apă minerală
- 5 linguri de sirop de agave/arțar
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 lingură de oțet sau zeamă de lămâie
- 20 de picături de extract de stevia
- 1 linguriță de esență de portocale, rom, vanilie etc.
- 1 portocală mică / clementină tăiată cubulețe
- chipsuri de ciocolată (opțional)
Mod preparare rețetă
- Decojiți portocala și puneți-o în blender împreună cu 200 ml de apă minerală. Mixați bine, până când portocala se pulverizează complet și rezultă o compoziție lichidă. Cântăriți sucul rezultat, care trebuie să aibă 290 ml. Dacă mai este nevoie, mai completați cu apă minerală.
- Adăugați apoi siropul de agave, uleiul și esența și mixați din nou, pentru omogenizare
- Cerneți cele 3 tipuri de făină într-un bol. Turnați amestecul lichid și amestecați ușor cu un tel.
- Incorporați în compoziție cealaltă portocală mică, tăiată cubulețe și câteva chipsuri de ciocolată, dacă vreți să folosiți.
- Stingeți bicarbonatul cu oțet și adăugați-l în compoziție. Amestecați ușor cu telul pentru omogenizare.
- Ungeți tava în care veți coace prăjitura cu ulei. Eu am folosit o formă de tip guguluf, pentru a da prăjiturii un aspect mai elegant.
- Turnați compoziția în tavă, bateți de masă de câteva ori și dați-o în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Durează circa 40-50 de minute. A mea a stat la copt în jur de 40 de minute. Este obligatoriu să verificați dacă este gata, cu o scobitoare.
- Lăsați prăjitura la răcorit, apoi treceți cu cuțitul pe margini pentru a desprinde prăjitura de pereții tăvii. Se răstoarnă și se pudrează cu un îndulcitor pudră. Eu am folosit zahăr de curmale fin. Voi puteți folosi chiar și un sirop sau ciocolată topită.