Pâine din quinoa și semințe de chia, fără făină, drojdie. Bogată în proteine și fibre
Din quinoa se pot obține rețete uimitoare, inclusiv pâine. Veganii și cei care au intoleranță la gluten pot folosi această pseudo-cereală la prepararea unor aluaturi inedite.
Dacă vrei o pâine fără gluten, dar care să fie și sănătoasă, încearcă rețeta de mai jos. Această pâine din quinoa și semințe de chia este bogată în proteine și fibre. Este nutritivă, satisfăcătoare și versatilă.
Poate fi inclusă în regimul celor care suferă de boala celiacă, intoleranță la gluten, obezitate, diabet, hipertensiune arterială, boli inflamatorii sau autoimune.
La această rețetă puteți folosi orice tip de quinoa: albă, roșie, neagră, tricoloră.
Pâine din quinoa și semințe de chia – rețetă
Ingrediente
• 200 g de quinoa (v-o recomand pe aceasta)
• 2 linguri de semințe de chia (vi le recomand pe acestea la ofertă)
• 1 linguriță de praf de copt
• 1 linguriță de sare
• 100 ml de apă
• 2 linguri de ulei
Mod de preparare
Puneți semințele de quinoa într-o sită și spălați-le bine sub jet de apă. Puneți-o apoi într-un bol cu apă. Lăsați-o la înmuiat peste noapte sau 6-8 ore.
Turnați-o din nou în sită și clătiți-o bine sub jet de apă rece. Quinoa are un gust amărui, de aceea spălarea, înmuierea și clătirea sunt obligatorii.
Puneți semințele de chia într-un bol și turnați 50 de ml de apă peste ele. Amestecați și lăsați-le la înmuiat 10-15 minute, pentru a forma un gel.
Scurgeți quinoa de apă și puneți-o în vasul blenderului. Adăugați gelul din semințe de chia, uleiul, praful de copt și sarea. Apa se adaugă treptat în timp ce mixați, pentru a obține o compoziție grosuță.
Cumpără semințe de chia la ofertă
Ungeți o tavă de pâine sau chec cu ulei și turnați compoziția în ea. Nivelați la suprafață. Coaceți pâinea din quinoa în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru circa o oră.
Verificați după 50 de minute dacă este coaptă în interior, cu o scobitoare. Crusta de deasupra trebuie să fie aurie, iar scobitoarea trebuie să iasă curată din mijloc.
Este important să lăsați pâinea din quinoa să se răcească de tot înainte de a o tăia. Dacă veți încerca să o feliați caldă, se va sfărâma.
Pâinea de quinoa se păstrează într-o pungă în frigider. O puteți consuma în locul pâinii obișnuite din grâu, cu diferite mâncăruri gătite, salate sau folosi la tartine ori sandvișuri.
Note și sugestii
În compoziția acestei pâini se pot adăuga și alte semințe, condimente (curry, usturoi) sau ierburi aromatice uscate (busuioc, cimbru, oregano).
Dacă lăsați aluatul în tavă 1-2 zile, va fermenta și pâinea va avea un gust mai acrișor și mai multe bacterii bune.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu quinoa, pe care vă recomand să le încercați:
Pâine din quinoa și ovăz – fără gluten, drojdie sau ulei
Clătite-aperitiv din quinoa și morcov – fără gluten
Pâine din quinoa și semințe de in – rețetă bogată în proteine și fibre (fără gluten)
Sărățele de post fără făină – din quinoa și semințe
Biscuiți crocanți din quinoa, fără zahăr, făină, ulei – doar 3 ingrediente!
Sursă rețetă: Sweety Crafting, Quinoa Bread: https://www.instagram.com/p/DEH26BIz7vf/?e=3013125b-3518-44ba-adab-ed5c248ebc81&g=5