Budincă de ciocolată din amarant – fără zahăr, făină, ulei, ouă sau lactate

Am încercat câteva rețete cu amarant și nu prea mi-a plăcut ce a ieșit. Însă această budincă mi-a depășit așteptările și m-a făcut să-mi schimb părerea despre acest aliment.

Este probabil una din cele mai reușite moduri de a prepara și consuma amarantul.

Budincă de ciocolată din amarant - fără zahăr, făină, ulei, ouă sau lactate

Budincă de ciocolată din amarant – fără zahăr, făină, ulei, ouă sau lactate

Ce este amarantul?

Amarantul este o pseudo-cereală, sau mai bine zis o sămânță. Persoanele care suferă de boala celiacă sau intoleranță la gluten o includ de regulă în dieta lor, deoarece nu conține gluten.

Potrivit unui studiu apărut în jurnalul „Foods” în anul 2022, amarantul are o natură duală: este deopotrivă aliment și remediu puternic. 

Pseudo-cerealele, precum amarantul, meiul, quinoa și hrișca erau alimente de bază pentru popoarele antice. Astăzi au reintrat în atenția consumatorilor datorită faptului că constituie o alternativă la cerealele glutinoase și datorită beneficiilor aduse sănătății.

Mai bogat în proteine decât cerealele tradiționale

Semințele de amarant conțin mai multe proteine decât cerealele tradiționale. Au de asemenea mult amidon și fibre insolubile – pectine, lignine, celuloză, hemiceluloză, care acționează benefic asupra sistemului digestiv.

În amarant se găsesc lipide (acid linoleic, acid oleic, acid linolenic și acid arachidonic, acid palmitic, stearic), vitamine din grupul B și minerale.

Semințele de amarant sunt o sursă foarte bună de calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, cupru, zinc, crom, mangan. Furnizează cantități moderate de polifenoli și saponine. 

Au activități antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobinee, antivirale, hepatoprotectoare, hipolipidemiante, anti-hiperglicemiante, neuroprotectoare, antidepresive și potențial anticancerigen. 

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete din pseudo-cereale, pe care le puteți încerca:

Budincă de hrișcă, fără zahăr, gluten, lactate – mai sănătoasă decât terciul de ovăz
Cum să faci negresă din quinoa – fără zahăr, făină, oua sau ulei, bogată în proteine
Budincă de mei fără zahăr (îndulcită cu banană)

Amarant

Amarant

Budinca din amarant si ciocolata

Budinca din amarant si ciocolata

Budinca din amarant cu ciocolata

Budinca din amarant cu ciocolata

Budinca de amarant si ciocolata

Budinca de amarant si ciocolata

Budinca de amarant reteta

Budinca de amarant reteta

Budinca de amarant fara zahar

Budinca de amarant fara zahar

Budinca de amarant fara zahar - reteta

Budinca de amarant fara zahar – reteta

Budinca din amarant fara zahar - reteta

Budinca din amarant fara zahar – reteta

Budinca de amarant fara zahar

Budincă de ciocolată din amarant - rețetă

Categorie Dessert

Ingrediente
  

  • 300 g de amarant
  • 600 ml de lapte vegetal
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 50 g de ciocolată fără zahăr (cu stevia)
  • 20 de picături de stevia lichidă (sau alt îndulcitor, după gust)

Mod preparare rețetă
 

  • Prepararea acestei budinci începe cu o seară înainte, deoarece semințele de amarant trebuie hidratate. Așadar, puneți-le într-un bol și spălați-le bine cu apă rece.
  • Scurgeți apa și turnați apă proaspătă peste ele și lăsați-le la înmuiat peste noapte. Apa trebuie să depășească nivelul semințelor cu circa 3 degete.
  • A doua zi, răsturnați semințele și apa într-o sită și clătiți-le sub jet de apă rece.
  • Scuturați sita pentru a scurge bine semințele de apă. Puneți-le într-o crăticioară și adăugați laptele.
  • Așezați vasul pe aragaz la foc mic. Puneți capacul și lăsați să fiarbă până când semințele absorb tot laptele.
  • Semințele de amarant nu se umflă mult, nici nu devin moi, ci rămân ușor tari. Așadar, când ele au aborbit tot laptele, opriți focul, nu le lăsați mai mult, în speranța că vor deveni moi.
  • Adăugați ciocolata tăiată bucăți mici și îndulcitorul. Amestecați energic cu un tel până se dizolvă ciocolata.
  • Turnați budinca în boluri sau pahare și lăsați-o la răcit.

Notă

Budinca de amarant și ciocolată este mult mai gustoasă dacă o serviți cu fructe proaspete. Eu am încercat cu cireșe și a fost grozav de bună. 
Ce rămâne se păstrează în frigider, într-un recipient cu închis cu capac. După ce stă la rece se încheagă mai tare și devine mai fermă.
Surse articol:
1. Fit Foodie Magic, Budincă din amarant cu ciocolată: https://fitfoodiemagic.wordpress.com/2020/05/23/budinca-din-amarant-cu-ciocolata/
2. Baraniak J, Kania-Dobrowolska M. The Dual Nature of Amaranth-Functional Food and Potential Medicine. Foods. 2022 Feb 21;11(4):618. doi: 10.3390/foods11040618. PMID: 35206094; PMCID: PMC8871380.

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.