Prăjitură de post din făină INTEGRALĂ și PORTOCALE – rețetă de la moldoveni

Această prăjitură se prepară din făină și griș integral, și de aceea este nu doar sănătoasă, ci și sățioasă.

Nutriționiștii susțin că cerealele integrale ar trebui să ocupe un loc principal în dieta noastră, deoarece acestea sunt foarte hrănitoare.

Prajitura de post din faina integrala

Acestea ne oferă cantități mari de substanțe nutritive importante: proteine, fibre, vitamine (mai ales B-uri), minerale (zinc, fier, magneziu, mangan), antioxidanți și alți compuși din plante cu un rol important în prevenirea bolilor (lignani, stanoli și steroli).

Dacă făina albă și alte cereale rafinate au fost asociate cu un risc crescut de inflamații, obezitate, diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și alte boli cronice, cerealele integrale combat aceste boli.

Procedeele de rafinare elimină două componente esențiale ale boabelor de grâu: țărâțele (bogate în fibre, minerale și antioxidanți) și germenele (bogat în vitamine, proteine, minerale și compuși din plante).

Ceea ce rămâne este partea din mijloc, numită endosperm, care este alcătuit în mare parte din carbohidrați.

Iată cât de important este să înlocuim făina albă cu făină integrală la prepararea de pâine și alte produse de casă.

Prăjitură de post cu portocale – rețetă

Ingrediente

• 200 g de făină integrală
• 200 g de griș integral
• 100 g de zahăr brut (sau îndulcitor natural)
• 100 g de miez de nucă
• 200 ml de suc de portocale
• 100 ml de ulei
• 10 g de praf de copt
• coaja rasă de la 1 portocală sau esență de portocale

Preparare

Amestecați ingredientele uscate într-un bol mare: făina, grișul, praful de copt și zahărul. Adăugați apoi sucul de portocale proaspăt stors. Se poate folosi și alt tip de suc de fructe (ex. fructe de pădure, vișine, prune, struguri, mere).

Amestecați și adăugați nucile măcinate sau mărunțite, după preferință, și la final coaja de portocală rasă. Amestecați până obțineți o compoziție omogenă.

Turnați compoziția într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Puteți folosi o formă rotundă (de 20-25 cm) sau o tavă dreptunghiulară ori pătrată. La fel de bine se poate folosi o tavă de chec/pâine/cozonac.

Introduceți tava în cuptorul încins la 200 de grade Celsius. Lăsați prăjitura circa 45 de minute. Scoateți prăjitura doar după ce s-a copt bine în interior și a trecut testul scobitorii. Tăiați-o după ce s-a răcit bine.

_______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografie:

1. Authority Nutrition, 9 Legitimate Health Benefits of Eating Whole Grains: https://authoritynutrition.com/9-benefits-of-whole-grains/

2. Povarenok.md, Tartă cu Griș și Portocale de Post: http://www.povarenok.md/ro/bucate-moldovenesti/item/tart-cu-gris-si-portocalde-post.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.