Cozonac cu mac – rețetă

Parfumul cald al cozonacului de Paşte umple casa de veselie şi de bună-dispoziţie. Mirosul cozonacului se imprimă peste tot, împrejurul caselor şi în conştiinţa noastră.

Reţeta tradiţională de cozonac pentru sărbătorile pascale include de regulă nucă şi cacao. Dar umpluturile cu seminţe negre de mac sunt la fel de populare.

Cozonac cu mac

Cozonac cu mac

Cozonac cu mac – rețetă

Cozonacul cu mac este o recomandare delicioasă pentru gospodinele care doresc să mai schimbe reţeta clasică şi să adopte o variantă mai interesantă.

 Dacă aveţi maşină de frământat, o puteţi folosi pentru a vă uşura munca.

Ingrediente

• 550 g de făină albă
• 30 g de drojdie proaspătă
• 220 g de seminţe de mac măcinate
• 270 g de zahăr
• 300 ml de lapte
• 100 ml de ulei
• 3 gălbenuşuri de ou
• coaja de la o lămâie
• un praf de sare
• un plic de zahăr vanilat
• o fiolă de esenţă de rom
• o jumătate de măr ras
• un gălbenuş şi 2 linguri de lapte pentru uns cozonacii

Mod de preparare a aluatului

• se fierbe 150 ml de lapte şi se adaugă peste 50 g de făină
• se amestecă bine până se incorporează laptele şi se lasă la răcit
• se amestecă drojdia într-un pahar cu o linguriţă de zahăr până se face lichidă
• când făina cu laptele a ajuns la temperatura camerei, se adaugă şi drojdia
• se frământă bine şi se lasă la crescut 15 minute
• se pune la fiert restul de lapte (150 ml)
• se stinge focul şi se adaugă zahărul tos şi vanilat
• se adaugă restul de 500 g de făină în bolul de frământat
• se amestecă bine până se leagă coca
• se adaugă apoi laptele, gălbenuşurile, esenţele, coaja de lămâie şi uleiul
• se frământă aluatul bine şi se lasă la dospit o oră-două

Mod de preparare a umpluturii

• se macină macul prin maşina de măcinat sau prin blender
• se amestecă într-o oală macul cu 200 g de zahăr, jumătatea de măr ras şi 3-4 linguri de apă
• se pune oala pe foc până când zahărul se dizolvă bine şi compoziţia s-a legat

Asamblare

• se împarte aluatul (şi umplutura de mac) în 3 părţi egale
• se unge masa de lucru cu uleiţ
• se întind folile cu un sucitor şi se aşează un strat de mac
• se rulează cozonacii şi se pun în tăvile tapetate cu hârtie de copt în prealabil sau unse cu ulei
• cozonacii se mai lasă în tăvi 10 minute, apoi se ung cu pasta din gălbenuş şi lapte
• se încălzeşte cuportul la 200 de grade şi se lasă 40-50 de minute

Poftă bună!

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.