Pateu de năut rapid, bogat în proteine – rețetă de post gata în 20 de minute!

Acest pateu din năut este gata în câteva minute! Nu se face din boabe de năut, ci din făină de năut. De aceea rețeta este atât de simplă și comodă pentru cei care nu au timpul necesar să fiarbă năutul crud.

În comerț se găsește și năut la conservă gata fiert, dar nu este foarte gustos.

Pateu rapid din naut

Pateu rapid din naut

Făina de năut se găsește în magazinele online, dar și în unele magazine naturiste. Este bogată în proteine, fibre, vitamine și minerale și ideală pentru mesele de post sau vegetariene. Eu o cumpăr de pe site-ul Driedfruits.ro, la un preț mai bun (4,7 lei/200 g).

Vă recomand să încercați această rețetă, pe care am găsit-o pe canalul de Youtube „Totul de casă”.

O puteți personaliza după gust și preferință. Eu am făcut varianta clasică, adică simplă, fără ingrediente adiționale. La finalul articolului vă las câteva sugestii în acest sens.

Pateu rapid din năut – rețetă

Ingrediente

  • 100 g de făină de năut
  • 300 ml de apă rece
  • 50-100 ml de apă (necesare după fierbere)
  • 50 ml de ulei
  • 50 ml de suc de lămâie
  • 1 linguriță de usturoi granulat (pudră)
  • sare, piper și mirodenii, după gust

Mod de preparare

Puneți făina de năut într-un ibric sau într-o cratiță. Este important să folosiți un vas cu pereții groși, deoarece amestecul se va transforma într-o pastă care se va prinde de fund.

Adăugați apa și sarea. Amestecați energic cu un tel, până se dizolvă cocoloașele. Puneți vasul pe foc. Nu vă îndepărtați de aragaz. Trebuie să amestecați continuu, pentru a nu se forma cocoloașe.

Fierbeți totul circa 10 minute, sau până când făina de năut s-a îngroșat și s-a făcut ca o budincă. Din acest moment, lăsați pasta să fiarbă cel puțin 10 minute, amestecând des. Dacă nu amestecați, se va prinde și se va arde.

După ce pateul este gata, se lasă puțin la răcorit, apoi se adaugă treptat câte puțină apă, timp în care se pasează cu blenderul vertical.

Pasta aceea groasă trebuie să se desfacă și să devină cremoasă. Eu am adăugat circa 100 ml de apă. Puneți apoi uleiul, mirodeniile și sucul de lămâie.

Pasați totul foarte bine, până se incorporează toate ingredientele. Transferați pasta într-un bol sau într-o caserolă și nivelați deasupra.

Pate din faina de naut reteta

Pate din faina de naut reteta

După ce s-a răcit complet se dă în frigider și se lasă peste noapte. Întrucât se încheagă după ce stă rece, dacă îl răsturnați pe o farfurie va avea forma vasului în care l-ați pus.

Pate rapid din naut

Pate rapid din naut

Este un pate vegetal neașteptat de gustos. Are o textură densă dar fină. Se poate întinde pe pâine prăjită, felii de pâine crocantă, crackerși, rondele de orez expandat sau pe bucăți de legume crude.

Merge cu măsline, cu salate de verdețuri, cu roșii, castraveți sau alte legume.

Pateu rapid din naut - reteta

Pateu rapid din naut – reteta

Este o alternativă sănătoasă la pateurile de post din comerț. Nu conține amidon, proteine izolate, aditivi, potențatori de gust sau ingrediente cu potențial alergen, precum soia sau gluten. 

Note și sugestii

Acest pate de năut poate fi diversificat adăugând în el diverse ingrediente, precum ardei copți (50 g), pătrunjel verde sau roșii uscate.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu făină de năut pe care le puteți încerca:

3 rețete de pateuri vegetale recomandate în locul celor din comerț
Pateu de post, din legume coapte – hrănitor și sănătos!
Pateu din linte maro – bogat în proteine, vitamine B și fier
Pateu de fasole roșie cu ciuperci

Sursă rețetă: Totul de Casă, Pate vegetal din făină de năut: https://www.youtube.com/watch?v=5_m9pGoWWas&ab_channel=Totuldecasa

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.