Îndulcitor natural din plante care scade și glicemia din sânge

Am descoperit recent un ceai cu efect de îndulcitor natural fără calorii. Acesta nu doar că ajută la scăderea zahărului din sânge, ci are și un gust dulce delicios.

Am rămas surprinsă de aroma lui și mi-a venit în minte că ar putea fi folosit ca îndulcitor pentru diferite rețete, mai ales în diata diabeticilor.

Indulcitor din plante

Indulcitor din plante

Un ceai din plante cu efect de îndulcitor natural fără calorii 

Acest ceai este produs de Fares și se numește „Ceai Glicostat”. Are un puternic efect de îndulcire și este lipsit de calorii.

Conține un amestec de plante cunoscute pentru potențialul lor antidiabetic, precum urzică, teci de fasole verde, frunze de dud, de afin și de nuc, salvie, rădăcină de brusture și fructe de schiduf.

Plantele care dau dulceață și o aromă deosebită acestui ceai sunt scorțișoara și stevia (Stevia rebaudiana). Stevia nu are doar rol de îndulcitor în această formulă, ci și un rol hipoglicemiant.

Da, stevia este printre puținele plante cu gust dulce care favorizează scăderea glicemiei din sânge.

Ce este stevia

Stevia Rebaudiana este o plantă din familia Asteraceae, care crește în Argentina, Brazilia și Paraguay.

Frunzele sale sunt mai dulci decât zaharoza. Steviolul – compusul activ din stevia este mai dulce decât zaharoza și are un profil de siguranță bun.

La noi se găsește sub formă de ceai, plantă vrac, extracte sau zahăr granulat ori pudră. Steviolii din stevia sunt incluși și în alte formule de îndulcitori naturali, deseori în combinație cu eritritol.

Pe piață există numeroase produse îndulcite cu stevia, în special sortimentele de ciocolată.

O plantă benefică în diabet, obezitate, regim fără zahăr

Diabeticii, persoanele supraponderale care au glicemia mare, precum și cei care urmează un regim fără zahăr folosesc stevia ca alternativă la zahăr și produsele îndulcite cu stevia.

Regimul fără zahăr este de obicei recomandat în infecții (mai ales cele cu Candida), boli autoimune, boli inflamatorii și degenerative.

Glicozidele din stevie (steviozide / rebaudiozide) nu conțin calorii și nu afectează în mod negativ sănătatea consumatorilor.

Substanțele active izolate din Stevia rebaudiana au activități medicinale importante. Au demonstrat proprietăți antidiabetice, anti-hipertensive, antiinflamatoare, antioxidante, anti-diareice și anticancerigene.

Stevia este de asemenea antibacteriană, antiseptică, diuretică și cardiotonică.

Cum se folosește ceaiul Glicostat

Ceaiul Glicostat conține stevie și este recomandat în prediabet și ca adjuvant în diabetul zaharat. Ajută la scăderea glicemiei și stimulează funcțiile pancreasului.

Poate fi consumat și de persoanele care au o glicemie fluctuantă, deoarece ceaiul are efect regulator și menține glicemia în limite normale.

Se folosește o linguriță de amestec de plante și 200 ml de apă clocotită. După 10 minute de infuzare sub capac, se strecoară. Pe link-ul de mai sus vei găsi informații despre se prepară și cât timp se poate urma cura. 

Este indicat să desfaceți pliculețul și să vărsați plantele în apă. Acel pliculeț conține substanțe nocive.

Ceaiul acesta este atât de dulce, încât ai impresia că conține zahăr. Eu m-am gândit să îl folosesc la îndulcirea unor preparate, precum cafea, ciocolată caldă, limonade, biscuiți, fursecuri, budinci etc. Se pune practic în loc de apă sau alt lichid. 

Dacă vreți să faceți și voi la fel, nu dați aceste preparate copiilor mici, deoarece conține plante medicinale.

Este însă bine să evitați acest ceai dacă aveți contraindicații la plantele din componența lui.

Unde se găsește ceaiul cu efect de îndulcitor natural fără calorii

Ceaiul Glicostat se găsește în farmacii, în magazinele naturiste, dar și în mediul online.

Apasă aici → https://rb.gy/w8zpgp dacă vrei să îl cumperi. Pe internet este întodeauna mai ieftin și aflați imediat toate detaliile despre modul de utilizare, beneficii și contraindicații. 

Eu l-am folosit cu succes într-o rețetă de bomboane fără coacere, în locul unui alt lichid (ex. apă, lapte). 

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Care îndulcitori sunt buni care sunt răi – ce spune prof. Gheorghe Mencinicopschi
Cei mai buni și cei mai răi îndulcitori (nu doar pentru diabetici!) – ghid complet dr. Sten Ekberg
Cum să faci îndulcitor natural din fructe uscate și apă – doar 2 ingrediente!
Îndulcitor de mere fără zahăr – cum să îl faci în casă
Îndulcitor natural de pus în ceai pentru diabetici – rețetă simplă!

Surse articol:

1. Arumugam B, Subramaniam A, Alagaraj P. Stevia as a Natural Sweetener: A Review. Cardiovasc Hematol Agents Med Chem. 2020;18(2):94-103. doi: 10.2174/1871525718666200207105436. PMID: 32031079.
2. Orellana-Paucar AM. Steviol Glycosides from Stevia rebaudiana: An Updated Overview of Their Sweetening Activity, Pharmacological Properties, and Safety Aspects. Molecules. 2023 Jan 27;28(3):1258. doi: 10.3390/molecules28031258. PMID: 36770924; PMCID: PMC9920402.
3. Fares, Glicostat, ceai la pungă: https://fares.ro/produs/glicostat-m96/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwvIWzBhAlEiwAHHWgvR5QSWo4-Frs7Ei-i8W5u6xWArMIqDmQ9Uzn6nuM-HBU39ixiLNdnxoCbZQQAvD_BwE

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.