Cei mai buni și cei mai răi îndulcitori (nu doar pentru diabetici!) – ghid complet dr. Sten Ekberg

Pe măsură ce zahărul este blamat tot mai mult și eliminat din alimentație, consumatorii caută alternative sănătoase.

În aceeași măsură, producătorii se întrec în crearea de noi îndulcitori.

Cei mai buni si cei mai rai indulcitori

Cei mai buni si cei mai rai indulcitori: Dr. Sten Ekberg / Marco Verch Professional Photographer

Unii au pătruns deja pe piață și au câștigat în popularitate.

Însă cum știm care este cel mai sănătos? Sunt acești îndulcitori mai buni decât zahărul?

Iată câteva întrebări la care mulți caută un răspuns.

Cei mai buni și cei mai răi îndulcitori 

Dr. Sten Ekberg a realizat o analiză amplă a tuturor îndulcitorilor și a tras câteva concluzii edificatoare, care ne pot ajuta să facem cele mai bune alegeri.

Analiza sa cuprinde câteva teme principale:

  • statutul și rolul îndulcitorilor în alimentație
  • îndulcitori dăunători
  • îndulcitori buni
  • cei mai sănătoși îndulcitori

Ce rol au îndulcitorii în dietă

Gustul dulce este cel mai sărac dintre toate, spune nutriționistul Mihaela Bilic.

Doar cei care încă mai „copilăresc” în ceea ce privește alegerile alimentare preferă gustul dulce în detrimentrul gustului sărat, acru sau amar.

Mulți dintre noi râvnim la dulce și nu putem trăi fără el.

Trebuie să știm că dulciurile nu sunt alimente în sine. Cu atât mai puțin îndulcitorii.

De aceea nu trebuie consumați foarte des. Sunt substanțe foarte procesate, care au doar calorii goale.

Organismul nu are nevoie de nimic din ce oferă îndulcitorii.

Ce efecte produc îndulcitorii în corp

Mulți dintre ei cresc nivelul zahărului din sânge și încărcătura de carbohidrați.

Stimulează insulina, cresc riscul de rezistență la insulină. În timp, predispun la diabetul de tip 2.

Unii îndulcitori conțin fructoză. Acest tip de zahăr încarcă ficatul și cresc riscul de rezistență la insulină și diabet.

Citește și – 10 din cele mai dăunătoare alimente pentru diabetici – dr. Ekberg

Cei mai răi îndulcitori

Îndulcitorii artificiali nu sunt nici de pe departe mai buni decât zahărul sau îndulcitorii naturali. Cei mai cunoscuți sunt:

  • aspartamul
  • sucraloza
  • zaharina
  • acesulfamul de potasiu

Aceștia sunt numiți compuși non-nutritivi. Nu au calorii, nici nu cresc zahărul din sânge.

Problema lor este că sunt nenaturali.

Dr. Ekberg spune că orice ingredient sintetic și străin organismului uman nu are ce căuta în alimentația noastră.

Organismul uman nu poate tolera nimic din ceea ce a creat omul prin tehnologii.

„Îndulcitorii artificiali sunt molecule care nu au existat pe planetă. Produc foarte mult rău”.

Din experiența sa, medicul consideră îndulcitorii articiali cei mai dăunători compuși utilizați în industria alimentară.

Au o acțiune similară metalelor, compușilor chimici și pesticidelor.

Dereglează funcțiile corpului.

Vatămă organismul prin faptul că interferează cu semnalele pe care corpul le emite în scopul reglării activităților sale.

Consumul de îndulcitori afectează și sănătatea digestivă.

Unii produc gaze, balonare sau diaree.

Ce impact pot avea aceștia asupra microbiomului decât unul negativ? Flora intestinală este esențială pentru sănătatea generală a organismului.

Citiți cu atenție lista ingredientelor de pe produsele pe care le cumpărați. Veți rămâne surprinși să îi găsiți chiar și în iaurt, în pastele de dinți, ceaiuri sau conservele de alimente.

Îndulcitori foarte răi

Cel mai rău îndulcitor dintre toți este zahărul alb.

Alți doi sunt la fel de nocivi, din cauză că îi consumăm în cantități mari:

  • siropul de agave
  • siropul de porumb bogat în fructoză

Indiferent că veți pe etichetă „organic”, „integral”, „natural”, siropul de agave este la fel de periculos precum siropul de porumb bogat în fructoză.

Aceste două siropuri au același conținut crescut de fructoză.

Fructoza pune un stres foarte mare pe ficat și crește riscul de diabet de tip 2.

Cantitatea contează foarte mult. O linguriță din când în când nu dăunează, dacă nu aveți probleme cu insulina.

