Pastă de prune uscate – un înlocuitor excelent pentru ulei și alte grăsimi în rețete

De curând am descoperit importanța unei diete fără grăsimi adăugate, promovată de câțiva medici, printre care dr. John McDouglas și dr. Neal Barnard.

Aceștia susțin că alimentele vegetale conțin în mod natural grăsimi și toți nutrienții de care avem nevoie. Nu este necesar să folosim ulei sau să adăugăm altă sursă de grăsime în alimentație. 

Pasta de prune - un inlocuitor excelent al uleiului in retete

Imagine sugestiva: Pasta de prune – un inlocuitor excelent al uleiului in retete

Mi s-a părut o idee corectă și adevărată și am început să caut rețete fără ulei. Nu este atât de greu să gătești fără ulei în zilele noastre, mai ales că acum dispunem de numeroase tipuri de recipiente, vase și materiale care ne permit să gătim alimentele fără niciun strop de ulei.

Cum să înlocuiești uleiul și untul în rețete

Soția doctorului McDouglas, Mary McDouglas are o rețetă de pastă de prune pe care o folosește în preparatele dulci gătite pentru a înlocui uleiul. O consideră un bun înlocuitor al grăsimii în prăjituri.

O perioadă lungă a folosit un produs din comerț care înlocuia atât grăsimea, cât și ouăle. Când acel produs a dispărut de pe piață, a găsit altul, care avea o compoziție similară, anume prune și apă.

Acest înlocuitor de grăsime – piureul de prune, poate fi făcut foarte ușor acasă. Este nu doar eficient în ceea ce privește scopul descris, ci și sănătos. Prunele sunt bogate în compuși care protejează oasele. În plus, au mai puține calorii decât uleiul sau untul. 

100 de grame de ulei au 884 kcalorii, în timp ce 100 de grame de prune uscate au doar 240 kcal. Untul are 716 kcal per suta de grame. 

Pasta de prune poate înlocui chiar și smântâna, iaurtul sau laptele în rețetele vegane. Un alt înlocuitor bun al uleiului în rețete este sosul de mere.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, care vă pot fi de folos:

Cum se face sosul de mere (înlocuiește untul și uleiul în rețete!)
Cum să înlocuiești ouăle în rețete, cu semințe de in
Pasta de curmale – cel mai bun înlocuitor de zahăr, inclusiv pentru Diabetici (benefic pentru colesterol, oase, anemie și constipație
Îndulcitor natural pentru diabetici – rețetă simplă, din mere verzi

Pastă de prune uscate - rețetă

Categorie Dessert

Ingrediente
  

  • 300 g de prune uscate fără sâmburi
  • apă caldă

Mod preparare rețetă
 

  • Puneți prunele într-un borcan de 900 de grame. Turnați peste ele apa caldă. Lăsați-le la înmuiat circa 10 de minute.
  • Turnați prunele și apa în vasul blenderului și mixați până când rezultă o pastă fină, care seamănă cu piureul de mere.
  • Transferați pasta de prune în borcane de sticlă mici și înfiletați capacul strâns.

Notă

Pasta de prune se păstrează în frigider. Nu rezistă mult, deoarece nu a fost fiartă înainte. O puteți păstra și folosi timp de circa 2 săptămâni. 
Dacă vreți să o aveți mai mult timp, o puteți congela. Autoarea rețetei o pune în punguțe sau caserole, câte 100-150 de grame și o bagă în congelator.
La nevoie, scoate câte o punguță, o lasă la dezghețat complet, apoi o adaugă în rețeta pe care vrea să o facă. La congelator poate fi ținută cel puțin un an, fără probleme. 

Moduri de utilizare

Pasta de prune înlocuiește cu succes uleiul, untul sau alte grăsimi în preparatele gătite.
O puteți incorpora în rețetele dulci, coapte, precum brioșe, clătite, negresă, etc.
Încercați prima dată să înlocuiți jumătate din cantitatea de ulei (grăsime) dintr-o rețetă cu piureul de prune. Dacă merge bine, data viitoare încercați să înlocuiți toată cantitatea de ulei cu pasta de prune (raport 1:1).
Cu siguranță veți ajunge la raportul cel mai bun pe măsură ce experimentați. Notați rezultatele obținute cu fiecare rețetă, ca să vă fie mai ușor data viitoare.
Fără îndoială, această pastă de prune poate fi consumată și ca atare, în loc de gem.
Dacă vreți, puteți adăuga puțină cacao și miere pentru a obține o pastă tartinabilă care poate înlocui cremele de ciocolată.
Surse articol:
1. Mary McDougall, Prune Puree, Dr. McDougall: https://www.drmcdougall.com/recipes/prune-puree/
2. Greenereeating, Wonderslim (home-made fat replacer): http://www.greenereating.com/2011/04/wonderslim-home-made-fat-replacer.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.