Îndulcitor natural pentru diabetici – rețetă simplă, din mere verzi

Diabeticii nu au multe opțiuni la capitolul „zahăr”. Nu toți îndulcitorii recomandați în diabet sunt buni. De pildă, fructoza, zaharoza, sucroza – acestea nu sunt deloc opțiuni sănătoase.

Nici măcar mierea, siropul de arțar sau alte siropuri nu pot fi considerate sigure pentru un diabetic, deoarec cresc glicemia.

Indulcitor pentru diabetici din mere verzi

Indulcitor pentru diabetici din mere verzi: Freepik.com

Merele verzi – un îndulcitor sigur pentru diabetici

Un îndulcitor inofensiv pentru diabetici sunt merele verzi. Barbara O’ Neill spune că aceste fructe au un indice glicemic mic și pot fi folosite pentru a da un gust oarecum dulce preparatelor.

Diabetologul Swapnil Ganeshpure din Mumbai recomandă de asemenea persoanelor cu diabet de tip 2 să opteze pentru merele verzi în locul merelor roșii.

Merele verzi au un conținut mai mic de zahăr și un conținut mai mare de fibre. Acestea previn creșterile bruște ale glicemiei.

Indice glicemic redus

Mărul verde are un indice glicemic de 39, fiind considerat o valoare redusă. Conține circa 20 de grame de carbohidrați, iar o mare parte din ei provin din zaharuri naturale.

Diabeticii pot să mănânce măr verde ca gustare sau ca desert (cu tot cu coajă), dar nu mai mult de un fruct mediu. Sau îl pot folosi ca îndulcitor.

Barbara O’Neill spune că merele verzi pot fi fierte înăbușit și apoi pasate.

Merele vindecă intestinul

Sos de mere verzi

Sos de mere verzi: Kamran Aydinov

Am găsit o rețetă sănătoasă de piure sau sos de mere la dr. Tom O’ Brian pe care îl puteți folosi pe post de îndulcitor.

Acesta recomandă sosul de mere datorită efectelor vindecătoare pe care le are asupra intestinului.

Studiile pe animale au arătat că pectinele (fibrele) din merele cresc nivelul de fosfatază alcalină la nivel intestinal.

Acest lucru înseamnă că merele susțin sănătatea mucoasei intestinale și microbiomul.

Fosfataza alcalină reduce inflamația din corp, modulează microbiota intestinală, ajută detoxifierea.

Îndulcitor natural din mere – rețetă sos de mere verzi

Ingrediente

Mod de preparare

Spălați bine merele, fără să le curățați de coajă. Lăsați-le să stea 5-10 minute în apă cu bicarbonat de sodiu (fără aluminiu). Această soluție va îndepărta o mare parte din pesticidele de suprafața fructelor (dacă acestea au fost stropite).

Clătiți-le apoi cu apă curată și tăiați-le cubulețe. Puneți-le într-o crăticioară și adăugați apă filtrată, cât să cuprindă 1/3 din stratul de mere. Nu puneți mai multă apă. Ideea este să fierbeți merele înăbușit, nu în apă.

Adăugați scorțișoara (în cantitatea dorită) și aduceți la punctul de fierbere. Dați focul la mic și fierbeți merele 8-10 minute. Sunt gata când coaja devine lucioasă. Când merele s-au răcorit, introduceți blenderul manual și pasați-le fin.

Alți îndulcitori indicați în diabet

Dacă sosul de mere nu este foarte dulce, puteți adăuga puțină stevia. Stevia este unul din cei mai siguri îndulcitori naturali pentru diabetici.

Stevia (Stevia rebaudiana) care este comercializată ca îndulcitor nu trebuie confundată cu ștevia (Rumex patientia). Sunt două plante complet diferite, după cum și diacritica „ș” le diferențiază denumirile.

Alți îndulcitori adecvați pentru un diabetic sunt: eritritolul, manitolul, sorbitolul, xilitolul sau green sugar.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de îndulcitori pentru diabetici:

Îndulcitor natural din plante care scade și glicemia din sânge
Îndulcitor natural de pus în ceai pentru diabetici – rețetă simplă!
Cei mai buni și cei mai răi îndulcitori (nu doar pentru diabetici!) – ghid complet dr. Sten Ekberg

Surse articol:

1. Dr. Martin Rossman, Delicious gut healing apple stew: https://drrossman.info/health-news-and-tips/delicious-gut-healing-apple-stew/
2. Tania Tarafdar, Are green apples better than red apples for diabetics? The Health Site: https://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/are-green-apples-better-than-red-apples-for-diabetics-t0616-405817/
3. Barbara O’Neill Heals: https://www.instagram.com/p/C8BKt5CPPzN/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.