Îndulcitori destul de răi

În această categorie, dr. Ekberg a inclus îndulcitorii naturali:

  • zahărul de cocos
  • mierea
  • siropul de arțar
  • zahărul de curmale

Acești îndulcitori se găsesc în toate magazinele „sănătoase”.

Dar cu toate că sunt naturali, înseamnă tot zahăr și sirop.

Zahărul este alcătuit din fructoză și glucoză în cantități egale.

Glucoza crește zahărul din sânge și creează rezistență la insulină.

Fructoza înfundă ficatul și duce la rezistență la insulină.

Surpriză! Zahărul de cocos, mierea, siropul de arțar și zahărul de curmale sunt în proporție de 99% la fel.

Chiar dacă au puține minerale și vitamine, în definitiv sunt tot zahăr și produc aceleași efecte nocive.

Sunt puțini mai buni decât îndulcitorii listați mai sus, dar nu suficient de buni încât să îi consumăm la ordinea zilei.

Moleculele de zahăr nu sunt rele în sine. O linguriță din când în când nu va dăuna. Însă prea mult zahăr vă va ucide lent, spune dr. Ekberg.

Îndulcitori buni

Alcoolii din zahăr sunt mai buni decât îndulcitorii naturali:

  • eritritol
  • manitol
  • sorbitol
  • xilitol
  • maltitol

Comparativ cu ceilalți îndulcitori, au un gust foarte bun.

Xilitolul se apropie cel mai mult de gustul zahărului (95%), apoi maltitolul (90%), eritritolul (70%), sorbitolul (55%) și manitolul (50%).

În ceea ce privește caloriile, eritritolul are 0,2 g de calorii, manitolul 1,5 g de calorii, sorbitolul și xilitolul 2,5 g de calorii, iar maltitolul 2,7 g de calorii.

Un alt aspect important de luat în considerare este metabolizarea lor de către ficat și transformarea lor în glucoză.

Eritritolul nu este metabolizat deloc de către ficat. Cu alte cuvinte, nu produce nici un efect asupra zahărului din sânge și insulinei.

Acest îndulcitor este absorbit complet în sânge și excretat de către rinichi.

Este foarte diferit de ceilalți, deoarece interacțiunea sa cu organismul este foarte mică. Nu produce aproape nici un efect metabolic.

Pe locul doi este manitolul. Pentru că nu este metabolizat de ficat, nu afectează decât foarte puțin zahărul din sânge.

Pe locurile următoare sunt sorbitolul, xilitolul și maltitolul.

Aceștia nu sunt eliminați de către rinichi, ceea ce înseamnă că sunt procesați de ficat sau de bacteriile intestinale.

Cei mai buni îndulcitori

Din această categorie fac parte îndulcitorii non-nutritivi naturali:

  • stevia rebaudiana
  • monk fruit
  • rădăcina de cicoare (inulina)

Acești îndulcitori au zero calorii. Nu afectează glucoza, nici insulina. Ceea ce îi clasează în topul celor mai sănătoși îndulcitori este faptul că sunt naturali.

Primii doi sunt de 2.000-3.000 ori mai dulci decât zahărul.

Rădăcina de cicoare nu este un alcool de zahăr. Este clasificată ca o fibră foarte sănătoasă.

Ce alegem?

Dr. Sten Ekberg nu folosește niciodată îndulcitorii artificiali, nici produsele care îi conțin.

Zahărul îl consumă rar, poate câte 1 linguriță din când în când.

Consumă uneori ciocolată neagră cu un procent de 85% cacao.

Folosește stevia, monk fruit și rădăcina de cicoare.

steva rebaudiana

Steva rebaudiana: Forest and Kim Starr

Cel mai des utilizează stevia și băuturile îndulcite cu stevia.

Pune uneori stevia în iaurt sau smoothie-uri.

Periodic folosește eritritolul și xilitolul.

Pentru dulciurile gătite în casă și înghețata de casă folosește eritritolul.

Pentru îndulcirea cafelei nu folosește stevia, pentru că nu are un gust bun. Optează în schimb pentru puțin eritritol sau xilitol.

Trebuie să reținem că dulciurile și îndulcitorii nu sunt alimente. Nu sunt hrană pentru corp.

Sunt o excepție, o mică tratație.

O ultimă avertizare: chiar și îndulcitorii buni din ultima categorie pot produce tulburări digestive dacă sunt consumați în cantități mari.

Citește și – 10 alimente care reduc pofta de dulce

Sursă articol: Dr. Sten Ekberg, Top 10 Best sweeteners & 10 worst: https://www.youtube.com/watch?v=kcnGmKi3xms&ab_channel=Dr.StenEkberg

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.