Prăjitură din banane, cacao și cocos – fără zahăr, gluten, ouă sau lactoză
Dacă vă doriți un desert rapid, simplu și totodată sănătos, încercați această prăjitură din banane, cacao și cocos. Este rețeta Nicoletei Lupu, pe care a publicat-o pe canalul său de Youtube „Pe Tărâmul lui Fără”.
M-a încântat faptul că lista de ingrediente este minimă, iar acestea sunt ușor accesibile. Aveam totul în casă și am zis să o încerc. Mi-a plăcut rezultatul, însă data viitoare aș folosi mai puțină cacao.
Prăjitura este ideală pentru cei care au diverse alergii sau intoleranțe alimentare și nu pot consuma gluten, ouă, lactate.
Cuprins
Prăjitură din banane, cacao și cocos – rețetă
Ingrediente
- 500 g de banane decojite
- 50 g de pudră de cacao
- 50 g de făină de cocos (v-o recomand pe aceasta la preț bun)
- 1 linguriță de extract de rom
- scorțișoară, după gust
- 1 praf de sare
- îndulcitor după gust: stevia, green sugar sau eritritol
Mod de preparare
Rețeta este cât se poate de simplă. Decojiți bananele și puneți-le pe cântar. Eu am folosit 3 banane și am completat până la 500 de grame cu mere.
Tăiați-le bucăți mici și puneți-le într-un bol. Pasați-le cu blenderul vertical până rezultă o pastă fină.
Adăugați scorțișoara, sarea și romul. Incorporați pudra de cacao și făina de cocos. Amestecați totul foarte bine, cu un tel.
Tapetați o tavă mică sau alt vas termorezistent cu hârtie de copt. Nivelați și decorați prăjitura cu fructe – proaspete sau congelate (scurse de lichid).
Eu am folosit vișine. Le-am pus din loc în loc și le-am apăsat puțin ca să intre în compoziție.
Prăjitura se coace la 180 de grade Celsius pentru 20-25 de minte. Eu am folosit aparatul cu aer cald (air fryer/ friteuză).
Am preîncălzit aparatul la 180 de grade Celsius pentru 6 minute, apoi am lăsat prăjitura 30 de minute pe o parte.
Am scos vasul și am răsturant prăjitura pe o farfurie, apoi am pus-o pe partea cealaltă. Am lăsat-o încă 10 minute.
Depinde însă de cuptorul fiecăruia. Prăjitura trebuie să fie oarecum fermă. Trebuie lăsată la răcit complet înainte de a o tăia.
Note și sugestii
Mie mi s-a părut că are un gust prea intens de cacao – poate din cauză că eu am avut o cacao neagră, foarte tare.
Aș reduce cantitatea la jumătate și aș completa cu făină de cocos. De altfel, Nicoleta spune că putem renunța complet la cacao, folosind doar făină de cocos. Astfel vom obține o prăjitură „albă la față”.
Dacă vreți să preparați această prăjitură pentru copii, vă recomand pudra de roșcove (carob). Aceasta este mai dulce și nu dă agitație, deoarece nu are cofeină.
Bananele pot fi înlocuite în această rețetă cu mere pasate, dovleac sau cartof dulce, care au o textură cremoasă, asemănătoare bananelor și un gust dulceag.
Dacă vreți ca prăjitura să fie mai dulce, puteți adăuga puțină stevia, câteva curmale sau alt îndulcitor preferat, precum xylitol, eritritol sau green sugar.
Nicoleta Lupu a scos o carte cu rețete fără alergeni, pe care o puteți comanda de pe site-ul său oficial: Nicoletalupu.ro
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare pe care vi le recomand:
Amestecă banane cu ovăz – prăjitură rapidă, fără zahăr, făină sau ulei
Prăjitură fragedă cu ovăz – fără zahăr, făină, ouă sau lactate
Prăjitură cu fulgi de ovăz și ciocolată la rece – (fără zahăr, lactoză, gluten)
Prăjitură fără lactoză, gluten și zahăr – cu ovăz și cacao
Sursă rețetă: Nicoleta Lupa, Pe Tărâmul lui Fără, Brownie din fructe, cocos, vegan, fără gluten: https://www.youtube.com/watch?v=IQfIr2C9HnU&ab_channel=100deAni%F0%9F%A4%8DPet%C4%83r%C3%A2mulluiF%C4%83r%C4%83