Flori Vindecătoare: Macul de Câmp

Una din cele mai delicate şi rafinte flori care cresc prin semănăturile de cereale şi mai ales de-a lungul liniilor de tren este Macul. Frumuseţea lui este încununată de virtuţile terapeutice pe care le deţine. Poate eşti curioasă aşadar să descoperi mai multe despre întrebuinţarea fitoterapeutică a florilor de mac.

Macul (Papaver rhoeas) se mai numeşte şi paparoane. Este o floare de câmp şi face parte din flora spontană. Unicitatea macului constă în perfecţiunea celor 4 petale de culoare roşu intens care sunt extrem de fragile şi cad la deschidere.

Flori Vindecătoare: Macul de Câmp

Macul înfloreşte în lunile mai-iunie şi se recoltează după deschiderea completă florilor. Pentru uz medicinal, petalele se usuca într-un strat subţire.

Proprietăţi mac

Fiind o floare medicinală, de la mac se folosesc petalele şi se prepară sub formă de capsule crude sau uscate. Macul conţine fosfor, proteine, acizi organici, saponine, mucilagii, fâglucide, lipide şi alcaloizi. Are efecte sedative, analgezice, emoliente şi expectorante.

Beneficii asupra sănătăţii

Petalele de mac au o influenţă pozitivă mai ales asupra aparatului respirator şi digestiv. În tratamentele cu uz intern, Macul se poate administra sub formă de ceai, infuzie sau decoct. Se folosesc de regulă cantităţi foarte mici de petale. Pentru afecţiunile externe ale pielii, se pot aplica diferite comprese pe zonele afectate, sau se pot face splături şi băi locale.

• Calmează tusea seacă şi convulsivă
• Tratează bronşita
• Combate pneumonia
• Scade febra
• Vindecă faringinta şi laringita
• Tratează colicile abdominale
• Te scapă de rujeolă
• Ajută la absorbţia calciului în organism
• Combate osteoporoza
• Indicat în ulceraţii

Studii recente au descoperit calităţile excepţionale ale uleiului de mac. Administrat zilnic, câte o linguriţă, timp de 12 luni, uleiul de mac a vindecat un grup de femei de osteoporoză.

 

Tratamente naturiste cu mac

Diabeticii pot mânca un preparat din 250 grame de mac, 2-3 linguri de miere, o jumătate de cană de apă şi zeama de la un sfert de lămâie.

Ceaiul din flori de mac – se prepară dintr-o lingură de petale uscate şi 200 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute. Se bea o cană pe zi pentru gripă, bronşită acută sau angină pectorală. Se poate bea şi pentru eliminarea spasmelor şi contracţiilor.

Sirop din petale de mac – se prepară din 100 de gr de petal uscate şi un litru de apă clocotită. Se lasă la macerat 6 ore, apoi se filtrează. În licoarea rezultată se adaugă un kilogram jumate de zahăr şi se pune la fiert până se dizolvă granulele de zahăr. Se păstrează la rece. Se iau maxim 10 linguri de sirop pe zi pentru adulţi, şi 1-3 linguriţe pe zi pentru copii (peste 3 ani). Trateaază anxietatea, nervozitatea şi răcelile. Nu este indicat în perioada sarcinii sau a alăptării.

Infuzia din petale de mac – se pot aplica sub formă de cataplasme calde pentru ameliorarea durerilor de dinţi şi a abceselor dentare, şi pentru combaterea ridurilor. Infuzia de mac se foloseşte şi sub formă de gargară pentru angină şi faringită.

Seminţele de mac – au efecte sedative, calmante şi antiinflamatoare. Şi copiii le pot mânca în caz de răguşeală. Seminţele de mac tratează răcelile cauzate de aerul condiţionat.

Contraindicaţii:

Macul nu este recomandat copiilor, sub nici o formă.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. Mulţumesc pentru toate informaţiile ce le postati.O zi buna va doresc!!!:-)

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.