Cum se face sosul de mere (înlocuiește untul și uleiul în rețete!)
Sosul de mere este un preparat delicios, care poate fi făcut foarte ușor în condiții casnice.
Pe lângă faptul că poate fi servit ca atare, are o versatilitate largă în rețete.
Cuprins
Cum se face sosul de mere
Puteți folosi mere afectate. Curățați-le și păstrați doar porțiunile bune.
Ingrediente
- 6 mere
- ¼ cană de apă
- suc de lămâie
Mod de preparare
Merele se spală bine, se taie în sferturi și se pun într-o cratiță. Se toarnă peste ele apă, cât să le acopere.
Puneți vasul pe foc și aduceți la punctul de fierbere. Când începe să clocotească, reduceți temperatura și fierbeți merele 10 minute.
Trebuie să fie moi. Pasați-le cu blenderul sau dați-le prin mașina de tocat.
Adăugați zahărul și suc de lămâie. Ajustați cantitățile după gust.
Puneți merele pasate din nou în cratiță și fierbeți încă 3 minute, sau până când compoziția se îngroașă puțin, ca un sos.
Dacă vreți să dați sosului de mere o aromă mai plăcută, folosiți coji de lămâie la fiert și scorțișoară.
Citește și – Băutură caldă din mere fierte și mirodenii – cu efect laxativ și pectoral
În ce rețete poate fi folosit sosul de mere
Sosul de mere poate fi servit cald sau rece.
Poate fi inclus în diferite compoziții și aluaturi, precum tarte, fursecuri, brioșe, prăjituri, gogoși, terci de cereale.
Poate fi de asemenea folosit ca sos pentru clătite, înghețată, torturi sau alte deserturi care necesită o glazură.
Îl puteți combina cu unt de arahide sau iaurt.
Se poate adăuga și în smoothie-uri sau cocktail-uri.
Sosul de mere poate înlocui grăsimea – uleiul sau untul în diferite produse de patiserie.
Le conferă o textură fragedă și o aromă bogată.
Îl puteți pune chiar și în dressing-urile pentru salate, ca substitut pentru ulei.
Citește și – Tartă cu mere, fără zahăr – rețetă dietetică, de post
Ce beneficii au merele
Sosul de mere este bogat în fibre (pectină). O porție conține 86 de calorii și 22 g de carbohidrați.
În mere se găsesc antioxidanți și compuși fitochimici importanți, precum vitamina C, quercetină, catechine, acid clorogenic și antocianini.
Potrivit „Harvard T.H. Chan”, consumul de mere susține sănătatea cardiovasculară.
Quercetina este antiinflamatoare, iar pectina ajută la scăderea colesterolului LDL și menținerea tranzitului intestinal regulat.
În urma fermentării sale de către bacteriile bune din colon, rezultă acizi grași de lanț scurt, care contribuie la prevenirea afecțiunilor intestinale și a unor tipuri de cancere.
Fibrele din mere încetinesc digestia, mențin sațietatea după masă și ajută la controlul greutății.
Flavonoidele au efect antidiabetic. Un măr pe zi scade riscul de diabet de tip 2 cu 28%.
Consumul de fructe, inclusiv de mere, contribuie la prevenirea cancerului de plămâni la (foști) fumători, a cancerelor digestive, colorectale și de sân.
Citește și – Ceaiul din mere uscate alungă virozele
Surse articol:
1. Physicians Committee, Applesauce: https://www.pcrm.org/good-nutrition/plant-based-diets/recipes/applesauce
2. Harvard T.H. Chan, Apples: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/apples/