POSTUL – cea mai veche și eficientă metodă de DETOXIFIERE a corpului

Dincolo de toate binecuvântările pe care postul le aduce în viața noastră sufletească, el este totodată și foarte benefic pentru sănătatea trupească. Postul poate fi privit ca o metodă eficientă de curățire a corpului, de ardere a grăsimilor și de întărire a imunității. Mai mult, postul este parte importantă a celor mai vechi tratamente pentru bolile cronice.

Postul – Cea Mai Veche și Eficientă Metodă de Detoxifiere

Postul – Cea Mai Veche și Eficientă Metodă de Detoxifiere

Hipocrate (400 î.H), medicul grec numit și “părintele medicinei”, prescria întotdeauna abstinență totală de la mâncare (post negru) atunci când depista o boală în dezvoltare, dar mai ales când pacienții săi erau deja atinși de o boală cronică ajunsă în stare critică.

Postul – cea mai bună metodă de detoxifiere

Din punct de vedere medical, postul ajută la tratarea unor boli sau îmbunătățirea stării de sănătate prin stimularea procesului de eliminare a toxinelor din organism.

> Cum funcționează

Alimentele procesate conțin o mulțime de aditivi care în corp se pot transforma în toxine. Cele mai multe dintre aceste toxine sunt stocate în grăsimi. În timpul postului, aceste grăsimi sunt arse și astfel toxinele sunt eliminate. Ficatul, rinichii și alte organe din corp sunt implicate în detoxifiere.

Când postim, rezervele de grăsime sunt folosite pentru energie. Acestea eliberează substanțele chimice depozitate din acizii grași în sistemele corpului, de unde sunt apoi eliminate prin organele cu rol detoxifiant.

Postul stimulează procesul de vindecare

Atunci când postim, energia este deviată dinspre sistemul digestiv înspre metabolism și sistemul imunitar. Acest lucru se întâmplă deoarece nu există nici un aliment în corp care să mobilizeze sistemul digestiv. Din acest motiv animalele se opresc din mâncat atunci când sunt rănite. Tot acesta este și motivul pentru care atunci când suntem bolnavi, ne este foame mai puțin decât în mod normal.

Unii cercetători au arătat că postul îi ajută și pe dependenții de tutun, cafea sau alcool să se lase de aceste vicii, sau patimi cum sunt ele numite din punct de vedere religios.

Postul declanșează pierderea rapidă în greutate

Prima reacție a corpului la post este defalcarea grăsimilor pentru a elibera energie astfel, grăsimile stocate în rinichi și mușchi sunt transformate în energie. Postul corect cu scopul de a slăbi înseamnă să renunțăm la dulciuri și zahăr, și să consumăm mai multe fructe și sucuri naturale de fructe.

Atunci când corpul se află în repaus alimentar, în scurt timp el se obișnuiește să funcționeze fără alimente, sau cu mai puțină hrană. După o perioadă de post, stomacul se micșorează și este astfel restaurat la dimensiunea lui normală. Cea mai plăcută surpriză este că după ce ieșim din post, descoperim că ne săturăm mai repede, cu mai puține alimente. Acesta este primul semn că stomacul s-a micșorat și că s-a adaptat cu bine unui consum mai redus de alimente.

Care este cea mai prielnică perioadă pentru a posti?

Cu siguranță, cel mai prielnic moment pentru a posti este cel recomandat de Biserica Ortodoxă, adică Postul Sfintelor Paști, care este mai lung, și permite corpului o adaptare mai bună la noul regim vegetarian. Și celelalte posturi (Postul Crăciunului, Postul Sfintei Marii, etc) sunt propice pentru curățarea organismului și stimularea vindecării, dar mai ales zilele de miercuri și vineri de peste an, când putem alterna dietele.

Începutul primăverii – care deloc surprinzător coincide cu postul Sfintelor Paști – , s-a dovedit cel mai potrivit timp pentru a posti. Legumele, fructele și verdețurile disponibile pe piață în această perioadă face ca postul să fie unul ușor de ținut și benefic sănătății:  curăță de toxine, crește vitalitatea fizică, vitaminizează și remineralizează.

___________________________________________________________________________________________

Postul – Contraindicații și precauții

În ciuda acestor beneficii, postul are și unele dezavantajele. Postul poate aduce cu sine deshidratare, dureri de cap sau migrene la persoanele predispuse. Postul poate de asemenea agrava arsurile la stomac sau ulcer peptic la cei bolnavi. Femeile gravide și mamele care alăptează, persoanele subnutrite și toți cei care suferă de aritmie cardiacă, probleme renale sau hepatice și alte boli nu sunt sfătuiți să postească.

Postul negru lung, nesupravegheat, poate fi periculos. Dacă aveți de gând să postiți negru mai mult de 2 sau 3 zile la rând, trebuie să vă consultați cu duhovnicul pentru a lua binecuvântare, și cu medicul personal înainte de a purcede.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.